Υπόθεση Novartis: Προς την τακτική δικαιοσύνη ή παραγραφή οδηγεί η προανακριτική

Υπόθεση Novartis: Προς την τακτική δικαιοσύνη ή παραγραφή οδηγεί η προανακριτική

Η κυβέρνηση παραδέχεται πως το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί και θα εξεταστεί αν πρέπει να αναλάβει η δικαιοσύνη ή ο φάκελος πρέπει να μπει στο αρχείο - Νέα φημολογία επιχειρεί να καλύψει τα κενά της δικογραφίας

Υπόθεση Novartis: Προς την τακτική δικαιοσύνη ή παραγραφή οδηγεί η προανακριτική
Τακτική δικαιοσύνη ή παραγραφή! Αυτούς τους δύο δρόμους «ανοίγει» η πρόταση των 154 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές επισημαίνουν πως το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί και προτείνουν τη συγκρότηση προανακριτικής μόνο και μόνο για να διαπιστωθεί εάν τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων απο εγκληματική δραστηριότητα πρέπει να ερευνηθούν από την τακτική δικαιοσύνη ή αν θα τεθεί η πολιτική προέκταση του φακέλου στο... αρχείο.

Σε καθε περίπτωση πάντως το σκεπτικό της πρότασης είναι τουλάχιστον προβληματικό.

Το κεφάλαιο «προκύπτουσες ενδείξεις» με το οποίο επιχειρείται να πεισθεί εθνική αντιπροσωπεία για την αναγκαιότητα της προανακριτικής ανακυκλώνει τις καταγγελίες των τριών προστατευόμενων μαρτύρων. 
Κλείσιμο

Υπενθυμίζεται πως το σύνολο των καταθέσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας επαναλαμβάνουν εκτιμήσεις, εικασίες και ατεκμηρίωτες υποθέσεις περι δωροδοκιών συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Σαν να μην έφθασε αυτό, οι συντάκτες της πρότασης δεν φρόντισαν καν να αντιγράψουν αποσπάσματα μαρτυριών που αφορούν το σύνολο των πολιτικών προσώπων που προτείνονται για παραπομπή. Ονομαστικές αναφορές γίνονται για επτά πρόσωπα (σ.σ δεν υπάρχει αναφορά για Ε.Βενιζελο, Π. Πικραμμενο και Γ. Κουτρουμανη) αλλά στο τέλος προτείνεται η δίωξη δέκα προσώπων! Την ίδια ώρα πάντως τα κενά της δικογραφίας που θα τεκμηρίωναν το βαρύτατο κατηγορητήριο επιχειρεί να καλύψει μια έντονη φημολογία περί νέων στοιχείων, βίντεο και ελβετικών λογαριασμών που θα αποκαλυφθούν το επόμενο διάστημα.


Τι περιλαμβάνει η πρόταση 
Στην πρόταση επισημαίνεται ότι η προανακριτική επιτροπή οφείλει να διαπιστώσει πριν καν ξεκινήσει οποιαδήποτε ερευνητική διαδικασία εάν τα τρία αδικήματα που προκρίνονται (δωροδοκία, δωροληψία, ξέπλυμα) τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων.
*Εάν η προανακριτική επιτροπή κρίνει ότι εντάσσονται, τότε ενεργοποιούνται αυτόματα οι καταληκτικές προθεσμίες και θεωρούνται και αυτά παραγεγραμμένα. Δηλαδή, μπαίνει η υπόθεση στο αρχείο.
*Εάν θεωρηθεί ότι δεν εντάσσονται στα υπουργικά καθήκοντα – που είναι και το επικρατέστερο σενάριο τουλάχιστον για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα - τότε η Βουλή υποχρεούται να επιστρέψει το φάκελο στον Άρειο Πάγο προκειμένου τα δέκα πρόσωπα να ελεγχθούν από την τακτική δικαιοσύνη.
 
Σύμφωνα πάντως με όσα έχουν αποφασιστεί και σε παλαιότερες αντίστοιχες διαδικασίες (σ.σ. υπόθεση Τσοχατζόπουλου) τα αδικήματα της δωροδοκίας – δωροληψίας θα αποφασιστεί ότι τελέστηκαν στο πλαίσιο των υπουργικών ενεργειών και θα θεωρηθούν παραγεγραμμένα.
 
Αντιθέτως, όπως έχει προκύψει από παλαιότερες προανακριτικές (σ.σ. Τσοπχατζόπουλου και Παπαντωνίου) το αδίκημα του ξεπλύματος δεν εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα, δεν ισχύει γι αυτό η εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος, θεωρείται διαρκείας (δεν παραγράφεται) και πρέπει να ερευνηθεί από την τακτική δικαιοσύνη.
 
Σε κάθε περίπτωση η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να πραγματοποιηθεί σε δύο συνεδριάσεις η συζήτηση και ψήφιση της πρότασης την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη.


Αναφέρονται οι επτά, ζητούνται διώξεις για δέκα
Πάντως, η σύγκριση των ευρημάτων που περιλαμβάνει η πρόταση της πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής με τον κατάλογο των πολιτικών προσώπων που προτείνεται η δίωξη οδηγεί σε νομικό και λογικό κενό. Το κείμενο που υπογράφουν οι 154 βουλευτές των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ανακυκλώνει τις μαρτυρίες των τριών προσώπων που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας ενώ δεν αναφέρει σε κανένα σημείο του ενδείξεις τέλεσης αδικήματος από τους Ευαγγελο Βενιζελο, Παναγιώτη Πικραμμένο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Παρά ταύτα η τελική πρόταση ζητά την δίωξη και των δέκα πολιτικών προσώπων.

Αναλυτικά, στο κεφάλαιο «προκύπτουσες ενδείξεις», που στην ουσία οφείλει να καταγράψει όλες τις ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων και να πείσει την εθνική αντιπροσωπεία για την ανάγκη σύστασης προανακριτικής επιτροπής, περιλαμβάνονται αποσπάσματα καταγγελιών των τριών προστατευόμενων μαρτύρων μόνο για τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αντώνη Σαμάρα, Ανδρέα Λοβέρδο και Αδωνι Γεωργιάδη. Επίσης, μόνο για τους δυο τελευταίους αναφέρεται το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το οποίο και αυτό με την σειρά του στηρίζεται στις καταγγελίες των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ως γνωστόν οι τρεις μάρτυρες προχώρησαν σε βαρύτατες καταγγελίες περί χρηματισμού πολιτικών οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά σε εικασίες, εκτιμήσεις και ατεκμηρίωτες υποθέσεις και όχι σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επίσης στο ίδιο κεφάλαιο με τις ενδείξεις γίνεται επίκληση του εγγράφου του FBI που περιλαμβάνει επτά ονόματα πολιτικών (Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδου, Αδωνι Γεωργιάδη, Μάριου Σαλμά, Ανδρέα Λυκουρέντζου). Ωστόσο οι συγκεκριμένοι επτά δεν επιλέχθηκαν από τις αμερικανικές αρχές αλλά από την ελληνική δικαιοσύνη η οποία με την σειρά της ζήτησε την άδεια του FBI για να τους ασκήσει διώξεις.


Να συντηρήσει πολιτικά τον θόρυβο επιχειρεί η κυβέρνηση
Αποφασισμένος να συντηρήσει την υπόθεση Novartis ως βασικό άξονα του πολιτικού του αφηγήματος και να το αναδείξει ως κύριο μέτωπο της πολιτικής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική, έδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναλύοντας στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Εμμέσως πλην σαφώς τόσο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, όσο και οι συγγραφείς του αιτήματος, παραδέχονται ότι αρμόδια να ερευνήσει τους δέκα φερόμενους ως εμπλεκόμενους είναι η δικαιοσύνη για τα αδικήματα της δωροληψίας και δωροδοκίας – για την απιστία είναι παραδεκτό ότι έχει παραγραφεί το αδίκημα, που περιγράφεται στη δικογραφία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στα δύο πρώτα αδικήματα δεν υπάρχει παραγραφή, όπως και για το τυχόν αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ουσιαστικά δηλαδή η προανακριτική επιτροπή (προκαταρκτική, όπως λέγεται πλέον), θα περιοριστεί στις διαδικασίες επιστροφής του φακέλου στη δικαιοσύνη, ώστε ο αρμόδιος εισαγγελέας να συνεχίσει την έρευνα αναζητώντας την πορεία του «μαύρου χρήματος».

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα αξιοποιήσει στο έπακρο την υπόθεση για την πολιτική σύγκρουση. Το αντίθετο. Η διάθεση του πρωθυπουργού φαίνεται να είναι η διαρκής κορύφωση της αντιπαράθεσης, η διατήρηση του σχετικού θορύβου στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής και η ουσιαστικά η συντήρησή του για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι δυνατόν.

Από την κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς διαχέεται η εντύπωση ότι ειδικά η έρευνα του FBI θα φέρει στο φως συντριπτικά στοιχεία για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis. Παράλληλα η κυβέρνηση ελπίζει ότι η υπόθεση θα συνεχίσει να προκαλεί αναταράξεις στη ΝΔ και είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά χθες στο διχασμό της συντηρητικής παράταξης και τη μετεξέλιξή της, με την μετατόπιση από την καραμανλική παράδοση προς τα ακροδεξιά!

Ενδεικτικό της κυβερνητικής διάθεσης για συντήρηση του θέματος στην κορυφής της πολιτικής ατζέντας είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι όποιος μιλάει για παραγραφή των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών που έχουν οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί είναι σαν να παραδέχεται την ενοχή τους.


«Πράσινο» από ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων για προανακριτική
Υπέρ της σύστασης της προανακριτικής επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση της Novartis τάχθηκαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη «η θέση του κόμματος για το σκάνδαλο Novartis  είναι γνωστή». «ΟΛΑ στο φως με ανεπηρέαστη τη Δικαιοσύνη. Ψηφίζουμε ΝΑΙ στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, για να αποκαλύψουμε τη σκευωρία τύπου 1989» υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας ντροπή να μην κάνει την αυτοκριτική του ο κ. Τσίπρας για την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ  στα μέτρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στο ύψος που παραμένει και μέχρι σήμερα με 3 χρόνια διακυβέρνησής του. «Όπως και είναι βαθιά υποκριτικό το να μη αποδέχεται στην προκαταρκτική την εξέταση των ευθυνών των υπουργών του, οι οποίοι το 2015 ”ξέχασαν” να εκδώσουν δελτίο τιμών φαρμάκων, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων», προσθέτει.


ΚΚΕ: Δεν θα παίξουμε σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού
«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να παίξει σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού, πολύ περισσότερο να δώσει άλλοθι σε αντιλαϊκές πολιτικές, όπως προσπαθεί να κάνει ο κ. Τσίπρας, όπως έκαναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, λέγοντας ότι η αιτία της κρίσης, των μνημονίων και των λαϊκών προβλημάτων είναι απλά και μόνο η διαφθορά και κάποιοι διεφθαρμένοι πολιτικοί και όχι ένα σύστημα, μία συνολική οικονομική και κοινωνική πολιτική, που έχουν στο DNA τους το κυνήγι του κέρδους, όλα αυτά δηλαδή τα οποία υπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ με πολύ μεγάλη συνέπεια». Αυτό αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά και την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Είναι καθαρό ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει στη Βουλή τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis και θα συμβάλλει -όσο περνάει απ' το χέρι του- για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

 
Ένωση Κεντρώων: Να χυθεί φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης
Τη σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Κεντρώων, επανέλαβε σήμερα, με ανακοίνωσή του, το κόμμα υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή χωρίς να έχει δεθεί καλά το κατηγορητήριο».
 
Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, «θα πρέπει να χυθεί φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Μετά τη Βουλή, ο φάκελος να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση όλων των στοιχείων και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από τη συνδρομή ξένων χωρών και από τη διασταύρωση τραπεζικών λογαριασμών».
 
Τέλος, σημειώνεται πως «ακόμα και αν δεν προκύψουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει βαρύτατη αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων τους. Αν σε μία υπηρεσία χρηματίζονται οι από κάτω, είναι σαφές ότι ή ο υπουργός κοιμάται ή χρηματίζεται, οπότε τέτοια άτομα πρέπει να αποβάλλονται από τον δημόσιο βίο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης