Παπαγγελόπουλος για υπόθεση Novartis: Μαφιόζικες οι απειλές ότι θα μας κλείσουν φυλακή

Παπαγγελόπουλος για υπόθεση Novartis: Μαφιόζικες οι απειλές ότι θα μας κλείσουν φυλακή

«Αν ανοίξετε τα τηλέφωνα θα πάτε φυλακή, αλλά θα ρθει κι αυτή η ώρα» του είπε ο κ. Γεωργιάδης - «Η επιχείρηση τρομοκρατίας δεν θα περάσει. Επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν μάρτυρες, δικαστές, ακόμη και τον πρωθυπουργό της χώρας» ήταν η κατηγορία που εξαπέλυσε ο αναπληρωτής Δικαιοσύνης

Παπαγγελόπουλος για υπόθεση Novartis: Μαφιόζικες οι απειλές ότι θα μας κλείσουν φυλακή
Σε προσωπική πολιτική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετέτρεψε την τοποθέτησή του - στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής προκειμένου να διερευνηθεί η
υπόθεση Novartis - ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που αν και έσπευσε στην αρχή να επισημάνει πως το «τεκμήριο της αθωότητας αποτελεί θεσμική εγγύηση της Δικαιοσύνης» πρόσθεσε στην συνέχεια πως «αντιλαμβάνομαι την δυσχερή θέση που βρίσκονται ορισμένοι. Εύχομαι ειλικρινά  να αποδειχθούν αθώοι».


Κλείσιμο
Κατά την εισαγωγή ο κ. Παπαγγελόπουλος παραδέχθηκε ότι το ενδεχόμενο αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί για να συνεχίσει «Θεωρώ ότι η πράξη της δωροδοκίας δεν έχει παραγραφεί γιατί δεν γίνεται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων αλλά επ ευκαιρία αυτών. Δεν έχω χρόνο να το εξηγήσω και καταθέτω σχετικά αποσπάσματα των Καστανίδη και Παυλόπουλου».

«Το τεκμήριο αθωότητας είναι θεσμική εγγύηση της Δικαιοσύνης. Ωε εισαγγελέας το τήρησα με ευλάβεια. Θα προσπαθήσω και σήμερα να το κάνω μολονότι τα ανήθικα ψέματα κάποιον με έχουν εξοργίσει. Αρωγό μου έχω και την ιδιαίτερη εκτίμηση για ορισμένους εκ των εμπλεκομένων και θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα εις βάρος τους. Αλλά ακόμα και αν προκύψει εγώ δεν θα πω κάτι εναντίον τους. Άφιλος δεν υπήρξα ποτέ» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος για να συνεχίσει «Όμως το τεκμήριο αθωότητας κατακρεουργήθηκε από τον Σαμαρά με την μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού και εμού. Αστείες οι επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον μου για εκφοβισμό.  Αντιλαμβάνομαι την δυσχερή θέση και εύχομαι ειλικρινά να αποδειχθούν αθώοι όλοι».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «παρανοϊκούς» τους ισχυρισμούς περι σκευωρίας επικαλούμενος ότι στην υπόθεση έχει εμπλακεί και το FBI.

Αντικρούοντας την κριτική της αντιπολίτευσης που τον καταγγέλλει ότι έσπευσε να χαρακτηρίσει την υπόθεση Novartis ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο είπε «την δήλωση την έκανα μετά από μερική – και όχι άτυπη – ενημέρωση που είχα από τον κ. Κοντονή για το μέγεθος της υπόθεσης. Υπενθυμίζω ότι ο αρμόδιος υπουργός κ.  Κοντονής δήλωσε ότι το σκάνδαλο Νοβάρτις είναι μεγαλύτερο από της Siemens». Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε και σε αποσπάσματα της επιστολής παραίτησης της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου λέγοντας μεταξύ άλλων «Μήπως η κα Ράικου με την πείρα και την  εξυπνάδα της έβλεπε που οδηγεί η έρευνα και μήπως θέλησε να αποφύγει όσα τραβά σήμερα η αντικαταστάτριά της;».

«Η έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis θα συνεχιστεί και απ' την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και απ' το FBI» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Η επιχείρηση τρομοκρατίας δεν θα περάσει. Επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν μάρτυρες, δικαστές, ακόμη και τον πρωθυπουργό της χώρας» ειπε σε άλλο σημείο.

«Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε σύσταση συμμορίας. Είναι εμφανή τα εμφυλιοπολεμικά ένστικτα που τον κατακλύζουν. Ανέφερε και την θητεία μου ως επικεφαλής της ΕΥΠ. Εγώ δεν ντρέπομαι. Ας αναλογιστούν οι ψηφοφόροι τις καταγγελίες του. Για να λύσει τα προβλήματά του δημιουργεί πρόβλημα στην παράταξή του» ανέφερε για τον πρώην πρωθυπουργό και πρόσθεσε «Προσπαθείτε να συνδέσετε την δήθεν σκευωρία με το Μακεδονικό.  Πως μπορώ να γνωρίζω ότι θα προέκυπτε θέμα μακεδονικού όταν ξεκίναγε έρευνα το FBI; Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σαμαράς χρησιμοποιεί το Μακεδονικό ως άλλοθι. Τι έκανε και το 1992. Θυμίζω ότι και τότε υπήρχε έντονη συζήτηση για τα πραγματικά κίνητρα της πτώσης της κυβέρνησης».

«Είναι δείγμα πανικού η τακτική σας και δείγμα φασίζουσας νοοτροπίας. Είναι μέγιστη δημοκρατική εκτροπή» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του επιχειρώντας να επιστρέψει τις καταγγελίες στην αντιπολίτευση: «Οι απειλές ότι θα μας κλείσετε φυλακή και τα υπονοούμενα προσομοιάζουν σε μαφιόζικες πρακτικές. Τι εννοεί ο Σαμαράς ότι θα μας πάει έως τέλους. Ελπίζω ότι δεν εννοεί το τέλος της ζωής μας και την φυσική μας εξόντωση. Με το σύνολο των απειλών αναλαμβάνουν κάποιοι μεγάλη ευθύνη. Για ότι συμβεί εναντίον εισαγγελέων και προστατευόμενων μαρτύρων ακόμα και μια γλάστρα να πέσει στο κεφάλι τους  ξέρετε τι θα υποθέσουν όλοι;  Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν απόπειρες αυτοκτονίας» τόνισε στο τέλος.

Σύγκρουση Άδωνι με Παπαγγελόπουλο

Η τοποθέτηση του κ. Παπαγγελόπουλου προκάλεσε και την παρέμβαση του κ. Αδωνι Γεωργιάδη που κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό να απαντήσει εάν θα δεχθεί την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν συνομιλίες με τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα.

«Γιατί δεν ανοίγετε τα τηλέφωνα; Μήπως γιατί μιλάγατε με την κυρία Τουλουπάκη 25 φορές την ημέρα; Αν ανοίξετε τα τηλέφωνα θα πάτε φυλακή αλλά θα έρθει και αυτή η ώρα».

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω τον κ. Γεωργιάδη σε σόου εντυπώσεων. Δεν φοβάμαι τίποτα. Να μου μιλάτε στον πληθυντικό. Εκπροσωπείτε μια μεγάλη παράταξη. Δεν έχετε το ήθος να μιλάτε στο κοινοβούλιο. Δεν φοβάμαι. Προαναγγέλλω από τώρα πως όταν έρθει η δικογραφία για την εις βάρος μου μήνυση θα ζητήσω να  γίνει προανακριτική και να ανοίξουν τα τηλέφωνά μου γιατί τα τηλεφωνήματα δεν έχουν τίποτα παράνομο» απάντησε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από το βήμα της Βουλής...

Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να συνεισφέρω τις νομικές μου γνώσεις για το θέμα της παραγραφής των λεγομένων «υπουργικών αδικημάτων». Όμως, ο χρόνος της ομιλίας μου είναι περιορισμένος και θέλω να προτάξω κάποια άλλα θέματα. Γι’ αυτό επί τροχάδην θα πω ότι είναι όλοι σύμφωνοι πως το θέμα της αξιόποινης πράξης της απιστίας  έχει παραγραφεί, ενώ η αξιόποινη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δεν έχει παραγραφεί.

Εγώ θεωρώ ότι η πράξη της δωροδοκίας δεν έχει παραγραφεί, γιατί, όπως έχω ξαναπεί, δεν γίνεται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, αλλά επ’ ευκαιρία αυτών.

Θα μπορούσα να επιχειρηματολογήσω πολλή ώρα, αλλά όπως σας είπα, δεν έχω τον αναγκαίο χρόνο. Θα επικαλεστώ μόνο τις ομιλίες του κ. Καστανίδη, Υπουργού Δικαιοσύνης στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου, Βουλευτή τότε της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι με στέρεα επιχειρηματολογία είχαν την ίδια άποψη.

Καταθέτω αποσπάσματα των Πρακτικών της Βουλής με τις ομιλίες τους, προς αποφυγή άσκοπων επαναλήψεων.

(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δημήτριος Παπαγγελόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Κυρίες και κύριοι, το τεκμήριο αθωότητας είναι μια από τις βασικές εγγυήσεις της αμερόληπτης απονομής δικαιοσύνης. Ως Εισαγγελέας το τήρησα με τη μεγαλύτερη δυνατή ευλάβεια. Θα προσπαθήσω να το τηρήσω και σήμερα, μολονότι τα γελοία και ανήθικα ψέματα και οι συκοφαντίες κάποιων με έχουν εξοργίσει.

Οφείλω, όμως, να το τηρήσω και σήμερα. Αρωγό μου στην προσπάθεια αυτή έχω και την ιδιαίτερη εκτίμηση που έχω για κάποιους από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση. Θέλω να πιστεύω για αυτούς ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα σε βάρος τους, αλλά και αν, ο μη γένοιτο, προκύψει κάτι σε βάρος τους, δεν πρόκειται να πω οτιδήποτε εγώ σε βάρος τους. Η σχέση μας έρχεται από παλιά και εγώ άθλιος δεν υπήρξα ποτέ και το ξέρουν όσοι με γνωρίζουν.

Όμως, το τεκμήριο της αθωότητας κατακρεουργήθηκε από τον κ. Σαμαρά σε βάρος του Πρωθυπουργού, εμένα, τον εισαγγελέων και των προστατευόμενων μαρτύρων. Είμαι υποχρεωμένος, λοιπόν, να αναφερθώ στις ανοίκειες, συκοφαντικές και ταυτόχρονα αστείες επιθέσεις που εξαπέλυσε στα πλαίσια της υπερασπιστικής του γραμμής για αντιπερισπασμό και εκφοβισμό.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη δυσχερή θέση, στην οποία έχουν περιέλθει κάποιοι. Εύχομαι ειλικρινά να αποδειχθούν όλοι αθώοι. Όμως, πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι εξ αυτών ότι οι αντιδράσεις τους δεν τους βοηθούν καθόλου και η υπερασπιστική τους γραμμή είναι εντελώς εσφαλμένη.

Υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μπορεί, όχι να σκεφθεί, αλλά να προβληματιστεί, έστω και για λίγο, με τον παρανοϊκό ισχυρισμό ότι για ένα διεθνές σκάνδαλο που ερευνάται από το FBI, εγώ ως εκτελεστικός βραχίονας του Τσίπρα, κατόπιν εντολών του, έστησα και καθοδηγώ τέτοιου μεγέθους πελώρια σκευωρία; Αν ισχύει αυτό, αδικούμαι ως Αναπληρωτής Υπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης. Πρέπει, πάραυτα, να αναβαθμιστώ και να αναλάβω καθήκοντα τουλάχιστον διοικητού του FBI, της CIA.

Για να δούμε επί τροχάδην την επιχειρηματολογία του κ. Σαμαρά για τη δήθεν σκευωρία σε βάρος του. Επικαλείται κυρίως τη δήλωσή μου ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Υπενθυμίζω ότι στη δήλωση μου αυτή δεν αναφέρθηκα στον κ. Σαμαρά ή σε οποιονδήποτε άλλο. Υπενθυμίζω ότι τη δήλωση αυτή την έκανα μετά την ολιγόλεπτη, μερική –επαναλαμβάνω, μερική, έτσι ακριβώς δήλωσα και μπορείτε να το αναζητήσετε στη δήλωσή μου- ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό για το μέγεθος του σκανδάλου και για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονταν.

Προσέξτε. Εγώ μίλησα για μερική ενημέρωση και ο κ. Γεωργιάδης επαναλαμβάνει ψευδώς ότι είπα άτυπη ενημέρωση. Δεν είναι τυχαίο. Είναι άλλη μια προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας, προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι η διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και το νόμο πάσχει.

Υπενθυμίζω, επίσης, ότι ο αρμόδιος Υπουργός, ο Σταύρος Κοντονής, δήλωσε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μεγαλύτερο από το σκάνδαλο SIEMENS.

Υπενθυμίζω, επίσης, ότι η προηγούμενη Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, η κ. Ράικου, έμπειρη και ικανή Εισαγγελέας, η οποία μάλιστα είχε τοποθετηθεί στη θέση της επί Κυβερνήσεως Σαμαρά, συμπεριέλαβε στην επιστολή παραίτησή της, πριν έναν χρόνο περίπου και λίγο πριν λήξει η δεύτερη θητεία της, μεταξύ άλλων, και τα εξής: Πρώτον, καταγγελία για σχέδιο ηθικής της εξόντωσης –τα λόγια της τα έχω αντιγράψει ακριβώς- από τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου και στοχοποίησής της από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς, που στόχο έχουν τη μια και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου και την παρεμπόδιση της έρευνας για τη Novartis και όχι μόνο.

Ας σκεφτούν κάποιοι με το μαξιλάρι τους τι ακριβώς εννοεί η κ. Ράικου με τις παραπάνω καταγγελίες της. Μήπως η κ. Ράικου με τη μεγάλη πείρα της και την εξυπνάδα της έβλεπε πού οδηγούσε η έρευνα; Μήπως θέλησε να αποφύγει αυτά που υφίστανται σήμερα οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς; Μήπως φοβήθηκε κάτι άλλο, που εκείνη ήξερε και εμείς αγνοούμε;

Δεύτερον, εκτίμησε ότι είναι πιθανή η ύπαρξη εμβασμάτων με σημαντικά ποσά από τον λογαριασμό της Novartis από την Ελβετία και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς. Σημείωσε δε, πως μέχρι τότε είχαν εντοπιστεί μίζες 28 εκατομμυρίων ευρώ.

Τρίτον, χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έρευνα του FBI για τη Novartis είχε ήδη ξεκινήσει και ήταν σε εξέλιξη και η κ. Ράικου ήταν σε επικοινωνία με τις αμερικανικές αρχές. Εάν θυμάμαι καλά, είχε μεταβεί πρόσφατα στις ΗΠΑ, λίγο πριν την παραίτησή της, για να συνεργαστεί με το FBI και να ενημερωθεί για τα στοιχεία της έρευνας που είχαν προκύψει.

Χθες διάβασα στην ιστοσελίδα της «Καθημερινής» αναδημοσίευση από τους ιστοτόπους του «Der Spiegel» και της «Die Presse» της Αυστρίας τα εξής: «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του κράτους». Εννοεί του ελληνικού και λέει και άλλα πολλά, που μπορείτε να τα αναζητήσετε. Λέει, επίσης, ότι η Ελλάδα δύσκολα θα απορροφήσει το σοκ από τα ευρήματα της έρευνας. Το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δημήτριος Παπαγγελόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Μήπως, μετά απ’ όλα αυτά, ο κ. Σαμαράς πρέπει να το ξανασκεφτεί και να μηνύσει τον Κοντονή, τη Ράικου, την «Καθημερινή», το «Der Spiegel», τη «Die Presse», τους ερευνητές του FBI και τον διευθυντή του FBI που σπαταλά τον πολύτιμο χρόνο των ερευνητών και τα χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων, για να συμμετάσχει το FBI και να στηρίξει τη σκευωρία που έστησαν ο Τσίπρας και εγώ σε βάρος του; Τώρα που το σκέφτομαι, θα έπρεπε να μηνύσει και τον Αμερικανό Πρόεδρο, που επιτρέπει τη συνέχιση της έρευνας από το FBI.

Καλή ιδέα θα ήταν προληπτικά να μηνύσει και κανέναν άλλο ξένο ηγέτη, μην τυχόν και διαταχθεί και σε καμία άλλη χώρα έρευνα.

Κυρίες και κύριοι, η έρευνα για το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και από την Ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και από το FBI. Ας μην ματαιοπονούν κάποιοι. Η επιχείρηση τρομοκρατίας -γιατί είναι προφανές ότι είναι σε εξέλιξη η χειρότερη μορφή τρομοκρατίας- δεν θα περάσει.

Απειλούνται ευθέως, με σκοπό να τρομοκρατηθούν, δικαστικοί λειτουργοί, μάρτυρες, ακόμα και ο Πρωθυπουργός της χώρας. Στην προσπάθειά τους αυτή δεν δίστασαν να επικαλεστούν την ισχύ τους στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και σε παρακρατικούς μηχανισμούς, με απειλές διώξεων και εξόντωσης.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν: Στην υπόθεση της 17 Νοέμβρη, της Χρυσής Αυγής και σε άλλες υποθέσεις οι μάρτυρες είναι ορθώς προστατευόμενοι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, που προϋπήρξε της σημερινής Κυβέρνησης, τις διεθνείς υποχρεώσεις και της Σύμβασης του Παλέρμο κλπ. Στην υπόθεση Novartis μετατρέπονται σε «κουκουλοφόρους». Εκτός από τη γνώση ορισμένων για τη δράση των «κουκουλοφόρων» στο παρελθόν, ασφαλώς και κάποιος άλλος λόγος θα υπάρχει.

Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε και σύσταση συμμορίας. Είναι προφανείς οι εμμονές του και τα μετεμφυλιακά σύνδρομα που τον βασανίζουν.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ιδιότητά μου ως πρώην Διοικητή της ΕΥΠ το 2009, τους τελευταίους τρεις μήνες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Εγώ δεν ντρέπομαι γι’ αυτό. Ας αναρωτηθούν οι Βουλευτές και κυρίως οι απλοί αγνοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας για τα κίνητρα και τους στόχους του κ. Σαμαρά για αυτή του την αναφορά. Για να λύσει τα προβλήματά του, δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στην παράταξή του.

Κύριε Σαμαρά, εάν θέλετε, μπορείτε να πάτε και πιο πίσω. Πιθανόν και στην Οκτωβριανή Επανάσταση, το 1917, να είχα ενεργό ρόλο. Εγώ τόσο πίσω δεν θα πάω. Μου αρκεί η συμπεριφορά σας από το 1993 μέχρι σήμερα.

Κύριε Σαμαρά, προσπαθείτε να συνδέσετε τη δήθεν σκευωρία με το Μακεδονικό. Στις υπερφυσικές μου ικανότητες πρέπει να προστεθούν το θείο χάρισμα της ενόρασης και οι προφητικές ικανότητες, που μου επιτρέπουν να προβλέπω το μέλλον. Αλλιώς, πώς εξηγείται να γνωρίζω πολλούς μήνες πριν, όταν έστηνα τη σκευωρία σε βάρος σας, προκαλώντας την έρευνα του FBI, ότι θα ανέκυπτε θέμα Μακεδονικού;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ποιους προστατεύεις τώρα;

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Σας παρακαλώ ησυχία. Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε θέματα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ποιους προστατεύεις τώρα;

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Υπουργέ, συνεχίστε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ευχαριστώ για τους χαρακτηρισμούς που μου αποδίδουν και συγχαίρω κάποιους για την ευγένεια και το ήθος τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Έχεις προστάτες!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ποτέ μου δεν είχα προστάτες. Άλλοι έχουν προστάτες. Γι’ αυτό και χτυπιέμαι ανελέητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όμως, δεν πρόκειται να υποκύψω.

Επανέρχομαι, για να βρω την άκρη του ειρμού μου. Ρώτησα, λοιπόν: Πώς εξηγείται να γνωρίζω πολλούς μήνες πριν, όταν έστηνα τη σκευωρία, προκαλώντας την έρευνα του FBI, ότι θα ανέκυπτε θέμα Μακεδονικού; Μάλιστα, λέει, είχα προβλέψει ότι στις 4 Φεβρουαρίου θα γινόταν το συλλαλητήριο στην Αθήνα και γι’ αυτό είχα φροντίσει στις 5 Φεβρουαρίου -δηλαδή- την επομένη, η δικογραφία της Novartis να σταλεί στη Βουλή. Έλεος! Τόση φαντασία αγγίζει τα όρια της παράνοιας, αν δεν την ξεπερνά.

Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί το Μακεδονικό ως άλλοθι. Το ίδιο έκανε και το 1993, όταν έριξε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Υπενθυμίζω, όμως, ότι τότε οργίαζαν οι φήμες για τα πραγματικά αίτια της πτώσεως. Δεν θα πω τίποτα άλλο. Επαφίομαι στην μνήμη και στην κρίση του κάθε Νεοδημοκράτη. Ο καθένας έχει την ιστορία του.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε, επίσης, την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και του απορρήτου του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου, ευθυγραμμιζόμενος με προηγηθείσα δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης της Κυβέρνησής του.

Τους ρωτώ ευθέως: Γνωρίζουν κάτι από παράνομες παρακρατικές ενέργειες; Παρεμπιπτόντως, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν διαθέτω και δεν χρησιμοποιώ. Μήπως κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια;

Υπενθυμίζω ότι ο κ. Αθανασίου είχε ομολογήσει ότι κατά τη διάρκεια της απολογίας των μελών της Χρυσής Αυγής, επικοινώνησε με δικαστικούς λειτουργούς, για να ενημερωθεί ο ίδιος και να ενημερώσει στη συνέχεια τον κ. Σαμαρά.

Η επιχείρηση τρομοκρατίας σε βάρος εισαγγελικών λειτουργών, προστατευόμενων μαρτύρων και πολιτικών σας αντιπάλων δεν είναι απλώς εσφαλμένη υπερασπιστική τακτική και δείγμα μεγάλου πανικού, είναι επίσης, αποκαλυπτικό φασίζουσας νοοτροπίας και μέγα πολιτικό ολίσθημα!

 (Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Είναι, όμως, και κάτι χειρότερο. Είναι μέγιστη δημοκρατική εκτροπή. Οι απειλές ότι θα μας κλείσουν φυλακή και τα διάφορα υπονοούμενα, προσιδιάζουν και παραπέμπουν σε μαφιόζικες μεθόδους και παρακρατικούς μηχανισμούς.

Αλήθεια, τι εννοεί ο κ. Σαμαράς όταν λέει ότι θα μας πάει μέχρι το τέλος;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Πάλι ο κ. Σαμαράς;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ελπίζω να μην εννοεί το τέλος της ζωής μας, τη φυσική μας εξόντωση, ούτε την ηθική μας εξόντωση με παράνομες ενέργειες και μεθόδους παρακρατικών μηχανισμών.

Για τη δικαστική μας εξόντωση δεν ρωτώ. Την έχει προαναγγείλει. Με το σύνολο, όμως, των απειλών και των υπονοούμενων αναλαμβάνουν κάποιοι μεγάλη ευθύνη. Για ό,τι συμβεί σε βάρος Εισαγγελέων, προστατευόμενων μαρτύρων και όσων έχουν στοχοποιηθεί ή πρόκειται να στοχοποιηθούν στο μέλλον, ακόμη και μία γλάστρα να πέσει στο κεφάλι τους τυχαία στον περίπατό τους, ξέρετε τι θα πιστέψουν όλοι.

Ας μην ξεχνάμε ότι έχει προηγηθεί μια απόπειρα αυτοκτονίας, ένα περίεργο θανατηφόρο ατύχημα σε δύο πρόσωπα που είχαν σχέση με το σκάνδαλο Novartis και βίαιες ενέργειες σε βάρος δημοσιογράφων που ασχολούνται με αυτό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κι εγώ ευχαριστώ.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ζητώ το λόγο για ένα λεπτό επί προσωπικού.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Και εγώ, κύριε Πρόεδρε, ζητώ τον λόγο για ένα λεπτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κοιτάξτε, ο Υπουργός ανέφερε πολλά ονόματα. Πρώτα ανέφερε τον κ. Σαμαρά. Αν όλοι ζητήσουν το λόγο, δεν θέλω να γίνει διαλογική συζήτηση.

 

Δηλαδή, αν είναι να ρωτήσετε τον Υπουργό για να πάρει τον λόγο ξανά κ.λπ., νομίζω ότι αυτό θα ήταν εκτός Κανονισμού. Εάν είναι να επανορθώσετε κάτι προσωπικό που σας αφορά, ευχαρίστως να σας δώσω τον λόγο.

Σε τι συνίσταται το προσωπικό, κύριε Αθανασίου;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, το προσωπικό δεν συνίσταται μόνο όταν αποδίδεται μομφή σε Βουλευτή. Με το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 2 συνίσταται και όταν παραποιείται αυτό που είπε ο Βουλευτής. Είμαι στη δεύτερη περίπτωση.

Πράγματι, εγώ ευρισκόμενος τότε ως Υπουργός Δικαιοσύνης στις Βρυξέλες για το συνέδριο Υπουργών Δικαιοσύνης, έμαθα τα επεισόδια που γίνονταν στην Ευελπίδων για την απολογία των κατηγορουμένων από τη Χρυσή Αυγή. Πήρα την Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου για να δω τι γίνεται και για να ενημερωθώ τι φασαρίες έγιναν. Ουδέποτε παρενέβην να μιλήσω με τους ανακριτές. Μάλιστα, είπα να ανοιχθούν και οι τηλεφωνικές μου συνδιαλέξεις και αν βρεθεί ένα τηλεφώνημά μου προς τους ανακριτές του Πρωτοδικείου και στη συνέχεια των Εφετών ανακριτών, εγώ θα παραιτούμουν και από Βουλευτής, όχι μόνο από Υπουργός. Αυτό, κύριε Παπαγγελόπουλε, είναι διαφορετικό.

Εγώ, όμως, για εσάς τι είπα; Και θα το πω και τώρα. Αν είναι απλά τα πράγματα, μόνοι σας ανοίξτε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις -δεν σας λέμε ότι θα τις ανοίξουμε εμείς- με την κυρία Τουλουπάκη και θα δείτε ότι εδώ και δυο, τρεις μήνες μιλάτε συνέχεια και από τα κινητά σας.

(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ!

ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πού το ξέρετε;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τους άκουγαν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Αθανασίου, παρακαλώ!

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τους άκουγαν. Μην διαμαρτύρεστε. Δεν τους παρακολουθούσε κανείς. Μην σας ενοχλεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Αθανασίου, το προσωπικό έληξε.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πού το ξέρετε;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:  Δεν τους παρακολουθούσε κανείς. Τους άκουγαν.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ποιος τους άκουγε;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τους άκουγαν και οι γραμματείς στο Πρωτοδικείο…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Αθανασίου, το προσωπικό έληξε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Αθανασίου, σας παρακαλώ!

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ξέρω ότι σας έχουν ενοχλήσει μερικά πράγματα, αλλά θα τα ακούσετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Αθανασίου, ολοκληρώστε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Όσον αφορά τώρα αυτό που είπε, ότι την κυρία Ράικου την όρισε η κυβέρνηση Σαμαρά, λέει ψέματα ο κ. Παπαγγελόπουλος. Η κυρία Ράικου ορίστηκε με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Αθανασίου, σας παρακαλώ, ολοκληρώστε.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τελειώνω.

Με τα μέτρα που πήραμε εμείς για τη διαφθορά, η χώρα μας στον διεθνή πίνακα χωρών που παρουσίαζαν διαφθορά, βελτιώθηκε κατά είκοσι πέντε θέσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Αθανασίου, το προσωπικό έχει τελειώσει.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Επί των ημερών σας μειώθηκαν δεκαπέντε θέσεις.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ-ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Τώρα, άνοιξαν οι φάκελοι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω ζητήσει κι εγώ τον λόγο ένα λεπτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Γεωργιάδη, με συγχωρείτε. Εάν πρόκειται να γίνει διαλογική συζήτηση δεν θα σας δώσω τον λόγο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα χρειαστώ ένα μόνο λεπτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Σας δίνω τον λόγο για να μας πείτε σε τι συνίσταται το προσωπικό.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ο κύριος Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στο πρόσωπό μου είπε επί λέξει τα εξής: «Ο κ. Γεωργιάδης συνεχώς αναφέρει άτυπη ενημέρωση και όχι μερική».

Θα ήθελα, κύριε Υπουργέ να μου πείτε σε ποιο εδάφιο του Συντάγματος μπορείτε να λάβετε τυπική ενημέρωση του φακέλου. Θέλω τώρα να λάβετε τον λόγο και να μας πείτε πώς είχατε το δικαίωμα να πάρετε τυπική ενημέρωση του φακέλου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Όχι, κύριε Γεωργιάδη.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Δεν μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Επειδή δεν μπορείτε να πάρετε τυπική ενημέρωση του φακέλου -και το ξέρετε- γιατί απαγορεύεται να ανοίξετε τον φάκελο, άρα αυτό που κάνατε είναι άτυπο. Γι’ αυτό το είπα.

Και η παρανομία, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, και η παραβίαση του Συντάγματος έγκειται ακριβώς σε αυτό: Την ίδια μέρα ο κ. Παπαγγελόπουλος εγνώριζε -και με δική του δήλωση- με μερική ενημέρωση -άτυπη, θα πω εγώ, γιατί τυπική δεν επιτρέπει το Σύνταγμα- τι έλεγε ο φάκελος και την άλλη μέρα το πρωί ο κ. Κοντονής έκανε και το αμίμητο στην ΕΡΤ1: Πριν ακόμη φθάσει ο φάκελος στη Βουλή, ανέλυε την κατάθεση εναντίον μου στην ελληνική τηλεόραση. Εάν αυτό, κύριε Πρόεδρε, δεν είναι παραβίαση του Συντάγματος, δεν ξέρω τι είναι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Δεν είναι προσωπικό, όμως, αυτό.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κλείνω, με αυτό: Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ, γιατί φοβηθήκατε να ανοίξετε τα τηλέφωνά σας;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Γεωργιάδη, δεν είναι προσωπικό αυτό.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Γεωργιάδη, στην ομιλία σας…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: …

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης