Αινιγματική δήλωση Πάιατ για τους πολιτικούς και την υπόθεση Novartis

Αινιγματική δήλωση Πάιατ για τους πολιτικούς και την υπόθεση Novartis

«Δεν υπάρχει έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς» είπε κατά πληροφορίες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Μητσοτάκη - Η κυβέρνηση είπε ότι ο Πάιατ δεν έκανε τη δήλωση - «Ξεχωριστές οι ελληνικές έρευνες από τις νομικές διαδικασίες στις ΗΠΑ» ξεκαθαρίζουν οι Αμερικανοί

Αινιγματική δήλωση Πάιατ για τους πολιτικούς και την υπόθεση Novartis
Η συνάντηση του Αμερικάνου πρέσβη στην Αθήνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έμελλε να ρίξει λάδι στο ήδη εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό που έχει στηθεί με την υπόθεση Novartis. Συγκεκριμένα, ένταση και σύγχυση σημειώθηκε χθες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της
Νέας Δημοκρατίας με αφορμή το περιεχόμενο της συζήτησης του Τζέφρι Πάιατ
και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία
Κλείσιμο
ισχυρίστηκε μέσω ανακοίνωσής της ότι ο Αμερικάνος πρέσβης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή και παρουσία τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων, ανέφερε ξεκάθαρα ότι «το FBI δεν ερευνά κανέναν Έλληνα πολιτικό καθώς η έρευνα του επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο». Μια είδηση, στην οποία έκανε retweet  και ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης από τον λογαριασμό του στο twitter, επί της ουσίας επιβεβαιώνοντας το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της ΝΔ.



«Κρατήστε μικρό καλάθι», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προς την πτέρυγα της ΝΔ, αμφισβητώντας ευθύς αμέσως την ανακοίνωση. Την απάντηση που επιφύλασσε ο κ. Τζανακόπουλος, σχολίασαν ο αντιπρόεδρος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης και Κώστας Τζαβάρας, ανεβάζοντας αισθητά τους τόνους.

Λίγο αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε διαρροή-απάντηση με τη μορφή του non paper. Το non paper της κυβέρνησης ανέφερε: «Σε επικοινωνία διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο κ. Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis».

Η αντιπαράθεση δεν τελείωσε εκεί, καθώς οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επανήλθαν, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιοποίηση της δήλωσης του κ. Πάιατ έγινε σε συνεννόηση με την πρεσβεία των ΗΠΑ και ύστερα από την ανταλλαγή μηνυμάτων στενών συνεργατών των δύο ανδρών.

Στο παιχνίδι μπήκε πάντως και η ίδια η πρεσβεία αργά το βράδυ. Σε  διευκρινιστική δήλωση που έγινε στο protothema.gr οι Αμερικανοί αναφέρουν: «Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιο σχόλιο επί των ελληνικών ερευνών, οι οποίες είναι ξεχωριστές από κάθε νομική διαδικασία στις ΗΠΑ που συνδέεται με παραβίαση των Αμερικανικών νόμων».

Με τη δήλωση αυτή, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ότι οι ελληνικές έρευνες είναι ξεχωριστές από τις νομικές διαδικασίες στις ΗΠΑ που συνδέονται με την παραβίαση των αμερικανικών νόμων. Με απλά λόγια, οι Αμερικανοί σημειώνουν ότι οι δικές τους έρευνες για τη Novartis αφορούν την παραβίαση των νόμων στις ΗΠΑ και όχι τους Έλληνες πολιτικές και πιθανά αδικήματα στα οποία ενδέχεται να έχουν υποπέσει. Εάν όμως, στο πλαίσιο της έρευνας από το FBI, προκύψουν στοιχεία σε βάρος πολιτικών προσώπων ή άλλων εμπλεκομένων από την Ελλάδα στο διεθνές σκάνδαλο της Novartis, είναι βέβαιον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραδώσουν τα στοιχεία αυτά στις ελληνικές αρχές.

Αξίζει  να προσθέσουμε ότι εκτός των άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικάνο πρέσβη συζήτησαν και τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, όπως και την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα, επισημαίνοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Λέγεται, μάλιστα, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει ταξίδι στις ΗΠΑ εντός του Μαρτίου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης