Τσουρέκια Λαμπριάτικα

Τσουρέκια Λαμπριάτικα

Τι είναι  το τσουρέκι; Ένα αρωματικό ψωμί πολυτελείας ζυμωμένο με βούτυρο, αβγά, γάλα και μπαχαρικά. Τι θα ήταν το πασχαλινό  τραπέζι χωρίς τσουρέκια, κουλούρια  και κόκκινα αβγά;

Τσουρέκια Λαμπριάτικα
 

Πασχαλιάτικα Τσουρέκια

από τη
Γεωργία Κοφινά

 
Κλείσιμο

Υλικά για 3 μεγάλα ή 5 μέτρια τσουρέκια:

1½ κιλά (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100γρ. νωπή μαγιά ή 5 φακελάκια μαγιά σε σκόνη

1½ φλιτζάνι χλιαρό γάλα

300γρ. βούτυρο  λιωμένο

400γρ. ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού  αλάτι

6 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα

1 κουτ. γλυκού  μαχλέπι, κοπανισμένο

1 κουτ. γλυκού  μαστίχα, τριμμένη σε σκόνη

4-5 αβγά, βαμμένα κόκκινα για διακόσμηση

1 κρόκο αβγού,  ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας νερό  για το άλειμμα

 

Φωτογραφία: Γιώργος  Δρακόπουλος

Food Styling: Elena Jeffrey

 

Εκτέλεση:

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτετε μία κουταλιά σούπας ζάχαρη και λίγο από το αλεύρι. Ανακατεύετε και αφήνετε το προζύμι στην άκρη μέχρι να φουσκώσει και να αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
  
Κρατάτε 1 φλιτζάνι αλεύρι στην άκρη και βάζετε το υπόλοιπο μέσα σ’ ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ. Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτετε εκεί το προζύμι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αβγά, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
 
 Δουλεύετε το μίγμα στο μίξερ με τους γάντζους ή ζυμώνετε καλά με τα χέρια, προσθέτοντας και όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη που θα ξεκολλήσει από τον κάδο του μίξερ και θα μαζευτεί στους γάντζους.

Σκεπάζετε τη ζύμη με μεμβράνη και τυλίγετε μέσα σε πετσέτες αρκετά χοντρές, για να κρατούν ζέστη. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα για 2 ώρες περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
   
Χωρίζετε τη ζύμη σε 3 ή 5 κομμάτια και πλάθετε τα τσουρέκια σας σε κοτσίδες ή σε σχήμα σαλιγκαριού. Για τις κοτσίδες θα χωρίσετε το κάθε κομμάτι ζύμης στα τρία και θα τα πλάσετε σε κορδόνια πριν τα πλέξετε κοτσίδα. Βυθίζετε ένα βαμμένο αβγό στη στρογγυλή άκρη της κοτσίδας ή στο κέντρο αν τα πλάσετε σε σχήμα σαλιγκαριού. Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε 2 ή 3 ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα αλειμμένη με βούτυρο, σε απόσταση το ένα από το άλλο. Τα σκεπάζετε με πετσέτες κουζίνας και τα αφήνετε να φουσκώσουν πάλι σε ζεστό μέρος και να διπλασιαστούν σε όγκο.
   
Αλείφετε προσεκτικά την επιφάνεια με τον κρόκο και ψήνετε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά και μετά στους 160°C για άλλα 20-25 λεπτά, προσέχοντας να μη μαυρίσουν πολύ. Αν χρειαστεί, καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης