Εθνική Εφήβων: «Γκρέμισαν τα τείχη» για τους θριαμβευτές του Βόλου

Εθνική Εφήβων: «Γκρέμισαν τα τείχη» για τους θριαμβευτές του Βόλου

Πανηγύρια στους δρόμους της πόλης για την πρώτη θέση στο Eurobasket U18 - Oι παίκτες το πανηγύρισαν με βουτιά στην πισίνα του ξενοδοχείου - Μιλεντίγεβιτς: «Δεν βγάζω το μετάλλιο από το στήθος μου» - Λημνιάτης: «Αποδείχθηκε πως τα παιδιά έχουν σωστή νοοτροπία»

Εθνική Εφήβων: «Γκρέμισαν τα τείχη» για τους θριαμβευτές του Βόλου
Τα παιδιά αυτά μεγάλωσαν με την αφίσα του Νίκου Γκάλη στο δωμάτιό τους. Δεν υπάρχει, λοιπόν, μεγαλύτερη ηθική επιβράβευση για τους παίκτες της Εθνικής Εφήβων από τα συγχαρητήρια του σύγχρονου μύθου του ελληνικού μπάσκετ.

Ο σπουδαίος παλαίμαχος αθλητής συνεχάρη την Εθνική Εφήβων για το χρυσό μετάλλιο στο Βόλο κι ευχήθηκε ανάλογη συνέχεια στην Εθνική Ανδρών.

«Μπράβο στα νέα παιδιά του Ελληνικού μπάσκετ. Παίζοντας με ψυχή κέρδισαν πανάξια την πρωτιά στην Ευρώπη. Και έπεται και συνέχεια. Οι επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ δεν έχουν τελειωμό. Την σκυτάλη παίρνουν οι άντρες στο Eurobasket, που πιστεύω θα έχουν πετυχημένη παρουσία» έγραψε στο facebook.

Κλείσιμο
Όπως αναμενόταν, οι παίκτες της Εθνικής εφήβων βίωσαν στιγμές πρωτόγνωρες και μοναδικές. Η μεταφορά τους από το γήπεδο στο ξενοδοχείο με το λεωφορείο θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη τους. Τα παιδιά με την κούπα στα χέρια τους και ο κόσμος να έχει κατακλύσει τους δρόμους καθ' όλη τη διαδρομή, δεν είναι μία εικόνα που λησμονείται εύκολα. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο...




Ανάλογη συνέχεια δόθηκε στο ξενοδοχείο, όπου οι διεθνείς παίκτες μετέφεραν το πάρτι στην πισίνα...




Ο Ιάκωβος Μιλεντίγεβιτς, ένα από τα «τρομερά μωρά» του Ηλία Παπαθεωδόρου και ο παίκτης που πέτυχε το καθοριστικό τρίποντο, βάζοντας μπροστά στο σκορ την Εθνική με 57-54, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM για όσα έζησε. Αναλυτικά όσα είπε:
 
-το πρώτο πρωινό ως πρωταθλητής Ευρώπης: «Ακόμη έχω το μετάλλιο στο στήθος, δεν το βγάζω από πάνω μου. Είναι μεγάλη τιμή για μας. Ελπίζω να είμαστε ένα καλό παράδειγμα, γιατί είμαστε μια οικογένεια, μια γροθιά όλοι μαζί και καταφέραμε κάτι μεγάλο».



-την ανατροπή που έκανε η Εθνική: «Η πίεση, ειδικά για έναν 18χρονο, είναι πολύ μεγάλη με τόσα ματς και προπονήσεις μέσα σε λίγες μέρες. Όμως έτσι είναι ο πρωταθλητισμός και πρέπει να αντεπεξέλθεις. Στο πρώτο ημίχρονο του τελικού η ομάδα δεν έδειξε τη σοβαρότητα που έπρεπε για να έχει το παιχνίδι στα χέρια της. Στο δεύτερο μέρος βελτιωθήκαμε, παίξαμε καλή άμυνα, βάλαμε μεγάλα σουτ».

-τα ελεύθερα σουτ που είχε η Εθνική: «Ξέραμε πως στον Χαραλαμπόπουλο και τον Παπαγιάννη θα ήταν στραμμένη η προσοχή της άμυνας των Τούρκων και θα είχαμε εμείς οι υπόλοιποι περισσότερες ευκαιρίες. Οι Τούρκοι μάς έδωσαν όλα τα σουτ, ήταν προσπάθειες υπό καλές προϋποθέσεις, κάποια μπήκαν και κάποια όχι. Αυτό που μετρά είναι πως πήραμε τον τίτλο. Τέλος καλό, όλα καλά».



-την προβολή που υπάρχει από τα ΜΜΕ στην επιτυχία της Εθνικής: «Είναι μεγάλη μας τιμή. Είναι κάτι που θα μείνει στη μνήμη όλων των Ελλήνων. Κρατάω την ψυχή και την καρδιά που δείξαμε για να κερδίσουμε όλα τα ματς. Είμαστε μια οικογένεια, ο ένας σηκώνει τον άλλο όταν πέφτει».

-τη συμβολή του Ηλία Παπαθεοδώρου: «Είναι πρώτα παιδαγωγός και μετά προπονητής. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπά την ομάδα, στηρίζει όλα τα παιδιά, έχει χαρακτήρα στο γήπεδο και στα αποδυτήρια και το έχει δείξει στο διάστημα που είμαστε μαζί. Στο ημίχρονο μάς ηρέμησε και μας παρακίνησε να παλέψουμε. Μας αφύπνισε με τα λόγια του και η συμβολή του ήταν καθοριστική».

-το πού αφιερώνει τον τίτλο: «Το Κύπελλο είναι αφιερωμένο στους Έλληνες. Τους παροτρύνω να έχουν υπομονή και επιμονή στην κρίση. Το αφιερώνουμε επίσης στον μεγάλο απόντα, τον Αντώνη Κόνιαρη, που ήταν τραυματίας και δεν μπορούσε να μας βοηθήσει, αλλά τον αγαπάμε και ξέρουμε πως ήταν δίπλα μας σαν μέλος της ομάδας. Προσωπικά αφιερώνω τον τίτλο στην οικογένειά μου και στο περιβάλλον μου που με βοηθά να κάνω αυτό που λατρεύω».

-τις διακοπές του: «Τώρα θα ξεκουραστούμε λίγο, γιατί λείπω από το σπίτι μου για προετοιμασία από τις 25 Μαΐου».

Ο Γιώργος Λιμνιάτης, μέλος του τεχνικού τιμ της Εθνικής Εφήβων, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM για το ταλέντο, τη σωστή νοοτροπία, τον χαρακτήρα και τη σωστή καθοδήγηση από τους γονείς, στοιχεία που συνετέλεσαν συνολικά στην επίτευξη της μεγάλης αυτής διάκρισης...



Αναλυτικά όσα είπε: 
-τις έξι νίκες σε επτά μέρες μέσα σε μια εβδομάδα: «Τα δύο πρώτα παιχνίδια με την Ιταλία και την Τουρκία ήταν παιχνίδια χωρίς επιστροφή. Αν χάναμε ένα από τα δύο παιχνίδια αυτά, θα είχαμε μείνει εκτός οκτάδας. Όμως δείξαμε χαρακτήρα, τα παιδιά αντέδρασαν σωστά και σε τέτοια παιχνίδια που κάθε μέρα κρίνεται κάτι πρέπει να αντιδράς σωστά και γρήγορα. Ούτε να απογοητεύεσαι όταν χάνεις, ούτε να ενθουσιάζεσαι όταν κερδίσεις. Σε αυτό τον τομέα η ομάδα πήρε πολύ καλό βαθμό και είναι πολύ σημαντικό γιατί μιλάμε για παιδιά. Κι εκείνα μεγάλωσαν στη διάρκεια του τουρνουά».

-το πώς επέστρεψε η Εθνική από το -14 στον τελικό: «Ο κόουτς μίλησε στα παιδιά πολύ ήρεμα στο ημίχρονο και τους είπε πως έχει δρόμο το ματς. Ήταν η πρώτη φορά στο τουρνουά που βρεθήκαμε να κυνηγάμε στο σκορ από το ξεκίνημα, αφού ήμασταν μπροστά ακόμη και στα δύο ματς που τελικά χάσαμε. Τα παιδιά ηρέμησαν, επισημάναμε τα λάθη μας και βελτιωθήκαμε στην επίθεση και κυρίως στην άμυνα».

-τις… υπερωρίες του Χαραλαμπόπουλου: «Όπως εξελίχθηκε ο τελικός, ήταν πολύ δύσκολο να μην έχουμε τον Βασίλη μέσα στο γήπεδο. Ήταν πολύ δύσκολο. Τα παιδιά αυτά έχουν ξεκινήσει εδώ και δυόμισι μήνες, είχαν ψυχολογική και σωματική κούραση. Ο Βασίλης είχε και τον τραυματισμό του. Αν δείτε πώς είναι ακόμη το πόδι του… Όμως ήθελε πολύ να βοηθήσει την ομάδα και ήταν καταπληκτικός στο τουρνουά και εκτός από αυτό είναι και σπουδαίο παιδί».

-τη σωστή νοοτροπία των παικτών: «Έχουμε παιδιά πολύ ταπεινά. Το χαρακτήρα τους τον έχει διαμορφώσει το οικείο περιβάλλον. Αποδείχτηκε πως τα παιδιά μας έχουν πάνω από όλα σωστή νοοτροπία. Είμαι πια σίγουρος μετά από τόσα χρόνια προπονητής στις μικρές ηλικίες, ότι η νοοτροπία είναι πιο σημαντική ακόμη κι από το ταλέντο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα παιδιών που είχαν πολύ ταλέντο, αλλά χάθηκαν λόγω κακής νοοτροπίας και παιδιών που δεν είχαν το ίδιο μεγάλο ταλέντο, αλλά λόγω νοοτροπίας έκαναν σημαντικά πράγματα».




-τη διαρκή παραγωγή παικτών: «Μετά το 1987, χωρίς να ακυρώνω τα πράγματα που έγιναν πριν γιατί και πριν από εκείνη την εποχή υπήρχε μπάσκετ, αγαπήθηκε τόσο πολύ το άθλημα και ασχολήθηκε τόσος κόσμος, που το ελληνικό μπάσκετ έβγαλε παίκτες και απέκτησε σωστή νοοτροπία. Το ελληνικό μπάσκετ βγάζει και καλούς παίκτες, αλλά και ανθρώπους με καλό χαρακτήρα. Ως λαός στα δύσκολα μπορούμε να είμαστε ενωμένοι, απλά δεν το δείχνουμε συχνά».

-τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν από τους διεθνείς: «Οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες για τον Βασίλη και άλλα παιδιά. Στην Ελλάδα ενθουσιαζόμαστε εύκολα και δημιουργούμε πίεση στα παιδιά αυτά. Η πίεση αυτή, ειδικά μετά από ήττες, δεν κάνει καλό. Είδα παίκτη μας μετά από έναν χαμένο αγώνα και υπό το βάρος της πίεσης να καταρρέει και να κλαίει. Πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να πάρουν το δρόμο τους χωρίς να τα πιέζουμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης