Παλαιστίνια προκάλεσε τον τρόμο του Μπλάτερ στο συνέδριο της FIFA

Παλαιστίνια προκάλεσε τον τρόμο του Μπλάτερ στο συνέδριο της FIFA

Έντρομος ο πρόεδρος της ομοσπονδίας φώναξε «ασφάλεια» όταν είδε μια γυναίκα να κραδαίνει την σημαία της Παλαιστίνης και να φωνάζει «ζητάμε τον αποκλεισμό του Ισραήλ» - Μεγάλος αντίπαλος του 79χρονου Ελβετού ο 39χρονος Ιορδανός πρίγκιπας Αλί μιν αλ Χουσεΐν

Παλαιστίνια προκάλεσε τον τρόμο του Μπλάτερ στο συνέδριο της FIFA
"Ασφάλεια", φώναξε έντρομος ο ο "βασιλιάς του ποδοσφαίρου", Ζεπ Μπλάτερ ενώ εκφωνούσε την ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου της FIFA στη Ζυρίχη το πρωί της Παρασκευής. 

Τον τρόμο στον Μπλάτερ, ο οποίος δοκιμάζεται από το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες για τους αξιωματούχους της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, προκάλεσε μία Παλαιστίνια. Η γυναίκα εισέβαλε στο κτήριο κραδαίνοντας πλακάτ και φωνάζοντας "ζητάμε τον αποκλεισμό του  Ισραήλ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "Bild", ο Μπλάτερ εξεπλάγη και ζήτησε την βοήθεια των φρουρών.

Κλείσιμο





Το αίτημα των Παλαιστινίων για αποκλεισμό του Ισραήλ αναμένεται να τεθεί στη σημερινή ψηφοφορία στην ετήσια σύνοδο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ καλεί τη FIFA να δείξει  "κόκκινη κάρτα" στους Ισραηλινούς. Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, οι Ισραηλινοί υποθάλπουν τον ρατσισμό στα γήπεδα εναντίον των Αράβων ποδοσφαιριστών, ενώ καταγγέλουν εμπόδια και περιορισμούς στην κυκλοφορία αθλητών, στην εισαγωγή αθλητικού εξοπλισμού στα παλαιστινιακά εδάφη και σε επισκέψεις ξένων ομάδων.


Κρίνεται το μέλλον του Μπλάτερ

Σήμερα κρίνεται το μέλλον του "βασιλιά του ποδοσφαίρου", Ζεπ Μπλάτερ, στη FIFA,  ο οποίος παρά την "ρετσινιά" των σκανδάλων διαφθοράς που αμαυρώνουν την παγκόσμια ομοσπονδία επί προεδρίας του, διεκδικεί για πέμπτη φορά το αξίωμα στο συνέδριο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη Ζυρίχη. Την ίδια ώρα , πολίτες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της ελβετικής πρωτεύουσας ζητώντας την άμεση παραίτηση του 79χρονου Μπλάτερ. "To παιχνίδι τελείωσε" είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα στα πανό που κραδαίνουν οι διαδηλωτές ενώ υπάρχουν και ομοιώματα του προέδρου της FIFA.

Η διαδήλωση οργανώνεται από την "Avaaz", μία διεθνή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αριθμεί παγκοσμίως  41 εκατομμύρια μέλη και στόχο έχει να αφυπνίσει την διεθνή κοινότητα για την μαύρη εργασία στο Κατάρ, την οικοδέσποινα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου για το 2022.
 
Η διαδήλωση στη Ζυρίχη με αίτημα την παραίτηση του βασιλιά του ποδοσφαίρου πραγματοποιείται την ώρα που είναι σε εξέλιξη το 65ο συνέδριο της παγκόσμιας ομοσπονδίας για την εκλογή του νέου προέδρου. 

Οι 209 εκπρόσωποι της FIFA καλούνται να εκλέξουν τον πρόεδρό τους στη Ζυρίχη, ενώ το διεθνές ποδόσφαιρο συνταράσσεται από το σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους του, τα δυσθεώρητα ποσά που φέρεται να διακινήθηκαν υπογείως και τις απίστευτες σκηνές της επιχείρησης σύλληψης επιφανών στελεχών της στο ξενοδοχείο τους. Με τον Μπλάτερ να απορρίπτει την ευθύνη του σκανδάλου και να διεκδικεί για πέμπτη φορά την προεδρία της FIFA, ο ένας και μοναδικός του αντίπαλος, ο  πρίγκιπας Αλί μιν αλ Χουσεΐν της Ιορδανίας περιμένει στη... γωνία. 

Η ψηφοφορία διεξάγεται δύο ημέρες μετά τη σύλληψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων της FIFA στη Ζυρίχη σε συνεργασία των ελβετικών αρχών με το FBI ενώ το κατηγορητήριο εμπλέκει 14 άτομα.

Ο 79χρονος Μπλάτερ και ο 39χρονος πρίγκιπας Αλί έχουν στη διάθεσή τους 15 λεπτά για να απευθυνθούν στο σώμα και στη συνέχεια τα 209 μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν. 

Σύμφωνα με το BBC, στον πρώτο γύρο ο υποψήφιος πρέπει να αποσπάσει τα δύο τρία των ψήφων για να αναδειχθεί πρόεδρος, δηλαδή 140 ψήφους. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε θα υπάρξει δεύτερος γύρος στον οποίο απαιτείται απλή πλειοψηφία. 

Ο Μπλάτερ, όπως γράφει το βρετανικό δίκτυο, παραμένει φαβορί και έχει ισχυρή στήριξη από την Ασία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και την Αφρική. Ενδεικτικά ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νιγηρίας δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο πως είναι 100% πεπεισμένος πως ο Μπλάτερ θα επανεκλεγεί. Την ίδια ώρα, ο πρίγκιπας της Ιορδανίας έχει την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης. 

Στο μεταξύ, έντονες είναι και οι αντιδράσεις των χορηγών της FIFA, εταιρειών-κολοσσών, που πιέζουν να αποκατασταθεί η φήμη του αθλήματος στο οποίο έχουν επενδύσει διόλου ευκαταφρόνητα ποσά. Κι ενώ ο κόσμος του ποδοσφαίρου περιμένει με κομμένη την ανάσα την μάχη του 79χρονου Μπλάτερ έναντι του 39χρονου Ιορδανού πρίγκιπα, ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος της FIFA έσπευσε να δηλώσει ότι δεν μπορεί να ευθύνεται για όλα τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν στον πλανήτη. Με τα διεθνή ΜΜΕ να προεξοφλούν την επανεκλογή του, η γερμανική εφημερίδα "Bild" δίνει μία διαφορετική εκδοχή του θέματος επισημαίνοντας πως το σκάνδαλο διαφθοράς  που αμαυρώνει την εικόνα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα μπορούσε να είναι ο προθάλαμος ενός "Ψυχρού Πολέμου" του ποδοσφαίρου. Απεικονίζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει πως το σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA έριξε κι άλλο λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης