Μια πίτα παντός καιρού

Μια πίτα παντός καιρού

Τούτη την πιτούλα, που αρέσει σ’ όλο τον κόσμο, ο Ηλίας Μαμαλάκης τη φτιάχνει πάντοτε με φύλλο κρούστας για πίτες. Βάζει πολλά φύλλα και από πάνω και από κάτω

Μια πίτα παντός καιρού
Τούτη την πιτούλα, που αρέσει σ’ όλο τον κόσμο, ο Ηλίας Μαμαλάκης τη φτιάχνει πάντοτε με φύλλο κρούστας για πίτες. Βάζει πολλά φύλλα και από πάνω και από κάτω. Ανάμεσα μπαίνει μια γέμιση με βάση την μπεσαμέλ που της δίνει ένα τελικό αποτέλεσμα που μοιάζει με μιλφέιγ.

Ζαμπονοτυρόπιτα 
Κλείσιμο
 
Υλικά για 1 ταψί του φούρνου:

1 πακέτο φύλλο για πίτες

150γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο

250γρ. κασέρι τριμμένο 

200γρ. φέτα

3 κουτ. σούπας αλεύρι

1½ νεροπότηρο γάλα φρέσκο 

3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο 

2 αβγά

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων




Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Food Styling: Tina Webb

Ετοιμάζετε τη γέμιση. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο καλά, ρίχνετε το αλεύρι και το ροδίζετε. Μόλις σκουρύνει και σφίξει ρίχνετε μέσα το γάλα. Ανακατεύετε γρήγορα και καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα. 

Την αποσύρετε από τη φωτιά, την αφήνετε να γίνει χλιαρή για 2 λεπτά και ρίχνετε τα δύο αβγά ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι να απορροφηθούν. Ρίχνετε σχεδόν ταυτόχρονα τη φέτα θρυμματισμένη, αμέσως μετά το τριμμένο κασέρι και το ζαμπόν. Ανακατεύετε, προσθέτετε αρκετό μοσχοκάρυδο τριμμένο, όπως και τριμμένο πιπέρι. Αφήνετε τη γέμιση να ξεκουραστεί.

Αδειάζετε ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο στο ταψί σας. Απλώνετε το πρώτο φύλλο, ρίχνετε λίγο λαδάκι ακόμα και συνεχίζετε την ίδια δουλειά με τέσσερα φύλλα. Αδειάζετε τη γέμιση μέσα στο ταψί και την ισιώνετε με ένα πιρούνι. Βάζετε από πάνω άλλα τέσσερα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα ένα, συγυρίζετε τα φύλλα γύρω γύρω στο ταψί και τέλος, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε την πίτα σε κομμάτια προσπαθώντας να φτάσετε μέχρι τον πάτο του ταψιού. 

Περιχύνετε την πίτα με ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο ακόμα και την ψήνετε στο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα και μέχρι να ροδοκοκκινίσει πάνω κάτω. Τη βγάζετε και τη σερβίρετε ζεστή.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης