Όταν ο Κοντονής έλεγε ότι ο νόμος απαγορεύει την πληροφόρηση για τη δικογραφία Novartis

Όταν ο Κοντονής έλεγε ότι ο νόμος απαγορεύει την πληροφόρηση για τη δικογραφία Novartis

Σαράντα μέρες μετά τις δηλώσεις του, στελέχη της κυβέρνησης δείχνουν να γνωρίζουν ποιοι είναι οι ανώνυμοι μάρτυρες και παραδέχονται ότι έχουν ενημερωθεί για την υπόθεση

Όταν ο Κοντονής έλεγε ότι ο νόμος απαγορεύει την πληροφόρηση για τη δικογραφία Novartis
“Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis βρίσκεται σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται κατά νόμο η παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας σε οποιονδήποτε για την πορεία των τυχόν ερευνών”.

Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο απαντούσε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Σταύρος Κοντονής στις 27 Δεκεμβρίου 2017 στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου με θέμα, “Εφθασαν στη Βουλή οι καταθέσεις για τις
Κλείσιμο
μίζες Novartis”, για την πολύκροτη υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. 

Βέβαια, από αυτή την απάντηση δεν πέρασαν ούτε 40 μέρες από τη στιγμή που ο υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς να έχει κατά νόμο πρόσβαση στη εν λόγω δικογραφία, όπως ο ίδιος παραδέχεται, μίλησε για “σκάνδαλο μεγαλύτερο από αυτό της Siemens”, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε στο “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος παραδέχτηκε ότι επισκέφτηκε τον Αρειο Πάγο για να ενημερωθεί για την υπόθεση πριν αυτή φτάσει στη Βουλή και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αποκαλύψει σήμερα ότι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες είναι πρώην στελέχη της Novartis. 

Ο κ. Κοντονής απαντώντας στις 16 Μαΐου 2017 σε άλλη σχετική ερώτηση του κ. Νικολόπουλου με θέμα, “Ανοίγουν λογαριασμούς για το σκάνδαλο Novartis πλην υπουργών και κρατικών λειτουργών”, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι το υπουργείο δεν έχει δικαίωμα να εξετάζει υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης. “Η διάκριση των λειτουργιών σε νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική αποτελεί την οργανωτική βάση του πολιτεύματός μας και θεμελιώδη τούτου αρχή. Κατά συνέπεια το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποχρεούται-κατά Συνταγματική επιταγή-να απέχει εξέτασης υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των εισαγγελικών/δικαστικών αρχών και για τις οποίες οι αρμόδιες να αποφανθούν καθ' ολοκληρία είναι οι ως άνω αρχές που έχουν επιληφθεί”.

Στο ίδιο πνεύμα, στις 9 Μαρτίου 2017 ο κ. Κοντονής σημειώνει στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τις “χρυσές μίζες της Novartis”: “Το Σύνταγμα καθιερώνει ως ουσιώδες χαρακτηριστικό της δικαστικής λειτουργίας την ανεξαρτησία στους δικαστές που συγκροτούν τα δικαστήρια, ταυτίζοντας την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης με την ανεξαρτησία των δικαστών, οι οποίοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους. Οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης των ανωτέρω θεμελιωδών αρχών, απ'οπουδήποτε και αν προέρχεται, συνιστά συνταγματικά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης”.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης