Η υπόθεση Novartis «μπλοκάρει» το Μαξίμου: Ψάχνουν ακόμα τρόπο να την χειριστούν

Νέα σύσκεψη Τσίπρα με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σήμερα, την Δευτέρα συνεδριάζει η ΚΟ - Σε αδιέξοδο το κυβερνητικό επιτελείο: Ψάχνει τρόπο να επιστραφεί η δικογραφία στη Δικαιοσύνη, αλλά και να επιτευχθεί και η μέγιστη πολιτική αξιοποίηση

Μεγάλες δυσκολίες παρουσιάζει απροσδόκητα η διαδικασία λήψης αποφάσεων από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
για τα επόμενα βήματα στον πολιτικό και κοινοβουλευτικό χειρισμό της
υπόθεσης Novartis.

Παρότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη από την περασμένη Δευτέρα με τυμπανοκρουσίες ότι πρόκειται για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», σηκώνοντας ψηλά τον πήχη και προϊδεάζοντας για εντυπωσιακές πολιτικές κινήσεις, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις και ανησυχίες για το χειρισμό της υπόθεσης, την ορθότητα ορισμένων επιλογών, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει όλη η ιστορία στην πολιτική ζωή και τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Η σπουδή του Μαξίμου να πάρουν πάνω τους και να καθοδηγήσουν περίπου κάθε βήμα της υπόθεσης, από την ώρα που θεωρήθηκε ότι έκλεισε ένας κύκλος των δικαστικών ερευνών και σχηματίστηκε η συγκεκριμένη δικογραφία, έχει προβληματίσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι η τόσο μεγάλη πολιτική εμπλοκή της κυβέρνησης, με την πλήρη υιοθέτηση των κατηγοριών κατά δέκα πολιτικών, ταυτίζει ουσιαστικά την πολιτική τύχη της παράταξης με την πορεία και την έκβαση της υπόθεσης.

Έτσι ενώ η οδός της προανακριτικής επιτροπής που θα αναζητήσει τυχόν ποινικές ευθύνες φαινόταν ως δεδομένη κοινοβουλευτική επιλογή, ενέσκηψαν δεύτερες σκέψεις, που σχετίζονται κυρίως με την ισχυρή άποψη, αν όχι απλή διαπίστωση ότι τα αδικήματα που περιγράφονται στη δικογραφία έχουν παραγραφεί.

Υπό αυτή την έννοια αναζητείται ένας τρόπος να επιστραφεί μεν η δικογραφία στη Δικαιοσύνη, η οποία και θα συνεχίσει την έρευνα για τα αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί, αλλά και να επιτευχθεί και η μέγιστη πολιτική αξιοποίηση του ζητήματος, με τις ανάλογες κινήσεις στο κοινοβούλιο, καθώς το Μαξίμου θέλει να αξιοποιήσει την υπόθεση για να πιέσει κι άλλο την αντιπολίτευση.

Το πώς λοιπόν θα γίνει μία προανακριτική και τι ρόλο θα έχει ή αν θα επιλεγεί ένας άλλος πολιτικός και κοινοβουλευτικός χειρισμός απασχόλησε ήδη δύο πολύωρες συνεδριάσεις του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη και την Πέμπτη. Παρά τις διαβουλεύσεις τελική λύση δεν έχει βρεθεί, με την ηγεσία να μην κάνει καν ανακοινώσεις, αλλά να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ειδικά από την ομάδα των «53+» διατυπώθηκαν προβληματισμοί για την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και την σκανδαλολογία.

Οι διεργασίες θα συνεχιστούν σήμερα με σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιθανόν δε η τελική φόρμουλα με όλες τις λεπτομέρειές της να αποφασιστεί τη Δευτέρα σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ώστε να μετέχουν όλοι οι βουλευτές του κόμματος.

 
Σύγκρουση με ΝΔ
Την ίδια ώρα η πολιτική σύγκρουση με τη ΝΔ συνεχίζεται με σφοδρότητα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι «η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι δεδομένη, τώρα όμως έχουμε και πολωνοποίηση. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Όταν δεν έχουμε διάκριση εξουσιών, δεν έχουμε κράτος δικαίου».

Το Μαξίμου απάντησε κατηγορώντας τη ΝΔ για απόπειρα εκφοβισμού των θεσμών και της Δικαιοσύνης. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι «οι αναφορές σε "πολωνοποίηση", σχέδια εξόντωσης, σκευωρίες και "κουκουλοφόρους" μάρτυρες μοναδικό στόχο έχουν τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον πανικό τους και να αυτοεξευτελίζονται».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr