Σιροπιαστά Ροξ

Σιροπιαστά Ροξ

Η σημερινή μας πρόταση είναι γλυκιά και κλασική. Για να φτιάξουμε εκείνα τα απίθανα σιροπιαστά γλυκάκια με την αφράτη ζύμη και τη σοκολατένια καρδιά που κρύβει μέσα της ζεστά μπαχαρικά και ψιλοκομμένο καρυδάκι. Τα θυμάστε τα ροξ; Ζουν και βασιλεύουν ακόμα έχω να σας πω!

Σιροπιαστά Ροξ
 

Ροξ και ροξάκια

από τη Σιμόνη Καφίρη


Υλικά για 15-20 κομμάτια:

Κλείσιμο
1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό

1 φακελάκι μαγιά ξηρή

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο

2 αβγά

2 κουτ. σούπας κακάο

½ φλιτζάνι καρύδια τριμμένα σε σκόνη

1 κουτ. γλυκού κανέλα

½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο

2 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού

½ κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Για το σιρόπι:

3 φλιτζάνια νερό

3½ φλιτζάνια ζάχαρη

1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

φλούδα από 1 πορτοκάλι

1 κουτ. σούπας μπράντι (προαιρετικά)



 

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Food Styling:
TinaWebb

 

Διαλύετε τη μαγιά  στο χλιαρό γάλα και την ανακατεύετε  με το λάδι.
   
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με μίξερ χειρός μέχρι να φουσκώσουν και τα ρίχνετε στο μίγμα της μαγιάς. Προσθέτετε την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού και, αφού τα ανακατέψετε, μοιράζετε το νέο μίγμα σε δύο μπολ.
   
Στο ένα μπολ ρίχνετε το κακάο και τα καρύδια. Προσθέτετε στα δύο μίγματα όσο αλεύρι χρειαστεί ώστε να πάρετε δύο ελαστικές ζύμες, μία άσπρη και μία σοκολατένια. Τις αφήνετε και τις δύο σκεπασμένες σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσουν.
   
Χωρίζετε την άσπρη ζύμη σε τρεις μπάλες τις οποίες ανοίγετε σε παραλληλόγραμμα φύλλα. Πλάθετε τη σκούρα ζύμη σε τρία κορδόνια στο μήκος των φύλλων που ανοίξατε.
   
Βάζετε από ένα σοκολατένιο κορδόνι στην άκρη κάθε φύλλου και τυλίγετε σφιχτά τρία ρολά. Κόβετε κάθε ρολό σε ροδέλες πάχους 1εκ., διορθώνετε το σχήμα με τις παλάμες σας και τις αραδιάζετε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί. Αφήνετε τα ροξάκια σκεπασμένα με πετσέτα για 30 λεπτά να φουσκώσουν και ύστερα τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά.
   
Στο μεταξύ βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και την πορτοκαλόφλουδα μέχρι να γίνουν ένα μέτριο σε πυκνότητα σιρόπι. Προς το τέλος ρίχνετε και το χυμό λεμονιού. Αν θέλετε, προσθέτετε και το μπράντι.
   
Όταν ψηθούν τα ροξάκια τα αφήνετε να κρυώσουν λιγάκι, αφαιρείτε την πορτοκαλόφλουδα από το σιρόπι και το ρίχνετε καυτό στο ταψί με τα γλυκάκια. Λίγα λεπτά αργότερα τα αναποδογυρίζετε και τα αφήνετε να απορροφήσουν το υπόλοιπο σιρόπι.
   
Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης