Παρατείνεται ο νόμος Παρασκευόπουλου για τις αποφυλακίσεις

Παρατείνεται ο νόμος Παρασκευόπουλου για τις αποφυλακίσεις

Βελτιώνονται κάποιες προβληματικές διατάξεις - Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης - Αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα

paraskevopoulos_main02
Παρατείνεται με νέα ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου  ο λεγόμενος νόμος Παρασκευόπουλου  για την αποσυμφόρηση των φυλακών και οι διατάξεις του θα ισχύουν έως ότου ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, ωστόσο προβλέπονται ορισμένες αλλαγές που κατατείνουν στη βελτίωση κάποιων διατάξεων οι οποίες στην πράξη έχουν αποδειχθεί προβληματικές.

Στο δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοί του, τόσο ο Νικόλαος Παρασκευόπουλος όσο και ο Σταύρος Κοντονής, ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης  Μιχάλης Καλογήρου διατήρησε το ευνοϊκό καθεστώς αποφυλάκισης του  νόμου 4489/2017 το οποίο θα συνεχίσει να ισχύει ως την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα.  

Ο κ. Καλογήρου  διατήρησε το νομοθετικό καθεστώς  του κ. Παρασκευόπουλου, καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «αντιμετωπίζεται μ’ αυτό τον τρόπο το εκρηκτικό πρόβλημα της υπερπλήρωσης των φυλακών όπου σήμερα, στις κλειστές αντρικές φυλακές κρατούνται 1.000 επιπλέον άνθρωποι, με σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων αλλά και ορατό κίνδυνο διασυρμού της χώρας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Σύμφωνα με ανακοίνωση    του υπουργείου Δικαιοσύνης   ο κρατούμενος που θα αποφυλακιστεί  με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, υποπέσει σε νέο αδίκημα και καταδικαστεί σε ποινή ενός έως τριών ετών, τότε προβλέπεται ότι θα επιστρέφει  και πάλι  στο καθεστώς κράτησης   και θα εκτίει ολόκληρη την ποινή που του έχει επιβληθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης διατηρούνται σε ισχύ οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί επί υπουργίας Σταύρου Κοντονή για κρατουμένους που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα, όπως είναι ανθρωποκτονίες, βιασμοί, ληστείες, σωματεμπορία, αποπλάνηση κ.λπ.), οι οποίοι δεν τυγχάνουν των ευεργετικών διατάξεων για να βγουν νωρίτερα, αλλά προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να αποφυλακίζονται υπό την προϋπόθεση  θα είναι σε  κατ΄ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Ακόμη,  προβλέπεται ότι για τις πρόωρες αποφυλακίσεις – περίπτωση Φλώρου της Energa- ο νόμος αυστηροποιείται, οι δικαστές θα έχουν πλέον την δυνατότητα να ερευνούν σε κάθε περίπτωση με πραγματογνωμοσύνες την εγκυρότητα των ιατρικών πιστοποιητικών ακόμα και αν υπάρχει πιστοποίηση ΚΕΠΑ. Σε περίπτωση που αυτά  είναι πλαστά θα ανακαλείται σε κάθε περίπτωση η αποφυλάκισή τους.

Κλείσιμο
Να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει την τροποποίηση του άρθρου 110Α  του Ποινικού Κώδικα.

Δείτε την τροπολογία εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης