Αναδίπλωση Πιτσιόρλα για Novartis

Αναδίπλωση Πιτσιόρλα για Novartis

O υφυπουργός Οικονομίας φερόταν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, να έχει δηλώσει σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ότι «δεν έπρεπε να έρθει ο φάκελος στη Βουλή», προκαλώντας αντιδράσεις, μετά τις οποίες το ΑΠΕ έστειλε διορθωμένο τηλεγράφημα, από το οποίο είχε αφαιρεθεί η επίμαχη φράση - «Είπα ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών» δήλωσε ο υφυπουργός

Αναδίπλωση Πιτσιόρλα για Novartis

Για «πρωτοφανή παραποίηση» των δηλώσεών του έκανε λόγο ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ύστερα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η μετάδοση δηλώσεών του στις οποίες φερόταν να έχει πει ότι «δεν έπρεπε να έρθει στη Βουλή τέτοιος φάκελος» αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis. 
Οι δηλώσεις αυτές είχαν μεταδοθεί από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και αφορούσαν ομιλία του υφυπουργού στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. 
Μετά τις αντιδράσεις ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε: «Μου προξενεί κατάπληξη η πρωτοφανής παραποίηση των όσων απόψε είπα στο δείπνο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκα αναλυτικά στις αρνητικές παρενέργειες του απαράδεκτου νόμου περί ευθύνης υπουργών που πρέπει να αλλάξει. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αλήθεια».
Το ΑΠΕ από την πλευρά του, έστειλε ορθή επανάληψη του τηλεγραφήματος, από το οποίο είχε αφαιρεθεί η επίμαχη φράση, η οποία όμως υπήρχε στο αρχικό τηλεγράφημα, το οποίο είχε μεταδοθεί νωρίτερα. 
Η αναφορά για τον κ. Πιτσιόρλα και την υπόθεση Novartis, στο νεώτερο, «ορθό» τηλεγράφημα του ΑΠΕ έχει ως εξής: «Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, σημείωσε ότι θα πρέπει να λυθούν μερικά βασικά θέματα, για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις. «Χωρίς επαρκή προετοιμασία δικαστική, η Βουλή έρχεται αντιμέτωπη με κρίσιμα ζητήματα (...)Έχουμε ένα κακό νόμο περί ευθύνης υπουργών . Αυτός υποχρεώνει να πάει στην Βουλή ο φάκελος για τα πολιτικά πρόσωπα πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση», υπογράμμισε. Στο θέμα των φαρμάκων πρέπει να λύσουμε θεσμικά θέματα για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και για να γίνει αυτό, πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα». Πρόσθεσε δε ότι «σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, έχουμε βρεθεί ενδεχομένως και άλλες φορές, γιατί η ρίζα βρίσκεται ακριβώς στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να το αλλάξουμε».
Κλείσιμο

Στο αρχικό τηλεγράφημα, όμως, περιλαμβανόταν και η εξής φράση, η οποία αφαιρέθηκε στη νεώτερη διατύπωση:  «Χωρίς επαρκή προετοιμασία δικαστική, η Βουλή έρχεται αντιμέτωπη με κρίσιμα ζητήματα (...) Στη Βουλή ήρθε ένας φάκελος, που διαβάζοντάς τον κάποιος, δεν μπορεί να σχηματίσει εικόνα. Δεν έπρεπε να έρθει στη Βουλή τέτοιος φάκελος» υπογράμμισε. 

Πάντως και με την νεώτερη διατύπωση της δήλωσης του κ. Πιτσιόρλα, η ουσία των επιφυλάξεών του δεν μεταβάλλεται. 

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, ο υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το συμφωνηθέν με τους δανειστές πρόγραμμα και ότι θα έχει βγει από το μνημόνιο.
 Μιλώντας από το βήμα δείπνου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), προειδοποίησε πάντως ότι «δεν πρέπει να θεωρούμε από τώρα πως έχουμε ξεμπλέξει με τα μνημόνια», γιατί «ό,τι για εμάς είναι στόχος (σ.σ. η έξοδος από τα μνημόνια), για τους δανειστές είναι φόβος ότι αν η Ελλάδα τελειώσει το πρόγραμμα και βγει μόνη της στις αγορές, τότε θα επανέλθει στις συνήθειες του παρελθόντος και στις πρακτικές που την οδήγησαν στην κρίση κι επομένως θα παραμείνει παράγοντας αστάθειας για την ευρωζώνη και την Ευρώπη ολόκληρη».

Γι΄ αυτό, πρόσθεσε, ασκούνται πολύ σημαντικές πιέσεις από πολλές πλευρές, να βγούμε (από το μνημόνιο) τον Αύγουστο του 2018, αλλά να υπάρχει νέα μορφή εποπτείας. «Είναι μια διαπραγμάτευση που γίνεται αυτή την ώρα για το αν θα είναι καθαρή η έξοδος ή όχι», σημείωσε.

O ίδιος τόνισε ότι μέχρι το φετινό καλοκαίρι, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μερικές δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις, πχ, για το θέμα των πλειστηριασμών, γιατί«αν δεν το κάνουμε, αν δεν δείξουμε δύναμη αποφασιστικότητας και τόλμης, θα τα βρούμε όλα μπροστά μας».

Για το Αιγαίο και την ΠΓΔΜ

Το δεύτερο ζήτημα, πρόσθεσε, είναι ότι αυτή την περίοδο πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν μεγάλα ζητήματα, που σχετίζονται με τη σταθερότητα στην περιοχή και τη χώρα. «Παρακολουθούμε τα προβλήματα στο Αιγαίο. Θα συμφωνήσουμε όλοι, νομίζω, ότι οποιαδήποτε αύξηση έντασης θα δημιουργήσει καινούργια προβλήματα στην προσπάθειά μας να βγούμε από την κρίση. Πρέπει να έχουμε μια πολιτική όχι υποχωρητική αλλά μετρημένη, με στόχο να αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και να έχουμε παράλληλα τη δυνατότητα καλών σχέσεων και ισχυρών συμμαχιών».

Αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ, ο κ.Πιτσιόρλας επισήμανε: «Θα πρέπει να χειριστούμε όλα τα ζητήματα με τους γείτονές μας και την εξωτερική πολιτική με νηφαλιότητα και με γνώμονα τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα χώρας, με πραγματισμό να εξασφαλίσουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συμμαχίες στα δίκαια αιτήματα που θα έχουμε αν προκύψουν εντάσεις. Όλα αυτά απαιτούν ένα κλίμα εσωτερικό πολύ καλύτερο από αυτό που υπάρχει σήμερα. Όλοι προφανώς θέλουμε να υπάρχει κλίμα σύμπνοιας στην πολιτική σκηνή της χώρας».

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ

Την εκτίμηση ότι μετά από πολλά χρόνια αναταράξεων και αβεβαιότητας η ελληνική οικονομία φαίνεται πως προσπαθεί να εισέλθει στην κανονικότητα, διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αυτό που ανησυχεί τον επιχειρηματικό κόσμο είναι η δυναμική και το βάθος της σταθερότητας που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία». Κατά τον κ.Παπαδόπουλο, «όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, φοβήθηκαν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις», με αποτέλεσμα -όπως υποστήριξε ο ίδιος- η Ελλάδα να έχει σήμερα έναν από τους υψηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ, να σταματούν επενδύσεις, επειδή δεν υπάρχει ολοκληρωμένος και σαφής χωροταξικός σχεδιασμός και να έχουν γίνει επανειλημμένες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς με δεκάδες νόμους σε τρία χρόνια.

«Αν δεν βελτιωθεί πραγματικά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και το περιβάλλον άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη και ανάπτυξη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ και πρώτος αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), σύμφωνα με τον οποίο οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες: βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, από το 20% στο 10%, ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ριζική αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, με εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης παντού, ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με κίνητρα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία και νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση.

«Το οξυγόνο που χρειάζεται η αγορά, οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, δεν θα προκύψουν με κάποιο θαύμα. Προϋποθέτουν ουσιαστικές αποφάσεις, τολμηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα υλοποιηθούν με συνέπεια, πέρα από μικροπολιτικές στρατηγικές» κατέληξε ο κ.Παπαδόπουλος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης