Σκάνδαλο FIFA: Ψάχνουν μήπως Ρωσία-Κατάρ εξαγόρασαν τα Μουντιάλ 2018 και 2022

Σκάνδαλο FIFA: Ψάχνουν μήπως Ρωσία-Κατάρ εξαγόρασαν τα Μουντιάλ 2018 και 2022

Πάνω από δύο δεκαετίες έκαναν ξέπλυμα χρήματος - Η πιο βρώμικη απάτη στον αθλητισμό - Τι λέει ο διευθυντής του FBI για τις δωροδοκίες στη FIFA - Ο ρόλος του Έλληνα Κώστα Τάκκα

Σκάνδαλο FIFA: Ψάχνουν μήπως Ρωσία-Κατάρ εξαγόρασαν τα Μουντιάλ 2018 και 2022
Μόλις λίγες ώρες από τις πρώτες συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στη Ζυρίχη, αποκαλύπτονται συνεχώς και νέες συγκλονιστικές  πληροφορίες για την βρώμικη απάτη που κλονίζει τον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.


Κλείσιμο


Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Δικαιοσύνης «η διαφθορά είναι αχαλίνωτη, συστηματική και βαθιά ριζωμένη».



Την ίδια ώρα, οι ελβετικές αρχές που πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά της FIFA στην Ζυρίχη ανακοίνωσαν πως διεξάγεται έρευνα και για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και εκείνου του 2022 στο Κατάρ.



«Οι κατηγορούμενοι ενίσχυσαν την κουλτούρα της διαφθοράς και της απληστίας που δημιούργησε ένα άνισο πεδίο για το μεγαλύτερο άθλημα στον κόσμο», δήλωσε ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, επισημαίνοντας πως οι παράνομες πληρωμές και οι δωροδοκίες αποτελέσαν τον τρόπο «να κάνεις business στην FIFA».



Παράλληλα, σύμφωνα με το CNN η ελβετική αστυνομία πρόκειται να ανακρίνει και τον Ρώσο υπουργό Αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, σχετικά με την ανάθεση του Μουντιάλ του 2018 στην Ρωσία και εκείνη στο Κατάρ για το 2022.

Νωρίτερα, πάντως ο Ρώσος υπουργός, στον οποίο έχει δοθεί θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είχε δηλώσει πως η Ρωσία δεν έχει τίποτα να κρύψει.
«Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Είναι διατεθειμένοι να δώσουμε τα πάντα στη δημοσιότητα», δήλωσε ο Μούτκο.



Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τους New York Times τα στελέχη της FIFA που συνελήφθησαν αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Όπως εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα, μάλιστα, οι κατηγορούμενοι «ξέπλυναν» τα τελευταία 20 χρόνια πάνω από 100 εκατ. δολάρια. Την ίδια ώρα παράλληλα με τη Ζυρίχη γίνονταν και άλλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, με τους συλληφθέντες να φτάνουν συνολικά τους 14. Οι συλλήψεις αφορούν στις διαδικασίες ανάθεσης της διοργάνωσης παγκοσμίων κυπέλλων, χορήγησης δικαιωμάτων μάρκετινγκ και δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης. Αφορούν επίσης σε ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, απάτες και ξέπλυμα χρήματος.


Ο Έλληνας γγ της ομοσπνδίας ποδοσφαίρου στα Κέιμαν
Ανάμεσα στα στελέχη που συνελήφθησαν είναι και ο ελληνικής καταγωγής Κώστας Τάκκας, ο οποίος είναι πρώην γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου των νησιών Κέιμαν και στενός συνεργάτης του επίσης συλληφθέντα και αντιπροέδρου της FIFA, Τζέφρεϊ Γουέμπ.
«Σύμφωνα με την έρευνα στις ΗΠΑ, αυτά τα εγκλήματα συμφωνήθηκαν και προετοιμάστηκαν στις ΗΠΑ και οι πληρωμές καταβλήθηκαν μέσω αμερικανικών τραπεζών», αναφέρει πηγή από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας.



Την ίδια ώρα, επισημαίνεται πως αρκετοί είναι οι λογαριασμοί που έχουν «παγώσει» σε τράπεζες της Ελβετίας μέσω των οποίων καταβλήθηκαν οι δωροδοκίες, ενώ έχουν κατασχεθεί και σχετικά τραπεζικά έγγραφα.




Παράλληλα, μπορεί τον περασμένο Δεκέμβριο η επιτροπή ηθικής της FIFA να δήλωσε ότι έκλεισε η έρευνα διαφθοράς σχετικά με την ανάθεση του Μουντιάλ σε Ρωσία και Κατάρ, «καθώς δεν εντοπίστηκαν στοιχεία διαφθοράς και δεν υπήρχε λόγο να ανοίξει η διαδικασία», αλλά σήμερα οι ελβετικές αρχές άνοιξαν και πάλι την υπόθεση.




Το γραφείο της γενικής εισαγγελίας στην Ελβετία ανακοίνωσε πως εξετάζει «εγκληματική κακοδιαχείριση και ξέπλυμα χρήματος», ενώ σε ανακοίνωσή του επισημαίνεται πως «τα έγγραφα που κατασχέθηκαν σήμερα θα εξυπηρετήσει την ποινική διαδικασία, τόσο στην Ελβετία όσο και στο εξωτερικό».



Σχετικά με την ανάθεση του Μουντιάλ σε Ρωσία και Κατάρ αναμένεται να ανακριθούν 10 άνθρωποι που συμμετείχαν στην ψηφοφορία για το Μουντιάλ του 2018 και του 2022.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης