Ο Ιτούδης έβαλε τέλος στους χαμένους τελικούς της ΤΣΣΚΑ

Ο Ιτούδης έβαλε τέλος στους χαμένους τελικούς της ΤΣΣΚΑ

Ο «μαθητής», αν και καρδιοχτύπησε στο τέλος, πανηγύρισε τον 7ο τίτλο της ρωσικής ομάδας απέναντι στον «δάσκαλο» του Ομπράντοβιτς

Ο Ιτούδης έβαλε τέλος στους χαμένους τελικούς της ΤΣΣΚΑ
Ήταν ένας τελικός που τα είχε όλα. Ανατροπή διαφοράς 21 πόντων, μεγάλα καλάθια, το φόλοου του Χριάπα που έστειλε το ματς στην παράταση και τους συγκλονιστικούς Ντε Κολό και Χάινς στο έξτρα πεντάλεπτο, εκεί όπου κρίθηκαν όλα. Εκεί όπου ο Μίλος Τεόντοσιτς στέφτηκε πρωταθλητής μετά από 6 αποτυχημένες προσπάθειες και ο Νάντο Ντε Κολό τα πήρε όλα. Ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, ο πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου και MVP του Final Four, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά!

Με κορυφαίους λοιπόν τον Νάντο Ντε Κολό (22 πόντοι και 7 ασίστ) και τον Μίλος Τεόντοσιτς (19 και 7 ασίστ) η ΤΣΣΚΑ επέστρεψε στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ μετά το 2008 κερδίζοντας την Φενέρ 101-96 στην παράταση, με τον Δημήτρη Ιτούδη, να γίνεται ο δεύτερος Έλληνας προπονητής που κατακτά την Euroleague και ο πρώτος που το πετυχαίνει όντας σε πάγκο ξένης ομάδας. Ο μαθητής που κέρδισε τον δάσκαλο του, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Από τους Τούρκους, ο Ντίξον είχε 17 πόντους, με τους Ντατόμε, Ούντο και Άντιτς να είχαν από 16 ο καθένας, ενώ ο Σλούκας είχε 10 πόντους. 

Κλείσιμο
Τα δεκάλεπτα: 20-22, 30-50, 53-69, 83-83 κ.α., 96-101 α’ παρ. 

Φενέρμπαχτσε (Ομπράντοβιτς): Χίκμαν 5, Χερσέκ, Ούντο 16 (11 ριμπ.), Μαχμούτογλου, Άντιτς 16 (1), Μπογκντάνοβιτς 6, Σλούκας 10 (2), Ουγκουρλού, Βέσελι 7 (1/10 1π.), Κάλινιτς 3 (1), Ντίξον 17 (5), Ντατόμε 16 (3). 

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ντε Κολό 22 (1), Κουλάγκιν, Τεόντοσιτς 19 (3), Φριντζόν, Νίκολς, Τζάκσον 8, Κορόμπκοφ, Βοροντσέβιτς 11 (1), Χίγκινς 12 (2), Χριάπα 10 (2), Κουρμπάνοφ 4, Χάινς 15.



H αγκαλιά του Ιτούδη στον Ζοτς, το «ευχαριστώ» και τα νεύρα του Σέρβου

Την ώρα της λήξης, την στιγμή που ο ρωσικός πάγκος μπούκαρε στο γήπεδο για να πανηγυρίσει, ο Δημήτρης Ιτούδης έτρεξε με σπριντ στην πλευρά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για να τον αγκαλιάσει. 

Ο Ελληνας τεχνικός έπεσε στην αγκαλιά του «Ζοτς», ο οποίος πάνω στην ένταση της στιγμής φάνηκε να είναι ενοχλημένος με κάτι κι αφού ακολούθησαν δύο - τρεις κουβέντες, στο φινάλε είπε ένα μεγάλο «Μπράβο»« στον άλλοτε βοηθό του.

Αμέσως ήταν η σειρά του Ντάριλ Μίντλετον να σπεύσει στον Ομπράντοβιτς. Ηταν ακριβώς πίσω από τον Ιτούδη και όρμηξε στην αγκαλιά του εκνευρισμένου «Ζοτς» που εκείνη την ώρα προσπαθούσε να αποχωρήσει από το παρκέ!


 
Στα χέρια των παικτών του ο Ιτούδης!


Λίγη ώρα αφότου οι Ρώσοι ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης, ο Έλληνας κόουτς (ο δεύτερος συμπατριώτης μας που το κατακτά ως προπονητής) έζησε κάτι μαγικό: Οι παίκτες του τον σήκωσαν στα χέρια και όλοι μαζί γιόρτασαν με την ψυχή τους την μεγάλη επιτυχία! Μια αναγνώριση πως φέτος έβαλε την σφραγίδα του στην ομάδα.

Δείτε το στιγμιότυπο στο 0:25" του βίντεο.



Ιτούδης: Ξόρκισα τα φαντάσματα του παρελθόντος

Ο Δημήτρης Ιτούδης όντας πλέον ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης μίλησε στους Έλληνες δημοσιογράφους λέγοντας: "Όταν η Φενέρ γύρισε το παιχνίδι είπα στους παίκτες ότι πρέπει να υποστηρίξουμε αυτό που κάναμε όλη τη σεζόν. Μας έλεγαν ότι είμαστε το φαβορί από την αρχή, όμως έπρεπε τώρα να το αποδείξουμε. Σε μεγάλο διάστημα του αγώνα κάναμε αυτό που θέλαμε".

Αμέσως μόλις τελείωσε το παιχνίδι ο Ιτούδης και Ομπράντοβιτς αγκαλιάστηκαν με τον Σέρβο να δείχνει αρκετά εκνευρισμένος. Ο Ιτούδης ρωτήθηκε γι αυτό αποκαλύπτοντας πως "Όταν τέλειωσε το παιχνίδι αυτό που είπα στον Ζέλικο παίρνοντας τον αγκαλιά είναι ότι "ξέρω τι σημαίνει να χάνεις έναν τελικό, όμως να ξέρεις έχεις μερίδιο σε αυτή την κατάκτηση γιατί αν δεν ήσουν εσύ δεν θα ήμουν εδώ. Αν δεν ήταν αυτός κι ο Παναθηναϊκός δεν θα βρισκόμουν ποτέ εδώ. Ο Ζοτς είναι αδελφός και δεν έχει σημασία που πήραμε το πρωτάθλημα αυτό δεν αλλάζει. Δεν είμαι αγνώμων ούτε ξεχνάω".

Ο Έλληνας τεχνικός ρωτήθηκε για την επιστροφή της ΤΣΣΚΑ στην κορυφή κι αν αισθάνεται πως "ξόρκισε τα φαντάσματα" του παρελθόντος τονίζοντας ότι "νιώθω δικαιωμένος για την ομάδα μου και τους παίκτες. Εγώ το προσπαθώ να δίνω οδηγίες, να διαχειρίζομαι το ρόστερ. Αν δεν είχα αυτούς τους παίκτες δεν θα ήταν έτσι. Οι Ρώσοι παίκτες κι οι ξένοι έγιναν ένα κι αυτό είναι που έκανε τη διαφορά στο τέλος".



Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε και στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον Ομπράντοβιτς με τη λήξη του τελικού. Αρχικά είπε: "Είμαι πολύ χαρούμενος διότι αρκετά από αυτά τα παιδιά πήραν για πρώτη φορά ένα τίτλο, απέναντι σε μια τεράστια ομάδα, έναν εκπληκτικό σύλλογο με έναν εκπληκτικό προπονητή. ΤΣΣΚΑ εναντίον Φενέρ, με εκπληκτικές προσωπικότητες. Η ιστορία γράφτηκε μέσα στο γήπεδο. Με παίκτες οι οποίοι έζησαν κακές στιγμές, αντιξοότητες, έδωσαν do or die παιχνίδια όπως αυτά στο φάιναλ φορ. Η ιστορία γράφτηκε με πειθώ, ενώ ήταν μέσα ο Χριάπα, ο Μίλος, ο Νάντο, ο Βοροντσέβιτς, οι οποίοι ξόρκισαν, αν υπήρχε κάτι που έπρεπε να ξορκιστεί".

Για τη στιγμή που η Φενέρ είχε ξαναμπεί στο ματς, ενώ είχε καλύψει τη διαφορά: "Αν κοιτάξει κανείς από την τρίτη κάμερα, θα δει κανείς ότι εγώ, οι υπόλοιποι παίκτες και το σταφ ήμασταν ήρεμοι. Προσπαθήσαμε να μεταδώσουμε αυτή την ηρεμία και σε αυτούς που έπαιζαν, αλλά δεν ήταν εύκολο, διότι ο αντίπαλος γύρισε το ματς από το -21. Η φωτιά ήταν ακόμα στα μάτια τους. Δεν μπορώ να πω τι στρατηγική ακολουθήσαμε, αλλά όταν έχεις τέτοιους παίκτες που μπορούν να γράψουν ιστορία, τότε όλα τα υπόλοιπα είναο περιττά".

Όσο για τη συνομιλία που είχε με τον Ομπράντοβιτς, ανέφερε: "Στον Ομπράντοβιτς είπα ότι προφανώς και είναι μια δύσκολη στιγμή για αυτόν, αλλά για αυτό το τρόπαιο γνωρίζω καλά ότι έχει μεγάλο μερίδιο και αυτός, όπως και ο σύλλογος που γαλουχηθήκαμε, ο Παναθηναϊκός. Πατάω γερά τα πόδια μου στη γη, δεν είμαι αγνώμων και η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική αν δεν πήγαινε έτσι η ιστορία. Ήμασταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αλλά και η Φενέρ να το έπαιρνε δίκαια θα το κέρδιζε".


Ομπράντοβιτς: «Κάποιοι δεν ήθελαν να πάρουμε το τρόπαιο»!

Αφού πρώτα συνεχάρη την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (96-101 παρ.) και τον Δημήτρη Ιτούδη για την κατάκτηση της διοργάνωσης, αλλά και τους παίκτες του στην τουρκική ομάδα για την προσπάθεια... έδειξε τους Λαμόνικα (Ιταλία), Λότερμοζερ (Γερμανία) & Γιάβορ (Σλοβενία) ως εν μέρει υπαίτιους της ήττας στη Mercedes-Benz Arena του Βερολίνου.

«Πιστεύω πως αξίζαμε να κερδίσουμε τη Euroleague. Αλλά κάποιοι άλλοι πίστευαν το αντίθετο. ΟΚ; Υπάρχουν κάποιοι... » είπε στη συνέντευξη Τύπου ο «Ζοτς» και συνέχισε στο ίδιο ύφος: «Στ' αποδυτήρια είδα την τελευταία επίθεση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τον Νάντο ντε Κολό, συγχαρητήρια σ' αυτόν, είναι ο MVP, μεγάλη χρονιά, μεγάλος παίκτης, αλλά έκανε βήματα πριν απ' το τρίποντο (απ' το οποίο προήλθε το φόλοου του Βίκτορ Χριάπα για το 83-83 σχεδόν στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας). Πεντακάθαρα βήματα. Βάσει κανονισμού έπρεπε να δοθούν. Όλα θα 'χαν τελειώσει εκεί. Και μετά υπάρχουν μερικά σφυρίγματα ή non-calls, δε θέλω να μίλησω γι' αυτά τώρα, αλλά είναι δύσκολο να καταλάβω, παίζεις τελικό Euroleague, παίζεις παράταση κι η αντίπαλη ομάδα σουτάρει 10 ελεύθερες βολές κι η δική σου καμία. Είναι δύσκολο να το καταλάβω. Πώς ήταν όλη την ώρα τα κριτήρια...».



Τεόντοσιτς: «Δεν μπορούσα να φανταστώ πώς είναι να κερδίζεις τη Euroleague!»

«Eίναι απίστευτο! Όμορφο συναίσθημα. Ακόμα και στα πιο μεγάλα μου όνειρα δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως είναι να κερδίζεις την Euroleague! Πιστεύω ότι θα χρειαστούμε μέρες για να καταλάβουμε τι έχουμε πετύχει, έχω παίξει αρκετά τρελά παιχνίδια σαν κι αυτό. Δυστυχώς όλα αυτά τα έχουμε χάσει. Αλλά όλη η σκληρή δουλειά, όλα αυτά τα χρόνια ξεχρεώθηκαν. Είμαι περήφανος γι' αυτό το τρόπαιο», ανέφερε ο Σέρβος.


Σλούκας: Η τύχη ήθελε την ΤΣΣΚΑ

Ο διεθνής γκαρντ της Φενέρμπαχτσε εξήγησε στη μεικτή ζώνη αμέσως μετά το τέλος του τελικού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας πως "το ελληνικό μπάσκετ ζει πολύ μεγάλες στιγμές. Δυο πρώην προπονητές του Παναθηναϊκού ήταν στον τελικό. Μπορούμε να κάνουμε και άλλα βήματα μπροστά".

Στη συνέχεια σχολίασε το γεγονός ότι η Φενέρμπαχτσε γύρισε από το -21, ωστόσο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την ολική επαναφορά: "Όλοι πίστευαν πως ήταν ένα χαμένο παιχνίδι. Ουδείς πίστευε ότι μπορούμε να γυρίσουμε στο ματς. Καταφέραμε να προηγηθούμε με δυο πόντους λίγο πριν τελειώσει η κανονική διάρκεια. Η λεπτομέρεια και η τύχη έπαιξαν ρόλο... Στο τέλος η μπάλα έφτασε στα χέρια του Χριάπα και ευστόχησε σε ένα... τυφλό σουτ που έστειλε το ματς στην παράταση".

Τι έγινε, όμως, και η Φενέρμπαχτσε βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα; "Βγήκαμε εκτός πλάνου, δεν παίξαμε σωστή άμυνα, τρώγαμε εύκολα καλάθια και χάσαμε τον προσανατολισμό μας. Καταφέραμε να γυρίσουμε το μομέντουμ ωστόσο η τύχη ήθελε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση... Φτάσαμε τόσο κοντά και για 1" δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την ανατροπή. Μακάρι να έχουμε καλύτερη πορεία του χρόνου ώστε να φτάσουμε ξανά στον τελικό.

Σε προσωπικό επίπεδο, δεν θέλω να κρατήσω κάτι αλλά μόνο την ομαδική δουλειά, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο. Συγκινήσαμε όλο τον κόσμο με την προσπάθειά μας όμως μας μένει η πικρία γιατί δεν μπορέσαμε να τελειώσουμε τη δουλειά".


Ντε Κολό: Είχα πίστη στο πλάνο και τους συμπαίκτες μου

Ο Νάντο Ντε Κολό μπήκε στα αποδυτήρια κρατώντας δύο τρόπαια. Το ένα ήταν του MVP του Final Four. Το άλλο ήταν το ατομικό κύπελλο του πρωταθλητή. Μαζί του κουβαλούσε και ένα πελώριο χαμόγελο.

Όταν του είπαν ότι είναι η πρώτη φορά που ένας παίκτης κατακτά τρεις ατομικούς τίτλους (του πρώτου σκόρερ, του πολυτιμότερου παίκτη της κανονικής περιόδου, του πρώτου σκόρερ και του πολυτιμότερου παίκτη του Final Four) και αυτόν του πρωταθλητή, χαμογέλασε ξανά. "Λεπτομέρειες... Ξέρετε τι έχει σημασία. Αυτό" είπε και έδειξε το μικρό τρόπαιο της Euroleague, που απένειμε η διοργανώτρια αρχή σε όλα τα μέλη της ΤΣΣΚΑ."Για αυτό ξυπνάμε κάθε πρωί".

Όσο για τα άλλα; "Για τα άλλα είμαι τυχερός που έχω πολύ καλούς συμπαίκτες, καλούς προπονητές και μια ομάδα που με βοηθάει". Ταπεινός, αν μη τι άλλο, ο άνθρωπος που σκόραρε 52 πόντους στο Βερολίνο, πετυχαίνοντας την 8η καλύτερη επιθετική επίδοση στην ιστορία.

Σε ερώτηση για το αν φοβήθηκε στο τέλος απάντησε ότι "όχι, είχε πίστη στο πλάνο και στους συμπαίκτες του".

Για το αν φοβήθηκε όταν η Φενέρ ισοφάρισε το παιχνίδι από το -21 ήταν αρνητικός. "Ήμουν σίγουρος για την ομάδα μου και το πλάνο που είχαμε" και συνέχισε λέγοντας "στο τέλος εμείς ήμασταν αυτοί που βάλαμε πρόβλημα ξανά στον αντίπαλο και κερδίσαμε".

Όσο για τον Δημήτρη Ιτούδη; "Τον συμπαθώ πάρα πολύ. Είναι πολύ καλός προπονητής. Μπορεί να είναι νέος, αλλά έχει μεγάλη εμπειρία. Ήθελε πολύ αυτό το τρόπαιο. Όλοι μας το θέλαμε".

Τι θα κάνει όμως ο Νάντο Ντε Κολό την ερχόμενη σεζόν; Θα πει ναι στη μυθική πρόταση της ΤΣΣΚΑ ή θα προσπαθήσει για δεύτερη φορά στο ΝΒΑ; "Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τίποτα. Δεν σκέφτομαι τίποτα. Θέλω μόνο να απολαύσω τη στιγμή. Καλά δεν κάνω;" αναρωτήθηκε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης