Απόψε ο τελικός του Champions League: Μπαρτσελόνα εναντίον Γιουβέντους

Απόψε ο τελικός του Champions League: Μπαρτσελόνα εναντίον Γιουβέντους

Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου στις 21:45 ο μεγάλος αγώνας - Τα σχέδια των τεχνικών Λουίς Ενρίκε και Αλέγκρι για να κατακτήσουν το τρόπαιο

Απόψε ο τελικός του Champions League: Μπαρτσελόνα εναντίον Γιουβέντους
Ένα μεγάλο παιχνίδι, ένας μεγάλος τελικός του Τσάμπιονς Λίγκ,  μεταξύ δύο ομάδων που έχουν βαριά φανέλα στα ευρωπαϊκά γήπεδα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων τηλεθεατών από όλο τον κόσμο

Η υπερηχητική Μπαρτσελόνα, με το φαντεζί ποδόσφαιρο και την τριπλέτα φωτιά στην επίθεση με τους   Μέσι, Νεϊμάρ και Σουάρες θα προσπαθήσει  να επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί κόντρα στην σκληροτράχηλη Γιουβέντους, των Μπουφόν, Τέβες και Πίρλο.

Ο μεγάλος τελικός  θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνο, το “Olympiastadion”, που χρησιμοποιεί ως έδρα της η Χέρτα, χωρητικότητας κοντά στις 75.000 θέσεις. Κτίστηκε το 1934 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 και ανακατασκευάστηκε το 2004.

Κλείσιμο


 
Η Μπαρτσελόνα διεκδικεί το 5ο Κύπελλο Πρωταθλητριών-Τσάμπιονς Λίγκ  στην  ιστορία της. Τις τρεις τελευταίες φορές που πήγε στον τελικό, κατέκτησε  το τρόπαιο, τις χρονιές   2006, 2009, 2011 ενώ για πρώτη φόρα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1992.
Έφθασε  ακόμη τρεις ακόμη φορές  στον τελικό, το 1961, 1986 και 1994 αλλά έχασε.



 
Η  Γιουβέντους διεκδικεί το τρίτο Κύπελλο Πρωταθλητριών-Τσάμπιονς Λίγκ  της ιστορία της. Τα δύο  προηγούμενα  τα κατέκτησε πολύ παλιότερα, τις χρονιές 1985 και 1996 ενώ πέντε  φορές ακόμα έφτασε ως τον τελικό, το 1973, 1983, 1997, 1998 και 2003 όπου γνώρισε την ήττα. Τις τρεις τελευταίες φορές που πήγε στον τελικό, δεν κατάφερε να το πάρει!


 
Αν κατακτήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο οι   Καταλανοί  ισοφαρίζουν τις πέντε κατακτήσεις της Μπάγερν και  της Λίβερπουλ, ενώ αν το πάρουν οι Μπιανκονέρι φτάνουν στα τρία  τρόπαια όπως η  Ίντερ και η  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.


 
Στις κατακτήσεις προηγείται η Ρεάλ με 10 και ακολουθεί η Μίλαν με επτά.
 
Η τελευταία φορά όπου Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους βρέθηκαν αντιμέτωπες στο Τσάμπιονς Λίγκ  ήταν το 2003 στον προημιτελικό. Μετά το 1-1 στο Τορίνο, η Γιουβέντους με γκολ των Νέντβεντ και Ζαλαγιέτα, πήρε τη νίκη με 2-1 στο Καμπ Νου και προχώρησε  στη διοργάνωση, όπου έφτασε και μέχρι τον τελικό. Εκεί ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Μίλαν. Από τότε δεν  ξαναπήγε τελικό μέχρι τη θριαμβευτική φετινή της πορεία προς το Βερολίνο. 
Ο μόνος που έχει απομείνει στο ρόστερ της Μπάρτσα  από εκείνη την ομάδα είναι μόνο ο Τσάβι, ο οποίος αποχαιρετά μετά τον τελικό τους Μπλαουγκράνα.
Από την άλλη για τη νταμπλούχο Ιταλίας  έχει απομείνει από τότε στην ομάδα  ο  Μπουφόν.


 
Στα 12 χρόνια που ακολούθησαν από εκείνες τις δύο αναμετρήσεις  αναμετρήσεις η Μπαρτσελόνα έγινε το «αφεντικό» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου παίζοντας το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Η  ομάδα της Καταλονίας σε αυτά τα 12 χρόνια κατέκτησε  επτά πρωταθλήματα, τρία κύπελλα και έξι Σούπερ Καπ Ισπανίας, τρία Champions League, δύο Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων.


 
Η απόλυτη  κυρίαρχος του ιταλικού ποδοσφαίρου,  η Γιουβέντους πλήρωσε με βαριές ποινές και υποβιβασμό  την εμπλοκή της στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων  όμως κατάφερε να  ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της.  Επέστρεψε  στη Serie A τη σεζόν 2008/09 και  έχει κατακτήσει τα τελευταία τέσσερα πρωταθλήματα, το φετινό Κύπελλο, δύο Σούπερ Καπ Ιταλίας.
 
Ο τρόπος ανάπτυξης
Οι Καταλανοί είναι το  φαβορί του τελικού. Είναι η ομάδα που θέλει να έχει κατοχή της μπάλας και να κάνει το παιχνίδι της με επιθέσεις που εκδηλώνονται κατά κύματα. Ο Ενρίκε έχει εισάγει νέα στοιχεία στον τρόπο παιχνιδιού της νταμπλούχου Ισπανίας που τη διαφοροποιούν από την εποχή του Πεπ Γκουαρτιόλα. Τώρα βλέπουμε και σέντρες και μακρινές μπαλιές και γρήγορη εκδήλωση επιθέσεων και παιχνίδι σκοπιμότητας ένα χρειαστεί για να κρατηθεί το αποτέλεσμα.      


 
Από την άλλη πλευρά, η Γιουβέντους έχει αποδεχθεί τον ρόλο του αουτσάιντερ. Είναι σίγουρο ότι θα δώσει χώρο στην Μπαρτσελόνα και θα κτυπήσει στις αντεπιθέσεις.  Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι στους δύο τελευταίους τελικούς που κέρδισε η Μπάρτσα και  με αντίπαλο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ,  τιμώρησε τον σερ Άλεξ Φέργιουσον που  θέλησε να την αντιμετωπίσει κατά μέτωπο.  
Τόσο ο Αλέγκρι, όσο κι ο Λουίς Ενρίκε θα ψάξουν  στην πρώτη τους χρονιά ο ένας στον πάγκο της Γιουβέντους και ο άλλος  στης Μπαρτσελόνα  να κάνουν το τρέμπλ αφού είναι ήδη νταμπλούχοι στη χώρα τους.



Οι Ιταλοί θα παραταχθούν  χωρίς τον Κιελίνι που είναι σοβαρή απώλεια. Οι ενοχλήσεις που ένιωσε  την περασμένη Τετάρτη  στο γαστροκνήμιο, δεν του επέτρεψαν να είναι ετοιμοπόλεμος για τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο 30χρόνος στόπερ είναι ο "στυλοβάτης" της άμυνας των Ιταλών. Ο  επικρατέστερος για να καλύψει το κενό του, είναι ο Αντρέα Μπαρτζάλι, οποίος έχει επιστρέψει απόλυτα υγιής.
Η Μπαρστελόνα δεν έχει προβλήματα και κατεβαίνει πλήρης.
Στατιστικά
Μπορεί η Γιούβε να έχει 12 χρόνια να συμμετάσχει σε τελικό Τσάμπιονς Λίγκ διαθέτει όμως στο ρόστερ της παίκτες που έχουν στεφθεί πρωταθλητές με άλλες ομάδες πριν πάνε στο Τορίνο. Πρόκειται για τους Πίρλο (Μίλαν, 2003), Εβρά και Τέβες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2008) και Άλβαρο Μοράτα (Ρεάλ Μαδρίτης, 2014).

 Μάλιστα ο  Μοράτα  κυνηγάει να γίνει ο 4ος παίκτης που κατακτά το τρόπαιο με δύο διαφορετικές ομάδες δεύτερη σερί σεζόν. Θα μπει στην παρέα των: Ντεσαγί (Μαρσέιγ το 1993 και Μίλαν το 1994), Πάουλο Σόουζα (Γιουβέντους το 1996 και Μπορούσια Ντόρτμουντ το 1997) και Σαμουέλ Ετό (Μπαρτσελόνα 2009 και Ίντερ το 2010).

Ο Εβρά, το 2009 και 2011 με τη φανέλα της Γουνάιτεντ  βρήκε απέναντί του σε τελικό την Μπαρτσελόνα, με τους Καταλανούς και έχασε και τους δύο,  ενώ έχει και ένα τρίτο χαμένο τελικό το 2004 από την Πόρτο.

Ο Μέσι έχει σκοράρει και στον τελικό του 2009 και σ' αυτόν του 2011. Αν πετύχει  γκολ και στο Βερολίνο θα είναι ο μόνος παίκτης που έχει σκοράρει σε τρεις τελικούς.

Από τον τελικό του 2011  θα δώσουν  το παρών στο Βερολίνο οκτώ παίκτες της Μπαρτσελόνα.  Αυτοί είναι: Ντάνι Αλβες, Πικέ, Τσάβι, Ινιέστα, Μαστσεράνο, Μπουσκέτς, Πέδρο και Μέσι. Ο Αντριάνο ήταν τιμωρημένος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης