Μητσοτάκης: Το ηθικό σας πλεονέκτημα κάηκε - Τσίπρας: Η ευθιξία είναι μόνο στο δικό μας λεξιλόγιο

Μητσοτάκης: Το ηθικό σας πλεονέκτημα κάηκε - Τσίπρας: Η ευθιξία είναι μόνο στο δικό μας λεξιλόγιο

Bυθίζετε την Ελλάδα στη λάσπη είπε ο πρόεδρος της ΝΔ - Υπερασπίστηκε Αντωνοπούλου, Πολάκη, Κορουμπλή ο πρωθυπουργός 

Μητσοτάκης: Το ηθικό σας πλεονέκτημα κάηκε - Τσίπρας: Η ευθιξία είναι μόνο στο δικό μας λεξιλόγιο
Τη στήριξή του στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία και τις οικογένειές τους εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση Novartis για τους υπουργούς Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ξανθό, Πολάκη και Κουρουμπλή. 

«Παρακολουθούμε με αγωνία την περιπέτεια 2 στρατιωτών και θέλω να εκφράσω την στήριξη μου στους στρατιωτικούς και οικογένειές του. Είναι απαράδεκτη η κράτησή του και επιβαρύνει τις τεταμένες σχέσεις. Δείχνει ότι η περίοδος απαιτεί ψυχραιμία, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Δυστυχώς σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση δεν διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά. Οι χειρισμοί της είναι ανεύθυνοι και στοχεύουν σε μικροκομματικούς τακτικισμούς. Αυτό δείξατε από τους χειρισμού σας για τα Σκόπια και για τα Ελληνοτουρκικά» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Οι ευθύνες σας είναι βαριές, δείξατε αναξιοπιστία απέναντι σε όλους. Επιτρέψατε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας να επιδίδεται σε λεονταρισμούς και στην συνέχεια υποτιμήσατε την περίοδο κρίσης. Υποτιμήσατε την σύλληψη Ελλήνων στρατιωτών όπως υποτιμήσατε και τον εμβολισμό του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού. Γιατί ξαφνικά η χώρα εκπέμπει αμηχανία. Μήπως γιατί δεν θελήσατε να χτίσετε αρραγές μέτωπο για τα εξωτερικά θέματα που θα ακολουθούσε μακροπρόθεσμη εξωτερική πολιτική. Στην οικονομία σας πληρώνουμε με δύο άχρηστα μνημόνια. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η αδυναμία μας θα μας κοστίσει πολύ περισσότερα. Πρέπει να φροντίσετε να επιστρέψουν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί. Να προχωρήσετε άμεσα σε συγκρότηση Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν είμαστε οι μόνοι που καταθέσαμε την πρόταση το έκανε και ο κ. Θεοδωράκης και όλοι αποδέχονται σήμερα ότι είναι αναγκαία θεσμική τομή για να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του όπως συμβαίνει σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας», τόνισε. 
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται εμπράκτως της φιλειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές της. «Είναι γεγονός ότι η Τουρκία αυξάνει την προκλητικότητά της. Στέλνω μήνυμα: οι Έλληνες ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας. Θέλουμε καλές σχέσεις. Είμαστε φιλειρηνικός λαός αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή ελληνικής γης», τόνισε. 






Στα εσωτερικά ζητήματα

«Κύρια έγνοια μου είναι πως θα κάνουμε καλύτερη την πατρίδα μας. Να δημιουργήσουμε δουλειές και να κάνουμε το κράτος σύμμαχο του πολίτη. Εσείς όμως έχετε άλλες προτεραιότητες. Αντί να μετατρέψετε την χώρα σε φιλόδοξο εργοτάξιο για το αύριο την κάνετε απέραντο δικαστήριο για το χθες. Εγκλωβίζετε την χώρα σε λάσπη.

Δεν σας ενδιαφέρει αν αυτό επηρεάζει την εικόνα της χώρας, τις επενδύσεις, την εικόνα του κοινοβουλίου και την ισχύ της πατρίδας μας. Θέλετε να παράγετε συνεχώς διχασμό. Αυξάνει όμως αυτή η πρακτική το ρίσκο. Η στρατηγική σας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Δεν πείθετε όταν μας είπατε ότι είστε φτιαγμένοι από άλλο υλικό. Ίσως να εννοείτε τις επιδοτήσεις ενοικίων με χαριστικές διατάξεις. Κρύβεστε πίσω από την πλειοψηφία και δεν αφήνετε να πέσει φως στο δικό σας σκοτάδι. Ανησυχείτε μήπως το πώς θα αντιδράσουν οι δικοί σας προστατευόμενοι μάρτυρες;» ανέφερε. 

«Δεν καταδικάζουμε. Διερεύνηση ζητάμε» 

«Τα στελέχη του κόμματός μας ανέδειξαν την αναγκαιότητα εξέτασης. Δεν σπεύδουμε να καταδικάσουμε κανένα. Διερεύνηση ζητάμε. Η πλειοψηφία όμως προανήγγειλε ότι αρνείται την έρευνα όπως αρνηθήκατε στο παρελθόν κάθε εξεταστική ή προκαταρκτική που ζητήσαμε όπως με την πρότασή μας για το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015.

Παρά το γεγονός ότι εμείς υπερψηφίσαμε όλες τις επιτροπές που έχει προτείνει η κυβέρνηση. Στηρίξαμε και την προκαταρκτική για Νοβάρτις με την προϋπόθεση να τα ερευνήσει όλα.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει μονότονα ότι η πρότασή μας αποτελεί απόπειρα αντιπερισπασμού και πως εσείς επειδή προέρχεστε από την Αριστερά έχετε ένα δήθεν ηθικό πλεονέκτημα. Είναι αστεία επιχειρήματα. 

«Να συσταθεί και να φτάσει έως τέλος η έρευνα»

Εμείς ζητήσαμε όχι απλά να συσταθεί αλλά να φτάσει έως τέλος η έρευνα πολιτικών προσώπων για την Νοβάρτις. Σας προειδοποιήσαμε και το επαναλαμβάνω να μην τολμήσετε να κλείσετε άρον άρον την επιτροπή.

Η στάση σας τις πρώτες ημέρες είναι πραγματικά αξιοθρήνητη. Επιστρατεύσατε τον κ. Παρασκευόπουλο με δήθεν δικονομικά επιχειρήματα να στήσει τον καμβά για να κλείσει τις εργασίες της η επιτροπή. Επι έναν χρόνο πετάτε λάσπη. Προαναγγείλατε κ. Τσίπρα από αυτό το βήμα τον Φεβρουάριο του 2017 πολιτικούς σεισμούς. Κάποιοι μίλησαν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο και έρχεστε σήμερα και λέτε να μην μπει η επιτροπή στην ουσία της υπόθεσης αλλά να μείνει σε αρμοδιότητες. Πως όμως θα γίνει αυτό αν δεν ερευνηθούν τα αδικήματα; Πως θα ερευνηθούν τα αδικήματα αν δεν έρθουν οι μάρτυρες; Όμως αυτό θέλετε. Να μην έρθουν οι μάρτυρες ούτε με κουκούλες. Δεν θέλετε να εξεταστουν γιατί φοβάστε ότι θα καταρρεύσει η μεθόδευσή σας. Δεν σας ενδιαφέρει η απόδειξη ενοχής. Αρκείστε στην κατασκευή υπόπτων και σε μια κοινωνία θυμωμένη αυτό αρκεί. Αυτό όμως που κάνετε είναι ανήθικο. Δηλητηριάζετε την κοινωνία και επιχειρείτε να επιπλεύσετε στην λάσπη που εσείς δημιουργείτε.

Η πρότασή μας απαντά στην δική σας πολιτική δειλία να εξαιρέσετε τα δικά σας πεπραγμένα. 

«Φοβάστε και δείχνει πολλά για τις ενοχές που αισθάνεστε»

«Η προκαταρκτική θα έπρεπε να είναι μια και για τα δικά μας πεπραγμένα που δεν φοβόμαστε να ερευνηθούν και για τα δικά σας. Τελικά εσείς φοβάστε και αυτό δείχνει πολλά για τις ενοχές που αισθάνεστε. Στην προηγούμενη συζήτηση μιλήσατε για πολιτικές ευθύνες. Για εσάς υπάρχουν ή όχι για τα πεπραγμένα σας από το 2015 έως το 2018;», επισήμανε. 

«Ποια κυκλώματα ξηλώσατε; Τι πρόστιμα επιβάλλατε;»

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει: «αυτά τα τρία χρόνια ποια κυκλώματα ξηλώσατε; Τι πρόστιμα επιβάλλατε στην Νοβάρτις; Ποιες άλλες φαρμακοβιομηχανίες ελέγξατε;», χαρακτηρίζοντας την επιλογή της κυβέρνησης να ελέγξει έως το 2015 προκλητική και ενοχική. 

«Επί δικών σας ημερών ο τζίρος της Νοβάρτις αυξήθηκε και δεν κάνατε τίποτα για να μειώσετε την υπερσυνταγογράφηση. Ο αριθμός των συνταγών επί των δικών σας ημερών αυξήθηκε σημαντικά. Δεν νοικοκυρέψατε την κατάσταση. Αυτό συνέβη παρότι εσείς έχετε στα χέρια σας το πληροφοριακό σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Είναι ένα από τα καλύτερα συστήματα της Ευρώπης που σας το αφήσαμε. Ποιος ωφελείται σήμερα από το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείτε το εργαλείο κατά της υπερσυνταγογράφησης; Οι φαρμακοβιομηχανίες. Κάποιοι συνεχίζουν το πάρτι στο χώρο των φαρμάκων με δική σας ευθύνη», είπε. 

«Διορίσατε στα νοσοκομεία ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ»

«Πετύχατε βέβαια την επιστροφή αρκετών επίορκων λειτουργών της Υγείας στις θέσεις τους και διορίσατε στα δημόσια νοσοκομεία ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ με μόνο κριτήριο ότι είναι πολιτικοί φίλοι του κ. Πολάκη. Αυτή είναι η κατάντια σας.

Όταν καταλάβατε κ. Τσίπρα ότι κατέρρευσε η μεθόδευση ποινικών ευθυνών μιλήσατε για πολιτικές ευθύνες. Όμως αυτές τις πιστώνουν ή τις χρεώνουν με τις εκλογές. Και επειδή ήμουν στην Ρόδο κ. Τσίπρα σας λέω ιδού η Ρόδος πάμε σε εκλογές» σημείωσε. 

«Δεν είχατε ποτέ το ηθικό πλεονέκτημα,  είστε τυχοδιώκτες»  

Αναφορικά με το ηθικό πλεονέκτημα, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «για εμάς δεν υπάρχουν ηθικές και ανήθικες παρατάξεις αλλά στελέχη. Δεν υπάρχει ηθική Αριστερά. Βέβαια εσείς το μόνο που είστε είναι τυχοδιώκτες. Κάνετε τα πάντα για την εξουσία. Είστε πάντα στην λάθος πλευρά κ. Τσίπρα ζημιώνοντας τον τόπο. Καμία μεταρρύθμιση δεν στηρίξατε όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση. Για το ηθικό πλεονέκτημα επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν το είχατε ποτέ. Ταξίδια στην Βενεζουέλα με ιδιωτικά λιαρ τζετ, στημένοι διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες. Ανοχή στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων, συμμαχίες με τους βαρόνους ηλεκτρονικού τζόγου που ακόμα δεν τους βάλατε να πληρώνουν φόρους με αντάλλαγμα την στήριξή τους. Τα πράγματα είναι απλά κάντε μια τολμηρή κίνηση και ψηφίστε υπέρ της προανακριτικής που καταθέτουμε σήμερα. Πλειοψηφία είστε τι φοβάστε;». 

«Θέλετε να ναρκοθετήσετε την επόμενη μέρα»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι ήταν χρέος της κυβέρνησης να πει «ναι» στην εξεταστική. «Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και ευθύνης. Δεν θα το κάνετε όμως γιατί είναι σαφές ότι έχετε λάβει τις αποφάσεις σας. Θέλετε να σύρετε την χώρα σε πόλεμο λάσπης αγνοώντας τους κινδύνους. Συντηρείτε την τοξικότητα πριμοδοτώντας τα άκρα όπως το έχετε κάνει στο παρελθόν. Θέλετε να ναρκοθετήσετε την επόμενη ημέρα γι αυτό και ψηφίσατε απλή αναλογική. Αδιαφορώντας ότι μια ενδεχόμενη ακυβερνησία θα τινάξει τις θυσίες της χώρας. Διορίζετε τους πάντες από πόρτες και παράθυρα. Στα ΕΛΠΕ ο αρχάγγελος της κάθαρσης διόρισε τον γιο του. Βάζετε κομματικά σας στελέχη για ανεξάρτητες θέσεις όπως τον κ. Κουτεντάκη στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Κύριε Βούτση, κάνατε θεσμικό ατόπημα. Προτιμά λέει ο κ. Κουτεντάκης την απελευθέρωση της χώρας από τις δεσμεύσεις ακόμα και αν αυτό μας στοιχίσει. Αλλά δεν θα πληρώσει αυτός. Την ίδια ώρα με προσωπική ευθύνη Σκουρλέτη επιχειρείτε να αλώσετε το ΑΣΕΠ. Η τροπολογία που ψηφίσατε χθες είναι μνημείο πολιτικού κυνισμού για τους συμβασιούχους», είπε. 

Κριτική για θέματα ασφάλειας 

Επίσης, άσκησε κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας. «Την ίδια ώρα που αναρχικοί και εγκληματικά στοιχεία σπάνε τα παντα για χάρη του κατηγορούμενου για απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Παπαδήμου. Δεν σας έχουν πει ότι κανένα σοβαρό κράτος δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες;

Είναι τραγικό. Η χώρα μοιάζει να συνδιοικείται  με τα παράνομα κέντρα των φυλακών. Αυτά θα τελειώσουν την επόμενη των εκλογών. Όσοι μας απειλούν με διάφορες αναρτήσεις να ξέρουν ότι ο νόμος θα αποκατασταθεί και οι Έλληνες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς.

Στους Έλληνες αξίζει καλύτερο αύριο και όχι η πόλωση και η καθήλωση της πατρίδας μας»

 Ζητώ από τους πολίτες να με αντιμετωπίσουν όχι ως κάποιον που θέλει να τους κολακεύσει αλλά ως κάποιον που δουλεύει σκληρά για την ανασύνταξη της χώρας. Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε δεσμεύσεις που δεν έχουμε δώσει. Ακούω ιστορίες ανθρώπων που συνετρίβησαν από την κρίση και όσοι δεν έχουν συντριβεί ασφυκτιούν από ένα κράτος δυνάστη. Υπόσχομαι ότι θα εργαστούμε σκληρά για να μην μείνει κανείς πίσω.

Αυτό αφορά και ιδιαίτερα της γυναίκες που βιώνουν απαράδεκτες διακρίσεις. Ισες ευκαιρίες σε όλους.

Υπόσχομαι ουσιαστική ρήξη με το χθες. Ηρθε η ώρα όλοι μαζί να τραβήξουμε γραμμη με το παρελθόν




Τσίπρας: Φθηνή επικοινωνιακή πολιτική αντιπερισπασμού η πρόταση της ΝΔ

«Προβληματίστηκα αν αξίζει να σπαταλήσω τον πολύτιμο χρόνο μου για μια καταφανώς απόπειρα αντιπερισπασμού που επιχειρεί η ΝΔ κατά 3 υπουργών της δικής μας κυβέρνησης που το θυμήθηκαν μετά την δική μας πρόταση. Έχει νόημα να χάνουμε τον χρόνο μας για να παρακολουθούμε την άσκηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε φθηνή επικοινωνιακή πολιτική αντιπερισπασμού. Ήρθα να ακούσω τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ακούγοντάς τον θέλησα να κάνω παρατηρήσεις. Ξέπνοη ομιλία. Μας κοιμίσατε επι 35 λεπτά».


Τα παραπάνω επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των κ.κ. Ανδρέα Ξανθού, Παύλου Πολάκη και Παναγιώτη Κουρουμπλή κατά την τιμολόγηση φαρμάκων της Novartis.

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ σημείωσε επίσης:  «Στην εισαγωγή σας και εσείς μιλήσατε για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που καλό θα ήταν να τα αφήσουμε έξω από το γήπεδο μιας αντιπαράθεσης για επικοινωνιακά οφέλη. Είχα την εντύπωση ότι επιχειρήσατε να τα αφήσετε έξω μέχρι σήμερα που κατηγορήσατε την κυβέρνηση».

«Δεν θα μπω στον ίδιο ρόλο. Όμως πράγματι η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια είναι περιοχή αστάθειας. Αλλάζει ποιοτικά η συμπεριφορά γειτόνων μας και πρέπει να μας προβληματίσει. Έχουμε τριγύρω μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Βεβαίως με εξελίξεις που ορθώς εγκυμονούν ανησυχίες».  

«Είπατε όμως ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τα εθνικά θέματα με επιπολαιότητα. Εδώ και τρία χρόνια η χώρα έχει ανακτήσει το ρόλο που της αναλογεί ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας. Αυτό δεν το λέμε εμείς εδώ αλλά το αναγνωρίζουν όλοι οι ηγέτες που επισκέπτονται την χώρα μας όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και αυτό δεν έγινε τυχαία αλλά με στρατηγική και σχέδιο και συνεργασίες και πολιτική διαρκούς ένδειξης καλής θέλησης από πλευράς μας προς τους γείτονές μας.

Αυτό εκφράστηκε από το γεγονός ότι σε 6 μήνες πήγα 3 φορές στην Τουρκία. Βεβαίως με έναν δύσκολο γείτονα υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας.

Θυμίζω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν εντάσεις με τους γείτονές μας. Πριν από 20 χρόνια βρεθήκαμε κοντά και σε σύρραξη. Σας θυμίζω το γεγονός και την σύγκριση της δυνατότητας που είχα εγώ την επόμενη ημέρα να επικοινωνήσω με τον Τούρκο πρωθυπουργό σε αντιδιαστολή τι έγινε τότε που περίμεναν τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για να τις ευχαριστήσει κατόπιν μια τραγικής εξέλιξης.

Αμέσως μετά στην Σύνοδο της ΕΕ εκείνο που βγήκε ως απόφαση της ΕΕ ήταν συμπεράσματα και παρέπεμπε τις δύο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους στην Χάγη. Συγκρίνετε τώρα την οξύτατη αναφορά και απόλυτη καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας που βγήκε σήμερα».

«Στα εθνικά ζητήματα δεν χωρά ανευθυνότητα. Πριν λίγες ημέρες ο κ. Κυρανάκης είπε ότι η παραβατικότητας της Τουρκίας οφείλετε στην παραβατικότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Το υιοθετείτε ; Περιμένω την απάντησή σας.

Να είστε σοβαρότεροι και πιο υπεύθυνοι όταν μιλάτε για θέματα εθνικά.

Κλείνω λέγοντας γι αυτά τα θέματα ότι την ίδια ανεύθυνη στάση κρατήσατε και όταν είχα τηλεφωνική επικοινωνία με Τούρκο πρωθυπουργό όπου σπεύσατε να ανακοινώσετε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τάχα δεν επιχειρηματολόγησε για την ελληνικότητα των Ιμίων. Λίγες ημέρες αργότερα συναντήσατε τον Τούρκο πρωθυπουργό καθίσατε σε τραπεζάκι με μόνο την τουρκική σημαία την ελληνική την είχε πάρει ο αέρας αλλά και εσείς δεν κάνατε το λιοντάρι. Εγώ δεν λέω άλλα μπροστά και άλλα πίσω. Ότι είχα να πω για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τα είπα μπροστά στον Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Κλείνω λέγοντάς σας ότι χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή να σταθμίζουμε τα βήματά μας. Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, η ΑΟΖ της Κύπρου.

Η Ελλάδα είναι χώρα που θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητα. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν. Έχει τις πόρτες ανοικτές για διάλογο όχι όμως για παιχνίδια».



Πρόταση αντιπερισπασμού

«Αυτό που μας καλείτε σήμερα να αποφασίσουμε και επιχειρείτε τον αντιπερισπασμό έχει παιδιάστικη λογική. Λέτε ότι δεν έχουν βάση όσα  λένε οι ανώνυμοι μάρτυρες αλλά έχει βάση η ανώνυμη επιστολή.

Λέτε επίσης ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ψηφίσει υπερ τότε θα βγείτε να πείτε ότι παραδεχόμαστε την ενοχή μας και έχουμε και εμείς λαδιές. Αρα όλοι ένοχοι και άρα κανείς ένοχος. Αν δεν ψηφίσουμε πράγμα που επιλέξαμε για να διατηρήσουμε την σοβαρότητα του κοινοβουλίου θα πείτε ότι δεν ψηφίζουμε γιατί κάτι έχουμε να κρύψουμε.

Αυτή είναι η παιδιάστικη τακτική σας. Win win . Γελιέστε. Γιατί με αυτή την τακτική εκτίθεστε περισσότερο. Παριστάνεται τους χθεσινούς λες και δεν έχετε υπάρξει σε κυβερνητικούς θώκους σε περιόδους που λεηλατήθηκαν τα δημόσια αποθεματικά.

Το μήνυμα που στέλνετε είναι ότι για το πάρτι στην δημόσια υγεία, το πάρτι διαφθοράς που μαθαίνουμε και μαθαίνουμε όλο και περισσότερα και έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αποδεικνύετε ότι δεν είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη.

Κάνετε λάθος και εκτίθεστε διότι όπως ο δολοφόνος που γυρνά στο τόπο εγκλήματος μας φέρνετε στην Βουλή να συζητάμε για το δικό σας πάρτι ρεμούλας.

Αρχικά αρνηθήκατε την ύπαρξη σκανδάλου. Μετά το δεχθήκατε αλλά αρνηθήκατε εμπλοκή πολιτικού προσώπου. Μετά επιχειρήσατε να τρομοκρατήσετε την Δικαιοσύνη και μαρτύρων. Προσπαθείτε να αποδράσετε μέσω διατάξεων παραγραφής και τώρα επιχειρείτε φθηνούς αντιπερισπασμούς.

Κάνατε το λάθος να μιλήσετε για το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα. Τι θέλετε να συγκρίνουμε; Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έναντι της πανθομολογούμενης ανηθικότητας του παρελθόντος. Μιλήσατε εσείς για οικογενειοκρατία; 

Εσείς διορίσατε μέχρι τα τρισέγγονα της Κρήτης. Δεν γνωρίζετε ότι δεν είναι πολιτική επιλογή ο διορισμός δικηγόρων σε αυτές τις εταιρίες.

Μιλήσατε και για τους εξωκοινοβουλευτικούς και το επίδομα που και εσείς ψηφίσατε. Η κυρία Αντωνοπούλου νόμιμα είχε το δικαίωμα όμως λόγω της οικονομικής της επάρκειας δεν είχε δικαίωμα να το πάρει

Η Αντωνοπούλου είχε την ευθιξία να παραιτηθεί για τα 23 χιλ ευρώ. Για τα 23 δις ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης υπάρχει ευθιξία σε εσάς;

Φαίνεται όμως ότι η ευθιξία είναι μόνο στο λεξιλόγιο της Αριστεράς. Ο γραμματέας του κόμματός σας βρέθηκε σε συνομιλίες με κυκλώματα.Ο αντιπρόεδρος σας αρνείται.

Ο Δαβάκης ξεσπά σε ξέφρενο ρατσιστικό παραλήρημα και καμία ευθιξία. Η ευθιξία είναι λέξη που δεν εγγράφεται στο δικό σας λεξιλόγιο

Είναι αλήθεια. Μας κρίνουν οι πολίτες ο λαός με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Πολύ πιο αυστηρά κρίνει εμάς. Αυτό είναι και το γεγονός που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς.

Η κυρία Αντωνοπούλου επέστρεψε τα 23 χιλ ευρώ. Εσείς τα 220 εκατ. ευρώ θαλασσοδάνεια θα τα επιστρέψετε ή θα είναι δανεικά και αγύριστα;

Κάνατε το λάθος και αναφερθήκατε στον κ. Πολάκη. Μπήκε στην πρότασή γιατί δεν τον αγαπά ο κ. Γεωργιάδης. Οι δικοί μας φίλοι και συνεργάτες μπορεί να υπήρξαν και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ. Δεν υπήρξαν ποτέ ιδιοκτήτες οφ σορ». 

Δευτερολογία Μητσοτάκη

«Η παρουσία σας στο κοινοβούλιο είναι θεσμική υποχρέωση και όχι σπατάλη χρόνου. Θα μπορέσετε να αντιληφθείτε και την διάκριση των εξουσιών. Η κυβέρνησή σας αποφεύγει συστηματικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Υπάρχουν υπουργοί σας που δεν έχουν έρθει ποτέ να απαντήσουν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ως προς τα ζητήματα ύφους που για άλλη μια φορά αναφερθήκατε πράγματι εγώ δεν εκπαιδεύτηκα στα αμφιθέατρα των φοιτικών παρατάξεων. Δεν υψώνω τους τόνους για να εισπράξω το χειροκρότημα. Εσείς το καταφέρνετε αλλά έχετε γίνει προβλέψιμος. Επαναλαμβάνετε τα ίδια και τα ίδια για να εισπράξετε με αυτιστικό τρόπο το ίδιο και το ίδιο χειροκρότημα.

Αν έχετε την δυνατότητα απαντήστε στα επιχειρήματα.

Η δουλειά σας κ. Τσίπρα δεν είναι να κάνετε διαπιστώσεις ότι πράγματι υπάρχει αύξηση της προκλητικότητας της Τουρκίας. Το ερώτημα είναι τι κάνετε γι αυτό. Πως προετοιμάζεστε για την διαφορετική γεωπολιτική πραγματικότητα. Έχετε την επιθυμία οικοδόμησης εθνικού μετώπου συνεννόησης. Έχετε ειλικρινή διάθεση να συνομιλήστε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να αθροίσουμε δυνάμεις; Δεν το κάνατε. Σπεύσατε να με κατηγορήσετε γιατί σας χαρακτήρισα επιπόλαιο. Επαναλαμβάνω τον χαρακτηρισμό. Είστε επιπόλαιος. Ο τρόπος που χειριστήκατε το όνομα των Σκοπίων κρύβει επιπολαιότητα και μικροπολιτική. Συνομιλήσατε πρώτα με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό μια μετά με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Φωτογραφίσατε όλους τους πολίτες που διαδήλωσαν και τους χαρακτηρίσατε φασίστες, όχλος και γραφικούς.

Σας είπαμε πως μπαίνετε σε αυτή την συζήτηση χωρίς την εξασφάλιση συνεννόησης. Μας χλευάσατε για να έρθει ο Ζάεφ να μας ζητήσει την δική μας συνταγματική αναθεώρηση. Είστε επιπόλαιος.

Θα ήθελα γι άλλη μια φορά απάντηση για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Θεωρείτε ότι είναι σοβαρή η εικόνα κυβέρνησης που ο υπ Εξωτερικών διαφωνεί για κομβικό ζήτημα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας; Όταν οι δύο τους θα βρεθούν στην σύνοδο του ΝΑΤΟ ποιος θα εκφράζει την επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης; Όταν συνομιλείτε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό δεν συνομιλείτε ως επικεφαλής κυβέρνησης αλλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι ΑΝΕΛ έχουν άλλη θέση. Άλλα λέτε εσείς άλλα ο Καμμένος. Δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης και γι αυτό έχετε προσωπική ευθύνη.

Συμπορεύεστε με έναν άνθρωπο που σας ενώνει μόνο η αγάπη με την καρέκλα. Επικαλείστε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς αλλά συμπλέετε με ένα ακροδεξιό κόμμα. Σας ενώνει μόνο ο εθνολαϊκισμός.

Εσείς που ζητάτε στήριξη του ΝΑΤΟ σήμερα τι αξιοπιστία έχετε όταν πριν από λίγα χρόνια ζητούσατε τη έξοδο της χώρας.

Μας μιλήσατε για δίαυλους επικοινωνίας. Είναι σημαντικό να υπάρχουν. Όμως φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί από μια άλλη τηλεφωνική συνομιλία την επόμενη της σύλληψης των 8. Δεν μας έχετε ενημερώσει ποτέ γι αυτή την συνομιλία το περιεχόμενο της έχουμε ακούσει μόνο από την άλλη πλευρά. Η δική σας εκδοχή ποια είναι; Γιατί δεν αξιοποιείτε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας; Καλέσατε τον τούρκο πρόεδρο να εκφράσετε την αγωνία σας για την σύλληψη και κράτηση δύο στρατιωτών σε φυλακές υψίστης ασφάλειας αν και στο παρελθόν λύνοντας μέσα σε λίγα λεπτά. Αξιοποιείστε το δίαυλο επικοινωνίας λοιπόν για να επιστρέψουν οι έλληνες στρατιωτικοί.

Για τα θέματα της υγείας τα πράγματα είναι απλά. Εσείς λέτε όχι στην σύσταση προανακριτικής για να συγκαλύψετε τα πεπραγμένα των δικών σας υπουργών όταν εμείς είπαμε ναι σε ότι έχετε προτείνει.

Το δεύτερο είναι ότι θα κάνετε ότι περνά από το χέρι σας για να μην διερευνήσει η προανακριτική επιτροπή όλη την αλήθεια για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που εσείς εμπλέξατε. Πρέπει ή δεν πρέπει η επιτροπή να καλέσει τους 3 μάρτυρες με ή χωρίς κουκούλα; Όταν πετούσε λάσπη μια χαρά αρμόδιος ήσασταν απαντήστε λοιπόν και τώρα.

Δεν είμαστε στο 2014 – 2015. Αναγνωρίζω ότι πράγματι όταν πολιτευτήκατε τους δρόμους της εύκολης οργής είχατε ένα έρεισμα καθώς δεν κυβερνήσατε αν και είχατε υποστηρίξει ορισμένες. Όμως σας θυμάμαι να διαμαρτύρεστε όταν εμείς νοικοκυρεύαμε τις σπατάλες στην Υγεία ούτε σας άκουσα να λέτε κάτι για τους διορισμούς του κ. Παπαγγελόπουλου. Χτίζετε έναν νέο κομματικό στρατό. Κλείνετε το μάτι στις μονιμοποιήσεις. Θέλατε να δώσετε κανάλια με αντάλλαγμα βοσκοτόπια. Εσείς λοιπόν δεν μπορείτε να μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα κάηκε την τριετία της διακυβέρνησής σας. Μην πάτε σε εκλογές με σκανδαλολογία γιατί θα είναι ένδειξη της δική σας αδυναμίας και ότι το σακσες στόρυ που οικοδομείτε δεν το πιστεύετε ούτε εσείς καθώς δεν υπάρχει. Μας έχετε φορτώσει δύο μνημόνια. Κάντε τουλάχιστον μια προσπάθεια να κρατήσετε τον πολιτικό διάλογο στο επίπεδο που αρμόζει. Τρίτη ευκαιρία ο λαός δεν θα σας δώσει και μετά τις εκλογές θα είστε στα έδρανα αντιπολίτευσης».  

Δευτερολογία Τσίπρα

«Εσείς προεξοφλείτε ότι θα είμαι στα έδρανα αντιπολίτευσης ενώ ο Σαμαράς στην φυλακή. Οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019 και τότε δεν θα υπάρχει σκανδαλολογία αλλά αποδείξεις και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους. Υπάρχει χρόνος.

Πείτε σε κανέναν άλλον αν έρχομαι εγώ στην Βουλή. Είμαι πάντα εδώ. Συμφωνώ, αν υπάρχουν υπουργοί που χωρίς λόγο δεν εμφανίζονται να απαντήσουν πρέπει να διορθωθεί.

Στα εθνικά:

Σύσταση Συμβουλίου Εθνική Ασφάλειας: είμαι ανοικτός να το κουβεντιάσουμε όμως δεν  μπορεί να γίνει στο πόδι ούτε σε περίοδο έντασης για επικοινωνιακούς λόγους. Είμαι διαθέσιμος πάντα για κρίσιμα εθνικά θέματα να ενημερώνω. Με κατηγορήσατε ότι πρώτα συνάντησα τον αρχηγό των Σκοπίων και μετά τος πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Ο κ. Παπανδρέου είχε κάνει δεκάδες άτυπες συναντήσεις όπως και εγώ. Δεν έχω αλλάξει στάση εγώ κ. Μητσοτάκη. \Η ακροδεξιά είναι στο κόμμα σας και σας ανάγκασε να αλλάξετε άποψη. Έως πρόσφατα είχα την εντύπωση ότι κινείστε και εσείς στην εθνική γραμμή για λύση για σύνθετη ονομασία έργκα όμνες με αλλαγή συνταγματικής ονομασίας. Εγώ δεν άλλαξα θέση και γραμμή. Εσείς ξαφνικά αλλάξατε άποψη. Ενώ αρχικά δηλώσατε ότι η προϋπόθεση είναι η σύνθετη ονομασία ξαφνικά όταν είδατε κάποιους διαδηλωτές στους δρόμους αλλάξατε θέση.

Για το θέμα 2 Ελλήνων στρατιωτικών σε ένα σύνηθες συνοριακό επεισόδιο βρέθηκαν λίγα μέτρα από την άλλη πλευρά και βρίσκονται σήμερα προφυλακισμένοι. Όλα όσα είπατε καταδεικνύουν την δική σας επιπολαιότητα. Τον Τούρκο πρωθυπουργό ή πρόεδρο θα τον καλέσω όταν κρίνω σε συνεννόηση με τα στράτευμα ότι δεν θα κάνει τα πράγματα χειρότερα . Είναι ανεύθυνο να λέτε και να εγκαλείτε τον πρωθυπουργό ότι δεν το έπραξα.

Δεν θα κάνω ένα σύνηθες συνοριακό επεισόδιο σε μέγα διπλωματικό επεισόδιο που θα μας εμπλέξει σε άλλες περιπέτειες.

Μιας και συναντιέστε συχνά με τον Αμερικανό πρέσβη ρωτήστε τον ποια είναι η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ.

Είμαι ανοικτός στα κρίσιμα αυτά θέματα να έχω ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας.

Το θέμα των μαρτύρων και ποιους θα καλέσει η προανακριτική επιτροπή σας λέω ότι η μόνη αρμόδια να κρίνει και το αν υπάρχουν μέσα στο πλαίσιο καθηκόντων τους ενδείξεις για παραγραφή, αν πρέπει να πάνε σε ειδικό δικαστήριο ή η επιτροπή είναι αναρμόδια είναι η προανακριτική. Θα ήταν σφάλμα και ανευθυνότητα ο πρωθυπουργός να ορίσει τους μάρτυρες.

Μην αγχώνεστε. Οι 3 μάρτυρες είναι στην Δικαιοσύνη. Έχει τις καταθέσεις τους και η Δικαιοσύνη θα κρίνει την αξιοπιστία τους.

Είπατε ότι και η Αριστερά έχει συνυπεύθυνη στο έγκλημα της μεταπολίτευσης. Έχετε εμμονή να εξισώνετε τις ευθύνες . Σας υπενθυμίζω τα άστοχα που είχατε πει ότι η μήτρα της τρομοκρατίας είναι στην Αριστερά ενώ πρόσφατα είχαμε συλλήψεις ακροδεξιών τρομοκρατών.

Η εμμονή σας να επιτίθεστε στην Αριστερά καταστρέφει την προσπάθεια να εμφανιστείτε ως άνθρωπος του μεσαίου χώρου. Είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος η πραγματικότητα είναι ότι και εσείς είστε στην ακροδεξιά». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης