Νέα δημοσκόπηση: Δέκα μονάδες μπροστά η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Νέα δημοσκόπηση: Δέκα μονάδες μπροστά η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Στο 31,5% το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο 21,5% ο ΣΥΡΙΖΑ - «Μάχη» για την τρίτη θέση ανάμεσα σε Κίνημα Αλλαγής και ΧΑ - Οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους, σύμφωνα με την έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, πιστεύουν ότι η κράτηση των δύο στρατιωτικών είναι ένα «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό θέμα - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 31% έναντι 22% του Αλέξη Τσίπρα

Νέα δημοσκόπηση: Δέκα μονάδες μπροστά η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου
Την πρώτη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, που διεξήχθη στο διάστημα 11-13 Μαρτίου 2018, παρουσίασε στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων ο τηλεοπτικός σταθμός του Φαλήρου. 

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 62% απαντά ότι θεωρεί πολύ σημαντικό θέμα την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, ενώ το 51% αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Θετικά αποτιμούν τις κινήσεις της κυβέρνησης τρεις στους δέκα ερωτηθέντες (32%).

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Pulse καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αποδοκιμάζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους δύο στρατιωτικούς που παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης, με το 51% να απαντά ότι αξιολογεί «αρνητικά» ή «μάλλον» αρνητικά τις πρωτοβουλίες της Αθήνας. Στον αντίποδα, λιγότερο από το ένα τρίτο των πολιτών βλέπει «θετικά» ή «μάλλον θετικά» τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Η κράτηση των δύο στρατιωτικών μπορεί να πλήξει πολιτικά την κυβέρνηση, καθώς σχεδόν οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό θέμα. Μόλις το 3% εκτιμά ότι το θέμα είναι λίγο ή ελάχιστα σημαντικό. Ακόμα και ανάμεσα στους πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, το 79% θεωρεί ότι πρόκειται για σημαντικό θέμα, ενώ μόλις οι μισοί ΣΥΡΙΖαίοι ψηφοφόροι αποτιμούν θετικά τη διαχείριση της υπόθεσης από την Αθήνα.

Κλείσιμο
Ένα ακόμη θέμα που παραμένει στην επικαιρότητα είναι η υπόθεση της Novartis, με σχεδόν τέσσερις στους δέκα να υπολογίζουν πως η ευρύτερη συζήτηση για σκάνδαλα και μίζες ευνοεί πολιτικά την κυβέρνηση. Μόλις το 6%, στον αντίποδα, εκτιμά ότι ευνοείται η αντιπολίτευση.

Το 37% των πολιτών επιθυμεί να διεξαχθούν άμεσα εκλογές, ενώ το 36% τις ζητάει στο τέλος της τετραετίας, ενώ συνολικά οι μισοί των ερωτηθέντων (50%) φαίνονται να δίνουν παράταση ζωής στην κυβέρνηση, προκρίνοντας την προσφυγή στις κάλπες στο τέλος της τετραετίας.

Στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή) η ΝΔ προηγείται με διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 21,5%. Ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 8,5%, ΧΑ με 8%, ΚΚΕ με 6%, ενώ στο 2% βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων.


Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 19,5%. Στο 8% βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, διατηρώντας «βραχεία κεφαλή» έναντι της Χρυσής Αυγής, που έχει ποσοστό 7,5%. Στο 5,5% βρίσκεται το ΚΚΕ, ενώ πολύ χαμηλά, κάτω από το όριο του 3%, βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα.

Χαρακτηριστική στην περίπτωση αυτή είναι η «γκρίζα ζώνη» του 21,5%, οι οποίοι εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι ή δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν κ.ά. 


Μεγάλο είναι το προβάδισμα στην παράσταση νίκης, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται στο 55% και τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 23%, «παγιώνοντας» έτσι μία αίσθηση υπεροχής στην ελληνική κοινωνία.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο «κανένας» εξακολουθεί, ουσιαστικά, να προηγείται, με ποσοστό αυτή τη φορά 39%, ενώ στη «μονομαχία» του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 31%, έναντι 22% του πρωθυπουργού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης