Eκλογές FIFA: Οι πηγές της δύναμης του Μπλάτερ

Eκλογές FIFA: Οι πηγές της δύναμης του Μπλάτερ

Ο Σεπ Μπλάτερ νίκησε τις εκλογές της FIFA βασισμένος στην παλιά - καλή τακτική των «περιφερειακών» χωρών

Eκλογές FIFA: Οι πηγές της δύναμης του Μπλάτερ
Πολλοί δικαιολογημένα απορούν πως η... αυτοκρατορία του Σεπ Μπλάτερ στην FIFA δεν γκρεμίζεται με τίποτα παρά το τόσο... κράξιμο και την δημόσια κατακραυγή. Και όμως είναι απλό. Ο Σεπ Μπλάτερ με ειδικά προγράμματα έχει φροντίσει να στηρίξει ηπείρους όπως η αφρικανική και έτσι συνεχίζει να αντλεί από εκεί την... δύναμή του αλλά και πολλούς ψήφους. Κάτι ανάλογο ισχύει και με την Ασία. Όταν έχει κανείς τόσο σημαντική στήριξη από τόσο μεγάλες ηπείρους είναι δύσκολο να χάσει τις εκλογές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Η παλιά FIFA, που είχε επίκεντρο την Ευρώπη, έχει περάσει προ πολλού στο παρελθόν. Πρώην σύμβουλος του Σεπ Μπλάτερ είχε δηλώσει στο ESPN όταν είχε ερωτηθεί για το πως οι χώρες συνεχίζουν να τον στηρίζουν, ενώ ακούν για τα σκάνδαλα και βλέπουν την διαφθορά. Η απάντησή του ήταν κυνική, αλλά ειλικρινής: «Όσο παίρνουν τα χρήματα, δεν τους ενδιαφέρει τι γίνεται στην FIFA. Απλά δεν τους απασχολεί». Κάτι που φαίνεται και από την δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας της Νιγηρίας.

Ο Αμάγιου Πινίκ μιλώντας στο BBC δεν... κρύφτηκε: «Ο Μπλάτερ νιώθει πράγματα για την Αφρική. Έχει δει την προοπτική της και την έχει στηρίξει πολύ με αναπτυξιακά προγράμματα. Χωρίς αυτόν δεν θα είχαμε κανένα από τα οφέλη που έχουμε σήμερα. Ο Μπλάτερ μάχεται για την δική μας ισότητα. Για να είμαστε το ίδιο ανάμεσα στα άλλα έθνη. Εμείς λοιπόν δεν θέλουμε να κάνουμε πειραματισμούς στις εκλογές...».

Κλείσιμο
Πιο χαρακτηριστική δήλωση στήριξης δεν θα μπορούσε να γίνει. Για να δούμε όμως και τι εννοεί ο ισχυρός άνδρας της Π.Ο. της Νιγηρίας. Ας... τσεκάρουμε το Τσαντ. Μία χώρα που ποδοσφαιρικά δεν την λες και υπερδύναμη στην Αφρική. Από το 2011 έως τώρα έχει λάβει χρήματα και... ενίσχυση με 26 αναπτυξιακά προγράμματα. Από κατασκευή πλαστικού χλοοτάπητα σε διάφορα γήπεδα, ένα προπονητικό και τεχνικό κέντρο, νέα γραφεία για τις εγκαταστάσεις και άλλα πολλά... Σεμινάρια για μάρκετινγκ, διαιτησία και κ.ά.. Η λίστα είναι μεγάλη. Είναι μακρά και αφορά στις περισσότερες -αν όχι όλες- χώρες της Αφρικής.

Δεν είναι όμως μόνο η Αφρική. Εκπρόσωπος από την Ομοσπονδία του Ελ Σαλβαδόρ τόνισε το πόσο αφοσιωμένος και σωστός είναι απέναντι στο κράτος του και ότι η ενίσχυση και τα προγράμματα συνεχίζονται και έτσι μετά «είμαστε και εμείς υποχρεωμένοι να δείξουμε την ανάλογη αφοσίωση: ψήφος στον Μπλάτερ». Οι Hindustan Times της Ινδίας αναφέρουν ότι η χώρα στηρίζει τον Μπλάτερ επειδή: «Η προθυμία του να προσφέρει μετράει περισσότερο από κάθε καταγγελία διαφθοράς». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γουινέας-Μπισάου τόνισε ότι η ψήφος σε οποιονδήποτε άλλο θα ήταν... βλασφημία!

Μία ακόμα παράμετρος που έπαιξε τον ρόλο της ήταν η ανάθεση Παγκοσμίων Κυπέλλων. Το Μουντιάλ του 2010 πήγε για παράδειγμα στη Νότια Αφρική, ενώ και η Ρωσία στήριξε φέτος την υποψηφιότητά του. Κινήσεις που αυξάνουν τη σφαίρα επιρροής του Μπλάτερ, ο οποίος, παρά τα όσα γίνονται, μοιάζει ο απόλυτος κυρίαρχος σε ένα παιχνίδι που ξέρει να παίζει εξαιρετικά! Πλέον, έχει υποσχεθεί ότι θα στραφεί προς την Ωκεανία...

Πηγή: gazzetta.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης