Γαύρο μαρινάτο σε πράσινη σαλάτα

Γαύρο μαρινάτο σε πράσινη σαλάτα

Αν βρείτε φρέσκο γαύρο αγοράστε τον και φτιάξτε τον μαρινάτο. Είναι ένας εξαιρετικός μεζές που κρατάει κάμποσες μέρες στο ψυγείο. Είναι όμως και υπέροχος μαζί με μια πράσινη σαλάτα από ωμά μαριναρισμένα κολοκυθάκια και ρόκα.

Γαύρο μαρινάτο σε πράσινη σαλάτα

Σαλάτα με μαριναρισμένο γαύρο και κολοκυθάκια
από τη Σιμόνη Καφίρη

Κλείσιμο
Υλικά
για το γαύρο:
1 κιλό γαύρο πολύ φρέσκο
χυμό από 1 λεμόνι
ξίδι καλής ποιότητας από κόκκινο κρασί
6-7 σκελίδες σκόρδο (ή περισσότερο)
αλάτι χοντρό
μαϊντανό ψιλοκομμένο

για τη σαλάτα:
8-10 πολύ φρέσκα μικρά κολοκυθάκια
2 λεμόνια (χυμό και ξύσμα)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
λίγο δυόσμο
3 κουταλιές μέλι
αλάτι και πιπέρι



Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Αντωνία Κατή

•    Πλένετε το γαύρο και τον αφήνετε 2-3 λεπτά μέσα σε ξίδι. Σουρώνετε και καθαρίζετε το γαύρο κόβοντας με τα δάχτυλα το κεφάλι και τραβώντας ταυτόχρονα το εντεράκι τους. Ανοίγετε την κοιλιά και ξεκολλάτε με προσοχή τη ραχοκοκαλιά.
•    Ξεπλένετε τα φιλέτα με κρύο νερό, τα στραγγίζετε καλά και τα τοποθετείτε δίπλα δίπλα σε γυάλινο ή πλαστικό σκεύος (ποτέ σε μεταλλικό) χωρίς το ένα να καλύπτει το άλλο. Αλατίζετε. Τοποθετείτε από πάνω μια δεύτερη σειρά. Αλατίζετε ξανά τα ψαράκια με χοντρό αλάτι.
•    Περιχύνετε με χυμό λεμονιού -και αν θέλετε και με λίγο ξίδι σε αναλογία 1/5- μέχρι τα ψαράκια να σκεπαστούν τελείως.
•    Βάζετε το σκεύος στο ψυγείο και το αφήνετε 8-10 ώρες, να μαριναριστούν τα φιλέτα μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να ασπρίσουν.
•    Σουρώνετε και τοποθετείτε ξανά τα φιλέτα με τάξη. Τα πασπαλίζετε με το σκόρδο κομμένο σε φετούλες και περιχύνετε με ελαιόλαδο (σχεδόν να τα σκεπάζει).
•    Διατηρείτε το γαύρο στο ψυγείο. Επειδή το λάδι παγώνει, πριν τον σερβίρετε, τον αφήνετε 5 λεπτά εκτός ψυγείου. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
•    Για να φτιάξετε τη σαλάτα: Κόβετε τα κολοκυθάκια με το ειδικό εργαλείο ή το peeler που καθαρίζετε τις πατάτες σε λεπτές λωρίδες.
•    Χτυπάτε στο multi το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών με το ελαιόλαδο, λίγο δυόσμο, το μέλι, αλάτι και πιπέρι. Βάζετε τα κολοκυθάκια σε μπολ και τα περιχύνετε με το μείγμα.
•    Τα αφήνετε για 1 ώρα στο ψυγείο να μαριναριστούν και τα σερβίρετε πάνω σε φύλλα ρόκας μαζί με το μαρινάτο γαύρο.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης