«FIFA Nostra»: Το «βαθύ λαρύγγι» του FBI που οδήγησε στις συλλήψεις

«FIFA Nostra»: Το «βαθύ λαρύγγι» του FBI που οδήγησε στις συλλήψεις

Ο Τσακ Μπλέιζερ άνοιξε το στόμα του για να γλιτώσει ο ίδιος και ξεσκέπασε τις παράνομες δραστηριότητες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου που θύμιζαν Μαφία

«FIFA Nostra»: Το «βαθύ λαρύγγι» του FBI που οδήγησε στις συλλήψεις
Το σκάνδαλο μεγατόνων της FIFA με δωροδοκίες και ξέπλυμα 150 εκατ. δολλαρίων που ταρακούνησε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη ξετυλίχθηκε όταν ένας ευτραφής τύπος που ζούσε πλουσιοπάροχα, αποφάσισε να συνεργαστεί με το FBI παρά να αντιμετωπίσει κατηγορίες για φορολογικές απάτες.

Ένα από τα πρώην αφεντικά της FIFA, ο 70χρονος Τσακ Μπλέιζερ, χρησιμοποιώντας μια συσκευή καταγραφής κρυμμένη σε ένα μπρελόκ, κατάφερε να χτυπήσει διάνα με τις αποκαλύψεις άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της Ομοπσονδίας, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Λονδίνο το 2012, όπου συζητήθηκαν δωροδοκίες ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Η κύρια πηγή για την έρευνα είναι ο Μπλέιζερ», παραδέχτηκε πηγή που ασολείται με την υπόθεση.

Κλείσιμο
Ο γενειοφόρος Μπλέιζερ αποτέλεσε τον γνωστότερο ποδοσφαιρικό παράγοντα στις ΗΠΑ και άνθρωπο-κλειδί στη προσπάθεια να αναλάβει η χώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994.



Ο 70χρονος δέχτηκε να συνεργαστεί με τους ομοσπονδιακούς το 2011, όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν πλήρωσε φόρους από το 1996 για τα 20,6 εκατ. δολάρια που έλαβε ως γενικός γραμματέας της CONCACAF. 

Γνωστός ως «ο κύριος 10%», καθώς εικάζεται ότι αυτό ήταν το ποσοστό που λάμβανε ο ίδιος από τα έσοδα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ο Μπλέιζερ αποτελούσε μια γνωστή φυσιογνωμία στο Μανχάταν, ενώ συνελήφθη από το FBI οδηγώντας ένα σκούτερ προς το εστιατόριο όπου θα γευμάτιζε.

«Ήταν εντελώς εγκλωβισμένος και ευάλωτος. Δήλωσε πρόθυμος να μας βοηθήσει σε ό,τι κι αν του ζητούσαμε» τόνισε αξιωματούχος της Αστυνομίας.

Υπήρξε μέλος της παντοδύναμης εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA από το 1996 έως το 2013 και δήλωσε ένοχος σε συνομωσία για διάπραξη εκβιασμού, απάτης, ξεπλύματος χρημάτων και φοροδιαφυγής, αντιμετωπίζοντας ποινή κάθειρξης μέχρι 15 χρόνια, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ομοσπονδιακοί.

Την εποχή που ο Μπλέιζερ ήταν γενικός γραμματέας, πρόεδρος στην CONCACAF ήταν ο Τζακ Γουόρνερ, από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, τον οποίο υπέδειξε ως ένοχο για συνεχόμενες δωροδοκίες και οδήγησε στην σύλληψή του την Τετάρτη στη Ζυρίχη.


FIFA... Nostra ο χαρακτηρισμός της Liberation

Mε τη... μαφία παρομοιάζει το πρωτοσέλιδο της Liberation τη FIFA και ο τίτλος της κορυφαίας γαλλικής εφημερίδας τα λέει όλα! Η γαλλική εφημερίδα στέλνει το μήνυμα για τα όσα ζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο τις τελευταίες ώρες, αφήνοντας στην άκρη τα προβλήματα της Ευροζώνης και παρομοιάζοντας την Ομοσπονδία με την Μαφία.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης