Υπόθεση Novartis: Οι κυβερνητικοί χειρισμοί φέρνουν πολιτική αβεβαιότητα

Συνεχείς κυβιστήσεις από την κυβέρνηση για το πώς θα εξελιχθεί η προανακριτική επιτροπή - Νέες επιθέσεις κατά Μαξίμου από αντιπολίτευση και εμπλεκόμενους - Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Τσίπρας, τετ-α-τετ με την Άνγκελα Μέρκελ

Υπόθεση Novartis: Οι κυβερνητικοί χειρισμοί φέρνουν πολιτική αβεβαιότητα
Μία μέρα μετά την απόφαση της Βουλής για σύσταση προανακριτικής επιτροπής
, που θα ερευνήσει την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων (δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών) στην
υπόθεση Novartis και μόλις αρχίζουν να φαίνονται οι επιπτώσεις, σε εσωτερικό και εξωτερικό, από την επιχείρηση ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου.

Κλείσιμο
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δε, έχουν επιδοθεί σε έναν ανελέητο πόλεμο χωρίς αύριο, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν συνεχείς ελιγμούς και ανασκευές παλαιότερων δηλώσεων, προσπαθώντας να χειριστούν την κατάσταση. Οι δε φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι εξαπολύουν μύδρους κατά της κυβέρνησης και των μεθοδεύσεων που τους κατέστησαν κατηγορούμενους με μία έωλη δικογραφία.

Στο μεταξύ εντείνονται οι φήμες ότι στο παρασκήνιο εξελίσσεται και δικαστικός πόλεμος για την υπόθεση, καθώς η κυβέρνηση δείχνει να επιδιώκει τον έλεγχο της διαδικασίας, αν όχι και την καθοδήγησή της.

Το πιο σημαντικό νέο όμως έρχεται από το εξωτερικό, αφού φαίνεται να επιστρέφει η αίσθηση περί πολιτικής αβεβαιότητας μεσομακροπρόθεσμα στην Ελλάδα, κάτι που είναι δυνατόν να αποθαρρύνει όσους έβλεπαν τη χώρα ως επενδυτική ευκαιρία, αλλά και να δημιουργήσει προσκόμματα στην πορεία της χώρας προς ένα καλύτερο καθεστώς από το σημερινό ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στο πολιτικό προσωπικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανάλυσή του για την κατάσταση στην Ελλάδα το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι «η υπόθεση Novartis έχει προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, καθώς η χώρα προετοιμάζεται να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης. Η υπόθεση κινδυνεύει να ενισχύσει την απογοήτευση του κόσμου με τα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα και δώσει ώθηση σε ομάδες που βρίσκονται στα άκρα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν παρατηρητές της κατάστασης».

Αλλά και από το Ινστιτούτο γεωπολιτικών μελετών Eurasia Group εκτιμούν ότι «το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι πλέον σε μια κατάσταση ολικού πολέμου» και θεωρούν πως «παρά το ότι ο αντίκτυπος του σκανδάλου στην έξοδο από το πρόγραμμα θα είναι μάλλον αμελητέος, ορθώς δημιουργεί ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα, ιδίως μεσοπρόθεσμα, εάν οι εκλογές της επόμενης χρονιάς δεν οδηγήσουν σε κυβέρνηση». 

Τις επιπτώσεις της όλης υπόθεσης φαίνεται να εξετάζει πιο σοβαρά και η ίδια η κυβέρνηση, καθώς έχουν ενσκήψει στο εσωτερικό της πιο ώριμες σκέψεις, αν όχι και μία καλύτερη αντίληψη για τους πιθανούς πολιτικούς κινδύνους, που κρύβουν οι επιλογές της και η προσπάθεια να αξιοποιήσει το θέμα για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους και να κερδίσει χρόνο στο πολιτικό παιχνίδι. Κάπως έτσι άλλωστε ερμηνεύουν πολλοί και τη σχετικά χαμηλών τόνων ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, κατά την οποία κυρίαρχο στοιχείο ήταν η αναζήτηση πολιτικών ευθυνών και όχι η στοιχειοθέτηση της ποινικής δίωξης των φερόμενων ως εμπλεκομένων.

Καταβάλλεται δε προσπάθεια από την κυβέρνηση να μην δώσει άλλες αφορμές για κριτική σε σχέση με τοποθετήσεις και χειρισμούς, που αντιβαίνουν και τα πιο απλά στοιχεία σε επίπεδο νομικής συμπεριφοράς.

Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανασκεύασε με τρόπο, την τουλάχιστον αμφιλεγόμενη προχθεσινή του δήλωσε στη Βουλή, όταν ευχήθηκε «ορισμένοι από τους εμπλεκομένους ή και όλοι, να αποδείξουν την αθωότητά τους»! Μετά την κριτική που δέχθηκε, διευκρίνισε (μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha) ότι «το τεκμήριο αθωότητας ισχύει γι' όλους μέχρι τέλους και το βάρος της απόδειξης της κατηγορίας το έχει σε κάθε περίπτωση, είτε ο μηνυτής είτε ο μηνυτής και ο εισαγγελέας». Ο κ. Κοντονής σημείωσε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για την έρευνα, που διεξάγεται, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όσο προχωράει η έρευνα τόσο θα αποκαλύπτονται σκοτεινές πλευρές αυτής της υπόθεσης, αυτού το τεράστιου σκανδάλου, οι οποίες δεν αποκλείεται να ανεβάσουν κάθε φορά τη ζημία του ελληνικού δημοσίου». Για το ενδεχόμενο να κληθούν να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην προανακριτική δήλωσε ότι θα δώσουν κατάθεση υπό καθεστώς προστασίας, σημειώνοντας ότι «οι εγγυήσεις που υπάρχουν γι' αυτούς τους μάρτυρες κατά τη δικαστική διαδικασία, υπάρχουν και για κάθε άλλη διαδικασία».
 
Από την άλλη πλευρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας επίσης στο κεντρικό δελτίο του Alpha, διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι «δεν είμαι εκδικητικός αλλά οι ένοχοι του ευτελισμού της χώρας θα τιμωρηθούν». Επέμεινε δε ότι όλη η υπόθεση είναι μια σκευωρία κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Εκτίμησε ότι «η επιτροπή που συστάθηκε δεν πρόκειται να κάνει τίποτα επί της ουσίας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάνε σε εκλογές σε συνθήκες ρήξης. Να μείνει η λάσπη σημείωσε και πρόσθεσε όμως ότι με αυτόν τον τρόπο αντί να χτίζουν την ενότητα διαμορφώνουν μια χώρα με αυξημένους κινδύνους». Επανέλαβε ότι «με αυτά που κάνουν πλήττουν τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου», επέμεινε στα περί «εσχάτης προδοσίας και κατάλυσης και αλλοίωσης θεμελιωδών αρχών του πολιτεύματος, της διάκρισης των εξουσιών και του σεβασμού της Δικαιοσύνης».

Έντονα αντέδρασε χθες όμως και ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος απουσίαζε από τη συζήτηση στη Βουλή για την προανακριτική. Όπως δήλωσε, «η κυβερνητική πλειοψηφία με την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, απεφάσισε την σύσταση επιτροπής για την Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, οι εργασίες της οποίας πρέπει να ολοκληρωθούν σε ένα μήνα από την σύσταση της. Είναι προφανές ότι δεν θα διερευνήσει απολύτως τίποτα, σε έναν μόνο μήνα και απλώς θα επιχειρήσει να συντηρήσει το σχέδιο διασυρμού και κατασυκοφάντησης πολιτικών προσώπων με τους προστατευόμενους ψευδομάρτυρες με την κουκούλα, που άρχισε με τη διαβίβαση του φακέλου στην Βουλή και την χθεσινή συζήτηση, στην οποία οι σκοπιμότητες ήταν αποκαλυπτικές». Ξεκαθάρισε δε ότι «είμαι αποφασισμένος να δικαιωθώ, ξεκάθαρα και χωρίς να μείνει καμία σκιά, κι αυτό θα γίνει όταν αποδειχθεί δικαστικά πως οι καταθέσεις με τις οποίες με κατηγορούν είναι ψευδείς στο σύνολό τους, είναι κατασκευασμένες και υπαγορευμένες, είναι παράνομες και άκυρες».


Συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ, Μακρόν, Γιούνκερ σήμερα στις Βρυξέλλες
Με τις διεργασίες για την ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων να βρίσκονται σε εξέλιξη, παράλληλα με την εντατικοποίηση των διπλωματικών επαφών για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, αλλά και τη ένταση στο Αιγαίο και την Κύπρο να χτυπάει κόκκινο εξαιτίας της τουρκικής συμπεριφοράς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Μεταξύ των ηγετών αυτών είναι η Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πάολο Τζεντιλόνι και ο Μπόικο Μπορίσοφ.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα είναι η τουρκική προκλητικότητα και οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία. Σημειωτέον ότι το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ενημερώνει τη Σύνοδο Κορυφής για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα θέσει το πρόβλημα με τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο, ζητώντας να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ θα αναφερθεί και συνολικά στην προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι με την οποία θα συζητήσει για τη στάση της Τουρκίας, το ονοματολογικό της πΓΔΜ και την Αλβανία.

Στην ατζέντα της Άτυπης Συνόδου Κορυφής βρίσκονται θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με την επιστροφή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και του Ρεπουμπλικανού Λίντσεϊ Γκράχαμ, που θεωρείται ισχυρός παράγοντας σε θέματα άμυνας και εξοπλισμών. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό της πΓΔΜ και την Τουρκία.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες για την Παρασκευή έχει ως εξής:

07:45: Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα)
09:00: Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ
12:00: Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στις εργασίες της 'Ατυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης