Στη γωνία η κυβέρνηση για τους αμφιλεγόμενους χειρισμούς της στην υπόθεση Σαββίδη

Στη γωνία η κυβέρνηση για τους αμφιλεγόμενους χειρισμούς της στην υπόθεση Σαββίδη

Οι περίεργες στενές σχέσεις των δύο πλευρών, η κατακραυγή ακόμα και από το εξωτερικό και το αδιέξοδο με τους αμήχανους και αμφιλεγόμενους, ακόμα και τώρα, χειρισμούς του Μαξίμου, έναντι του επιχειρηματία

Στη γωνία η κυβέρνηση για τους αμφιλεγόμενους χειρισμούς της στην υπόθεση Σαββίδη
Ο… μισός ΣΥΡΙΖΑ
προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από το… φαινόμενο «Ιβάν Σαββίδης» και o άλλος μισός παρακολουθεί αμήχανος την προσεκτική, σε βαθμό παρεξηγήσεως, στάση της κυβέρνησης, να τηρήσει μεν αποστάσεις από τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία, χωρίς όμως να τον αδειάσει θεαματικά - τουναντίον το Μαξίμου φαίνεται να έχει διάθεση να βρει μία συμβιβαστική φόρμα, ώστε να πέσει όλη η ιστορία στα «μαλακά».

Η περίπτωση του κ. Σαββίδη, υπό το πρίσμα των
εκτρόπων που έγιναν την Κυριακή
Κλείσιμο
στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, έχει καταφέρει να διχάσει, να προβληματίσει και να φέρει σε δύσκολη θέση το κυβερνών κόμμα, η ηγεσία του οποίου αναζητεί εναγωνίως τρόπους να αποφύγει το πολιτικό κόστος από την πολύχρονη σύμπλευση μαζί του και τις στενές σχέσεις που ανέπτυξαν οι δύο πλευρές με διάφορες αφορμές και σε διάφορα επίπεδα.

Κάποιοι θεωρούν ότι η σχέση αυτή έχει τερματιστεί πλέον και ότι τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, μπορεί και να «βοήθησαν» την κυβέρνηση, η οποία δεχόταν ισχυρή πίεση από τον αμερικανικό παράγοντα, που ζητούσε να σταματήσει η «επέλαση» του κ. Σαββίδη στα ελληνικά επιχειρηματικά πράγματα, καθώς η Ουάσιγκτον τον ταύτιζε πάντα με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τις βλέψεις του στην ευρύτερη περιοχή.

Ακόμη κι αν είναι έτσι όμως, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της μία «καυτή πατάτα», ως απότοκο των δικών της επιλογών αυτή την τριετία. Η αναβολή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου περιπλέκει, παρά βοηθά στην εύρεση μίας διεξόδου από την κρίση. Και είναι αβέβαιο πλέον εάν θα καταφέρει να φτάσει σε μία λύση, χωρίς να προκαλέσει νέα προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ οι φωνές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς είναι έντονες και θέτουν στο Μαξίμου νέα ερωτήματα.

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, έκανε μία καυστική δήλωση, προτείνοντας μεταξύ άλλων και την καθιέρωση ασυμβίβαστου για τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ και αθλητικών ομάδων.

«Αποτελεί μία από τις χειρότερες εκδοχές της διαπλοκής, μία αριστερή κυβέρνηση έχει καθήκον να κόψει και αυτό τον ομφάλιο λώρο. Δεν είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι "νονοί" στο χώρο του ποδοσφαίρου να είναι ταυτοχρόνως και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, να κάνουν ανοιχτά πολιτικό παιχνίδι -δεν με ενδιαφέρει με ποιους- και παιχνίδι επιχειρηματικών συμφερόντων. Πρέπει το νυστέρι να μπει πολύ βαθιά» τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας διαφωνία ουσιαστικά με τη διακοπή του πρωταθλήματος.

«Και στο παρελθόν υπήρξε διακοπή του πρωταθλήματος ... δεν μπορεί η αντιμετώπιση να θυμίζει μία από τα ίδια. Με προβληματίζει ότι επιλέχθηκε ως άμεση απάντηση η διακοπή του πρωταθλήματος, που μοιάζει να κατανέμει αδιακρίτως την ευθύνη σε όλες τις ομάδες και να δημιουργηθούν συνθήκες διάλυσης, μέσα από την οποία μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία, να διασωθούν οι "νονοί" του ποδοσφαίρου» επισήμανε.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο κ. Σαββίδης θα έπρεπε να είχε συλληφθεί αμέσως, όταν μπήκε οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο, ενώ την ίδια δήλωση έκανε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, παίρνοντας εμμέσως πλην σαφώς αποστάσεις από κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ο ίδιος ο κ. Σαββίδης εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης δημοσίως (συνάντησε τους αρχηγούς του ΠΑΟΚ στο Μακεδονία Παλάς), καθώς είχε στο μεταξύ εκπνεύσει η αυτόφωρη διαδικασία και δεν τον αναζητούσε πλέον η αστυνομία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ προφανώς αναλογιζόμενος τις διαστάσεις που πήρε η όλη υπόθεση με τη συμπεριφορά του και αντιλαμβανόμενος πόσο εκτεθειμένος είναι ο ιστορικός σύλλογος, του οποίου ηγείται, προσπάθησε να αναλάβει ο ίδιος το μεγάλο μέρος των ευθυνών για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Με γραπτή δήλωσή του ζήτησε συγνώμη για τα όσα έκανε στην Τούμπα την Κυριακή. «Σαφώς δεν είχα δικαίωμα να βγω στον αγωνιστικό χώρο κατ’ αυτόν τον τρόπο» δηλώνει, απευθυνόμενος απολογητικά στους ΠΑΟΚτσήδες, τους Έλληνες φιλάθλους και την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα.

Το πρόβλημα πάντως δεν είναι πλέον στα χέρια ούτε καν της ελληνικής δικαιοσύνης, ούτε και της κυβέρνησης. Σήμερα έρχονται στην Αθήνα εκπρόσωποι της παγκόσμιας ομοσπονδίας, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά τα δεδομένα, ενώ ο διεθνής τύπος ασχολείται όλο και περισσότερο με τις στενές σχέσεις κυβέρνησης – Ιβάν Σαββίδη. Η γενικότερη αίσθηση που έχει διαμορφωθεί και στο εξωτερικό είναι ότι πρόκειται για μία σχέση αλληλεξάρτησης, με την κυβέρνηση να βοηθά παντοιοτρόπως τον επιχειρηματία και εκείνος να ανταποδίδει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης