Ισλανδία: Η ομάδα-έκπληξη του Euro2016 που «ξεδοντιάζει» τους ισχυρούς

Ισλανδία: Η ομάδα-έκπληξη του Euro2016 που «ξεδοντιάζει» τους ισχυρούς

Με οδηγό της στον πάγκο έναν... οδοντίατρο τρελαίνει κόσμο με τις εμφανίσεις της - Η ιστορία του Χέιμιρ Χάλγκριμσον που άλλαξε την ιστορία του ισλανδικού ποδοσφαίρου

Ισλανδία: Η ομάδα-έκπληξη του Euro2016 που «ξεδοντιάζει» τους ισχυρούς
Η μικρότερη σε πληθυσμό χώρα που προκρίθηκε  σε τελική φάση Euro, η Ισλανδία δημιουργεί το δικό της ποδοσφαιρικό θαύμα μετά την επιτυχία της να αποκλείσει την Αγγλία και από τη φάση των «16» του Euro2016
και να περάσει στους «8». Στο τιμόνι της ποδοσφαιρικής ομάδας είναι ο Χέιμιρ Χάλγκριμσον, οδοντίατρος στο επάγγελμα, ο οποίος είναι… κολλημένος με την μπάλα.

Ο πληθυσμός της Ισλανδίας εκτιμάται στους 330.610 κατοίκους, όσοι και οι κάτοικοι του Λέστερ της Αγγλίας που σήκωσε το πρωτάθλημα στην Πρέμιερ Λίγκ. Στη Γαλλία έχουν «μεταναστεύσει 32.000 Ισλανδοί δηλαδή το 1/10 του πληθυσμού για να στηρίξει την εθνική ομάδα. 

Κλείσιμο
Στο πρωτάθλημά της η Úrvalsdeild είναι η πρώτη κατηγορία  και διεξάγεται, υπό την αιγίδα της (ΚSI) ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο, λόγω κλίματος.
Αποτελείται από 12 ομάδες με τις δύο τελευταίες να υποβιβάζονται.  Πολυνίκης η  KR  με 26 πρωταθλήματα, ακολουθούν η Valur με 20, οι ÍA και Fram Reykjavík έχουν κατακτήσει από 18, η FH 7 και η Víkingur 5. Η FH είναι και η τελευταία πρωταθλήτρια με 48 βαθμούς σε 22 αγωνιστικές. Πανηγύρισε τον τίτλο στις 3 Οκτωβρίου. Καταλαμβάνει την 36η θέση στα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Ασήμαντη είναι  η παρουσία των ποδοσφαιρικών ομάδων της Ισλανδίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού θεωρείται  επιτυχία  ακόμη και η πρόκριση από τον πρώτο προκριματικό γύρο.

Η KR Reykjavík έχει τεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπη  του Ολυμπιακού, του ΟΦΗ και της ΑΕΛ. Η Fram Reykjavík ήταν αντίπαλος του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1991-1992.

Ο Ασγκεϊρ Σιγκούρβινσον, ήταν ο πρώτος Ισλανδός ποδοσφαιριστής με διεθνή καριέρα. Ηταν βασικό μέλος της Στουτγκάρδης και όταν επέστρεψε στην πατρίδα του πρότεινε τη δημιουργία κλειστών γηπέδων.  

Σε βάθος χρόνου 15 ετών κατασκευάστηκαν  επτά  κλειστά γήπεδα ποδοσφαίρου και άλλα τέσσερα  μικρότερων διαστάσεων. Τότε εμφανίστηκε ο Χέιμιρ Χάλγκριμσον, 49 ετών σήμερα. Αγαπημένο του μότο είναι δύο λέξεις: Σκληρή δουλειά. Αυτός άλλαξε την ιστορία του ποδοσφαίρου της Ισλανδίας.

Μαζί με τον έμπειρο Λαρς Λάγκερμπακ, οδήγησαν την Ισλανδία για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση EURO.  Η Ομοσπονδία αποφάσισε να δώσει στον Χάλγκριμσον τα ηνία της ομάδας.
 
Από το 2011 πέρασαν οι περισσότεροι πιτσιρικάδες που σήμερα συνθέτουν την εθνική ομάδα.

Ο Χάλγκριμσον είναι ο πρώτος Ισλανδός προπονητής που έχει αποκτήσει το Uefa Pro Licence. «Η μητέρα μου ήταν δυστυχισμένη. Στην Ισλανδία δεν βγάζεις λεφτά από το ποδόσφαιρο», δηλώνει και προσθέτει: «Δεν είμαστε καλύτεροι από τους  Άγγλους, τους  Ολλανδούς, τους Γερμανούς. Ομως πρέπει να μάθουμε να παίζουμε καλύτερο ποδόσφαιρο από αυτούς, να έχουμε πειθαρχία και να δουλεύουμε σκληρά». 

Ο 49χρονος προπονητής της Ισλανδίας δούλευε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας στη Γαλλία στη γυναικεία ομάδα της IBV. Λίγο αργότερα πέρασε στην ανδρική ομάδα την οποία  οδήγησε στο Europa League. Σπούδασε και εργάστηκε ως οδοντίατρος, όμως το 2000 εγκατέλειψε τα πάντα και πήγε  στην Αγγλία για να σπουδάσει ξανά. «Οταν έδινα εξετάσεις για να πάρω το δίπλωμα, μου έλεγαν να μη λέω πουθενά ότι είμαι οδοντίατρος γιατί δεν θα έβρισκα δουλειά. Είμαι περήφανος που είμαι οδοντίατρος», δήλωσε πριν από λίγους μήνες.






 
H πορεία της στα προκριματικά

H Ισλανδία άρχισε  με το δεξί την πορεία της στα προκριματικά του Euro 2016. Νίκη 3-0 εντός έδρας με αντίπαλο την Τουρκία, νίκη εκτός έδρας με το ίδιο σκορ μέσα στη Λετονία. Στις 13 Οκτωβρίου κάνει το 3 στα 3 νικώντας στο Ρέικιαβικ με 2-0 την Ολλανδία, προκαλώντας κρίση στο οικοδόμημα των "οράνιε".
 
Με 9 βαθμούς όλοι άρχισαν να  πιστεύουν στο θαύμα.  Η εκτός έδρας ήττα από την Τσεχία (2-1) επαναφέρει  τον προβληματισμό στο Ρέικιαβικ. Όμως όλα εξομαλύνθηκαν στα επόμενα τρία παιχνίδια. Νίκη με 3-0 στο Καζακστάν, νίκη εντός έδρας με 2-1 επί της Τσεχίας, νίκη με 1-0 στο Άμστερνταμ επί της Ολλανδίας. Όλοι  τότε πίστεψαν  ότι αυτή η ευκαιρία δεν είναι δυνατόν να χαθεί.

Και δεν χάθηκε. Στις 6 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα, Ρέικιαβικ, η εθνική Ισλανδίας αναδεικνύεται ισόπαλη χωρίς γκολ με το Καζακστάν και ο βαθμός αυτός τη στέλνει Γαλλία. Διαδικαστικού χαρακτήρα, τα δύο τελευταία ματς με Λεττονία εντός (2-2) και Τουρκία εκτός (ήττα 1-0).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης