Κοτζιάς: Δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Κοτζιάς: Δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Καταρρίπτονται οι εκτιμήσεις ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός ολίγων ημερών - Όπως βγαίνει από την ενημέρωση Κοτζιά στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, η Άγκυρα θα εξαντλήσει όλες τις τυπικές και χρονοβόρες διαδικασίες - Η εξέταση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 15 ημέρες - Σκέψεις για ρηματική διακοίνωση

Κοτζιάς: Δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί
Έντονο προβληματισμό για την τακτική της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά και για την εξέλιξη της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εκφράζουν βουλευτές σχεδόν όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μετά την εκτεταμένη -όπως την χαρακτηρίζουν- ενημέρωση του κ. Νίκου Κοτζιά στην κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας είχαν πλήρη ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, η οποία καταρρίπτει τις αρχικές εκτιμήσεις ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός λίγων ημερών.

Μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Εξωτερικών εκφράστηκε η εκτίμηση ότι οι αρμόδιες αρχές της γειτονικής χώρας θα εξαντλήσουν όλες τις τυπικές, αλλά χρονοβόρες διαδικασίες και επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, πως η εξέταση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 15 ημέρες.

Κλείσιμο
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αναφέρθηκε ότι οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων αξιωματικών δεν έχουν λάβει ακόμα το συνολικό κατηγορητήριο, ενώ δεν αποκλείστηκε να εκφραστεί τις επόμενες ώρες η διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς μέσω της διπλωματικής οδού.

Επίσης, ειπώθηκε ότι μελετάται η αποστολή αιτήματος προς τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να παραβρεθεί Έλληνας αντιπρόσωπος στις διαδικασίες εξέτασης των κινητών τηλεφώνων των Ελλήνων στρατιωτικών.  

Εκτός αυτών, η ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά επεκτάθηκε και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνολικά στο Αιγαίο με τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέλυσε την εσωτερική πολιτική κατάσταση της τουρκικής χώρας, για να επισημάνει πως η πολιτική του Ερντογάν επηρεάζεται και από τις απόψεις των υπόλοιπων κομμάτων, που έχουν πιο ακραίες θέσεις.

Ο κ. Κοτζιάς φέρεται να επισήμανε προς τους βουλευτές πως πρέπει να κλείσουν άμεσα τα υπόλοιπα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής στη βάση των αρχών της κυβέρνησης, προκειμένου να επικεντρωθούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κουμουτσάκος: Λάθος εκτιμήσεις οδηγούν σε λάθος πολιτικές

Αποχωρώντας από την συνεδρίαση, ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει το αίτημα για πλήρη ενημέρωση επί των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, αλλά και για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η τοποθέτηση του κ. Κοτζιά περιορίστηκε κυρίως σε ακαδημαϊκές αναλύσεις για την τακτική της γειτονικής χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών, πως η Τουρκία αποτελεί μια «νευρική δύναμη», είναι λανθασμένη και οδηγεί σε λανθασμένες πολιτικές.

«Η νευρικότητα έχει το στοιχείο της παροδικότητας» σχολίασε, για να προσθέσει πως «βλέπουμε την Τουρκία να έχει μια σταθερή προκλητική στάση. Αισθάνεται δυνατή. Στην Ανατολική Μεσόγειο καθίσταται αμφισβητίας και παρεμποδίζει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρέπει η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει το ζήτημα ως ζήτημα διεθνούς νομιμότητας».

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε πως οι «δίαυλοι επικοινωνίας» που «διαφήμισε» ο κ. Κοτζιάς μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δεν λειτούργησαν, ενώ τέλος προειδοποίησε πως η κυβέρνηση «οφείλει» να είναι σε ετοιμότητα για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο. 

Επίσης, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιδεικνύει σταθερά πνεύμα συναίνεσης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, παρά την διχαστική ρητορική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση. «Δυστυχώς, όμως, δείχνουν ότι δεν θέλουν την βοήθεια της αντιπολίτευσης» σχολίασε ο κ. Λοβέρδος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης