Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς: Άνοιξαν πανιά για το Ρίο

Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς: Άνοιξαν πανιά για το Ρίο

Είναι από τους ιστορικότερους ιστιοπλοϊκούς Ομίλους της Ελλάδας με παράδοση στην καλλιέργεια του ναυταθλητισμού αλλά και πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγωνιστική δράση

Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς: Άνοιξαν πανιά για το Ρίο
Είναι από τους ιστορικότερους ιστιοπλοϊκούς Ομίλους της Ελλάδας με παράδοση στην καλλιέργεια του ναυταθλητισμού αλλά και πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγωνιστική δράση.

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς, που ιδρύθηκε το 1937, κατά τη διάρκεια των χρόνων έχει προσφέρει αμέτρητα μετάλλια Πανελλήνια, Ευρωπαϊκά, Βαλκανικά, Μεσογειακά, Παγκόσμια και 7 Ολυμπιακά, αυτά των Οδυσσέα Εσκιντζόγλου, Γιώργου Ζαΐμη, Θεμιστοκλή Μαγουλά, Άρη Ραπανάκη, Λεωνίδα Πελεκανάκη, Γιώργου Σπυρίδη και Αιμιλία Τσουλφά και ένα παραΟλυμπιακό με τον Γιώργο Δεληκούρα.

Σήμερα, με εγγεγραμμένους πάνω από 300 αθλητές, εκ των οποίων πολλοί έχουν περάσει στην ιστορία της ιστιοπλοΐας με τις διακρίσεις τους, ο ΙΟΠ δραστηριοποιείται στις Ολυμπιακές κατηγορίες 470, 49er, Laser Std και Laser Radial καθώς και στις κατηγορίες ανάπτυξης optimist, 420, Laser 4.7

Το 2016 ο ΙΟΠ στελεχώνει τις Εθνικές ομάδες με 34 πρωταθλητές.

4 στα optimist, 4 στα Laser, 12 στα 420, 8 στα 470, 4 στα 49er και 2 στα 2.4mR (κατηγορία ΑμΕΑ). Επίσης πολύ σημαντική διάκριση η οποία αποτελεί και ρεκόρ είναι στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα optimist τα 4 από τα 6 Πανελλήνια μετάλλια που κατέκτησε ο όμιλος.
 
Ο πρόεδρός του Γιάννης Παπαδημητρίου αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας.
 
«Από την πρώτη στιγμή που εξελέγην Πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς βασικός στόχος μου υπήρξε το «αγκάλιασμα» των νέων παιδιών τόσο από την πλευρά της Διοίκησης όσο και από την πλευρά των προπονητών. Όλοι οι αθλητές μας αισθάνθηκαν από  την αρχή πως ανήκουν σε μια ισχυρά δεμένη οικογένεια, μηδενός εξαιρουμένου. Επίσης καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν -ως ενδιάμεσος κρίκος - οι άριστες σχέσεις της Διοίκησης με τους γονείς οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό χρειάστηκαν κατά τη διάρκεια των ετών να είναι και χορηγοί των παιδιών τους, υποστηρίζοντας οικονομικά την προσπάθειά τους. Πολύ σημαντική επίσης είναι η άψογη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων της Διοίκησης. Αξίζει να πω ότι όλες οι αποφάσεις στο ΔΣ είναι ομόφωνες. Επίσης, έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των προπονητών και των αθλητών. Κι αυτό λέγεται ΟΜΑΔΑ. Σε μια τόσο μεγάλη ιστορία υπήρξαν και αναταράξεις, αλλά μένουμε πάντα πιστοί στις αρχές μας γιατί πάνω απ’ όλα αγαπάμε τον όμιλο.»
 
Ο ΙΟΠ εκπροσωπεί την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο με τους παγκόσμιους πρωταθλητές,  Τάκη Μάντη και Παναγιώτη Καγιαλή στην κατηγορία 470: «Το συγκεκριμένο πλήρωμα είχε διεκδικήσει και κερδίσει την πρόκριση της χώρας στην κατηγορία τους εδώ και έναν χρόνο. Μέσα στο 2016 συμμετείχαν, μεταξύ άλλων,  στο ISAF Sailing World Cup (Miami), κατακτώντας τη 2η θέση, στο 470 North American Championships (Miami), την 3η θέση, στο  470 South American Championships (Argentina), την 4η θέση, την 3η θέση, στο 470 European Championship (Palma0  και βέβαια στο Athens Eurolymp Week και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα την 1η θέση, δείχνοντας έτσι με αυτά τα αποτελέσματα την πολύ καλή πορεία τους ως σήμερα. Αυτό κάνει την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δικαίως να ελπίζει για ένα από τα μετάλλια μας στο Ρίο» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΟΠ.
 
Ο ΙΟΠ είναι Όμιλος που  ξεχωρίζει και για τις Ακαδημίες του: «Χωρίς να το παινευτώ όντως ίσως  διαθέτουμε  την πολυπληθέστερη Ακαδημία αθλητών, έχοντας κάνει πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια και δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη και τη στελέχωσή της με σωστούς και άξιους συνεργάτες.

Σκοπός της σχολής είναι η εκμάθηση του Αθλήματος της ιστιοπλοΐας (θεωρία και πράξη) με σκάφη τύπου Optimist και Laser από 6-18 ετών σε μαθητές/τριες. Η δημιουργική ενασχόληση του παιδιού με το άθλημα της ιστιοπλοΐας καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, χειμώνα- καλοκαίρι μόνο οφέλη μπορεί να έχει!»
 
Ως μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής  Ομοσπονδίας ο Γιάννης Παπαδημητρίου απαντά στο  κατά πόσο ενισχύει η ΕΙΟ  του Ομίλους και τις εθνικές ομάδες:
 
«Η Ομοσπονδία επιβλέπει, συντονίζει και δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης της ιστιοπλοϊκής δραστηριότητας και του ναυταθλητισμού.

Η χρηματοδότηση από το κράτος είναι η απαραίτητη κινητήριος δύναμη αλλά δυστυχώς ο ως σήμερα αθλητικός νόμος δεν βοηθά. Λόγω της οικονομικής κρίσης, η υποστήριξη είναι μηδαμινή, σχεδόν ανύπαρκτη. Και δεν φτάνει αυτό... οι αθλητικές χορηγίες έχουν φορολογία, γεγονός που καθιστά τις συνθήκες ανάπτυξης ακόμα πιο δύσκολες».
 
Για το εάν θα διεκδικήσει  κάποια στιγμή την προεδρία της ΕΙΟ επισημαίνει:
«Δεν σκέφτομαι κάτι τέτοιο. Δεν με ενδιαφέρουν οι θέσεις. Στόχος μου είναι να βοηθάω, είτε είμαι μέλος της διοίκησης είτε όχι. 

Θα συνεχίσω να δίνω το "παρών" με οποιαδήποτε ιδιότητα, αντίθετα με κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι, ασχολούνται μόνο για τους δικούς τους λόγους και μετά εξαφανίζονται, χωρίς να ενδιαφέρονται πραγματικά. Έχουμε δει πολλούς να έχουν τέτοια συμπεριφορά. Καμιά φορά είναι προσωρινά χρήσιμοι, αλλά δεν μπορείς να βασιστείς πάνω τους. Η Ομοσπονδία χρειάζεται ανθρώπους με αληθινή αγάπη για την ιστιοπλοΐα. Να αφιερώνουν χρόνο. Να προσπαθούν. Να νοιάζονται αληθινά και μακροπρόθεσμα».
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης