Ένταση με Χρυσαυγίτες στη Βουλή - Διακόπηκε η συνεδρίαση

Ένταση με Χρυσαυγίτες στη Βουλή - Διακόπηκε η συνεδρίαση

«Να βγει έξω ο πράκτορας. Να αποχωρήσει ο Τούρκος!» φώναζαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής για τον Μουσταφά Μουσταφά του ΣΥΡΙΖΑ - Παρενέβη η φρουρά - Απόρρητη ενημέρωση από τον Νίκο Κοτζιά παρόντος του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη

Ένταση με Χρυσαυγίτες στη Βουλή - Διακόπηκε η συνεδρίαση
«Θερμό» επεισόδιο κατά την διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας όπου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης αντίστοιχα, ενημερώνουν για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, επιχείρησε η Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ηλίας Κασιδιάρης, ωρυόμενος ζήτησε να αποχωρήσει από την αίθουσα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά. «Να βγει έξω ο πράκτορας. Να αποχωρήσει ο Τούρκος!» φέρεται να φώναζε ο βουλευτής του φιλοναζιστικού μορφώματος.

Τον βουλευτή Ξάνθης με τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να υπερασπιστούν οι συνάδελφοί του μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος κατήγγειλε τον Ηλία Κασιδιάρη πως «παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας».

Κλείσιμο
Παρενέβη η φρουρά για να εκτονωθεί η ένταση

Στην αίθουσα έσπευσαν και άνδρες της ασφάλειας του κοινοβουλίου που κινητοποιήθηκαν από τις φωνές. Η συνεδρίαση διεκόπη για πέντε λεπτά και αναμένεται σύντονα να ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση.

Παρών και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου

Το «παρών» στην συζήτηση δίνει και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και αναμένεται να ενημερώσει τους Έλληνες βουλευτές για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών και συνεκλήθη με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου.

Ωστόσο, η ατζέντα της συζήτησης δεν περιλαμβάνει κρίσιμα ζητήματα όπως το «Σκοπιανό» αλλά και η πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και σύμφωνα με πληροφορίες η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ζητήσει νέα συνεδρίαση για συζήτηση εφ όλης της ύλης. 

Ο κ Σπύρος Δανέλλης σχολίασε για το επεισόδιο πως: «Απαιτεί απύθμενο θράσος οι απολογητές της προδοσίας της Κύπρου ενώπιον μάλιστα του Κυπρίου υπουργού εξωτερικών να αμφισβητούν τον πατριωτισμό και την ακεραιότητα οποιουδήποτε Έλληνα βουλευτή ιδιαιτέρως δε του Μουσταφά Μουσταφά που κοσμεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο όχι μόνο από χθες ή προχθές αλλά από τη δεκαετία του 90. Και επειδή η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένας από μας αλλά είναι ορκισμένος εχθρός του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας, εμείς τα κόμματα του Συνταγματικού Τόξου οφείλουμε μα προστατέψουμε το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία. Το θέμα αυτό πρέπει να απασχολήσει τον Πρόεδρο της Βουλής και την επιτροπή Δεοντολογίας».
Κουμουτσάκος: Ακαδημαϊκές οι αναλύσεις του Κοτζιά

Αποχωρώντας από την συνεδρίαση ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει το αίτημα για πλήρη ενημέρωση επι των ελληνοτουρκικών ζητημάτων αλλά και για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ο τομεάρχης εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η τοποθέτηση του κ. Κοτζιά περιορίστηκε κυρίως σε ακαδημαϊκές αναλύσεις για την τακτική της γειτονικής χώρας.

Από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών, πως η Τουρκία αποτελεί μια «νευρική δύναμη» είναι λανθασμένη και οδηγεί σε λανθασμένες πολιτικές.

«Η νευρικότητα έχει το στοιχείο της παροδικότητας» σχολίασε για να προσθέσει «βλέπουμε την Τουρκία να έχει μια σταθερή προκλητική στάση. Αισθάνεται δυνατή. Στην Ανατολική Μεσόγειο καθίσταται αμφισβητίας και παρεμποδίζει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρέπει η Διεθνής Κοινότητα να αντιμετωπίσει το ζήτημα ως ζήτημα διεθνούς νομιμότητας».

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε πως οι «δίαυλοι επικοινωνίας» που «διαφήμισε» ο κ. Κοτζιάς μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ενρντογάν δεν λειτούργησαν ενώ τέλος προειδοποίησε πως η κυβέρνηση «οφείλει» να είναι σε ετοιμότητα για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης