Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis - Σε εξέλιξη η καταμέτρηση

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis - Σε εξέλιξη η καταμέτρηση

Οι βουλευτές ψήφισαν σε δέκα κάλπες - «Ναι» στην Προανακριτική από τη ΝΔ, η οποία ωστόσο απείχε από την ψηφοφορία

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis - Σε εξέλιξη η καταμέτρηση
Ολοκληρώθηκε, περί τις 04:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης, στην Ολομέλεια της Βουλής, η μυστική ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με την πρόταση της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι κάλπες δεν φέρουν τα ονόματα των αναφερόμενων στη δικογραφία προσώπων, αλλά αριθμούς. Αυτές αριθμήθηκαν ως εξής: η κάλπη με το Νο 1 ήταν για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Νο 2 κάλπη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η Νο 3 για τον Άδωνι Γεωργιάδη, η Νο 4 για τον Γιώργο Κουτρουμάνη, η κάλπη με το Νο 5 για τον Ανδρέα Λοβέρδο, η Νο 6 κάλπη για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, η κάλπη Νο 7 για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, η Νο 8 κάλπη για τον Μάριο Σαλμά,  η κάλπη Νο 9 για τον πρώην  πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η κάλπη με το Νο 10 για τον Γιάννη Στουρνάρα.

Τα αναφερόμενα στην κυβερνητική πρόταση πρόσωπα, δεν ψήφιζαν στις κάλπες, που τα αφορούσαν. Η ΝΔ είπε «Ναι στην προανακριτική», οι βουλευτές της ωστόσο δεν μετείχαν στην ψηφοφορία και δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κομμάτων σχετικά με την τοποθέτησή τους στην ψηφοφορία:

Κλείσιμο
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα

- Οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

- Η ΔΗΣΥ ρίχνει σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που αναγράφει "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)", το οποίο καταμετράται ως άκυρο.

- Η ΧΑ ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα

- Το ΚΚΕ ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα

- Η Ένωση Κεντρώων ψηφίζει «παρών».

- Το Ποτάμι ρίχνει σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφεται "Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής)" το οποίο καταμετράται ως άκυρο.

Η απόφαση για δέκα κάλπες ελήφθη κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΚΚΕ) στη Διάσκεψη των Προέδρων, εγκρίνοντας την εισήγηση του Νίκου Βούτση.

Η αντιπρόταση που κατέθεσαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη για μία κάλπη και ενιαίο απρόσωπο ψηφοδέλτιο με το απλό ερώτημα της σύστασης ή μη Προανακριτικής, απορρίφθηκε, καθώς την υποστήριξαν μόνο τα δύο κόμματα, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Η συζήτηση στη Βουλή ολοκληρώθηκε έπειτα από σχεδόν 18 ώρες συνεδρίασης. Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση ξεκίνησε στις 9:20 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα.



Η συνεδρίαση εισήλθε εν συνεχεία στη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας με δέκα κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο που προτάθηκε για παραπομπή στην Προανακριτική.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, η κάλπη με το νούμερο 1 αντιστοιχούσε στον Δημητρη Αβραμόπουλο, 2 στον κ. Ε. Βενιζέλο, 3 στον κ. Αδ. Γεωργιάδη, 4 στον κ. Γ. Κουτρουμάνη, 5 στον κ. Αν. Λοβέρδο, 6 στον κ. Αν. Λυκουρέντζο, 7 στον κ. Π. Πικραμμένο, 8 στον κ. Μ. Σαλμά, 9 στον κ. Αν. Σαμαρά και 10 στον κ. Γ. Στουρνάρα.



Οι βουλευτές έπαιρναν δέκα διαφορετικά ψηφοδέλτια, τα οποία ανέγραφαν το όνομα του προτεινόμενου και είχαν την επιλογή «ναι», «όχι» και «παρών». 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης