Κυπριακό: Την επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό ζητεί από την Τουρκία η ΕΕ

Κυπριακό: Την επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό ζητεί από την Τουρκία η ΕΕ

Η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια χώρα, είτε ανοίγουν κεφάλαια στον ενταξιακό διάλογο, είτε όχι

Κυπριακό: Την επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό ζητεί από την Τουρκία η ΕΕ
Το θέμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
, περιλαμβάνεται στα ζητήματα, τα οποία η
Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει σε τακτική και μόνιμη βάση στους Τούρκους συνομιλητές της, δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, μιλώντας στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου πραγματοποιείται η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυρία Μογκερίνι είπε ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια χώρα, είτε ανοίγουν κεφάλαια στον ενταξιακό διάλογο, είτε όχι. Τόνισε ότι «Βρυξέλλες και Άγκυρα διατηρούν κοινά στρατηγικά συμφέροντα και μοιράζονται τις ίδιες απόψεις όσον αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή».

Για ζητήματα, που αφορούν το Κράτος Δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και την ελευθεροτυπία, η Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις δικές της δεσμεύσεις, αφού δεν είναι μόνο υποψήφια χώρα, αλλά και πλήρες μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή η Τουρκία επιχείρησε μέσα από ενέργειες ή ρητορική να δημιουργήσει προβλήματα στον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο ΡΙΚ επεσήμανε ότι «μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει καταφέρει είτε να αποθαρρύνει εταιρείες να επιδείξουν ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των γύρων αδειοδότησης, είτε να παρεμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να συνάψει συμφωνίες για καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων της με γειτονικά κράτη».

«Αντιθέτως» τόνισε, ο κύριος Χριστοδουλίδης «οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης