PROTOTHEMA

Πολιτική

Πολιτικός σάλος με την κυβερνητική επιχείρηση εκμετάλλευσης της υπόθεσης

Τον πατριωτισμό με την Novartis «μπέρδεψε» ο Αλέξης Τσίπρας

Τον πατριωτισμό με την Novartis «μπέρδεψε» ο Αλέξης Τσίπρας

Σφοδρές αντιδράσεις από εμπλεκόμενους και αντιπολίτευση - Θεσμικές ακροβασίες από το Μαξίμου, που επενδύει επικοινωνιακά στην ιστορία - Μαθήματα πατριωτισμού από τον Αλέξη Τσίπρα και καταφυγή ξανά στη θεωρία περί «ηθικού πλεονεκτήματος» της αριστεράς

Ξεφεύγει από κάθε όριο η πολιτική σύγκρουση με επίκεντρο την υπόθεση Novartis, με το πολιτικό κλίμα να δηλητηριάζεται από την ξαφνική επέλαση της σκανδαλολογίας, την οποία πλασάρει με οριακές θεσμικές συμπεριφορές η ίδια η κυβέρνηση και ενώ η έρευνα της δικαιοσύνης είναι ουσιαστικά ημιτελής.


Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη, σε μία δύσκολη για την ίδια καμπή, λόγω του Σκοπιανού και των οικονομικών προβλημάτων, να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά και πολιτικά το όλο θέμα, παρότι γεννώνται τεράστια ερωτηματικά τόσο για την νομική αρτιότητα της δικογραφίας, όσο και για τη συγκυρία εμφάνισης της υπόθεσης, αλλά και για τους τουλάχιστον αμφιλεγόμενους χειρισμούς, που πόρρω απέχουν από τις θεσμικές επιταγές, οι οποίες προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.


Στην πολιτική ζωή έχει πλέον κυριαρχήσει ένα γενικευμένο πολεμικό κλίμα, με καχυποψίες, αλληλοκατηγορίες, απειλές και μετωπικές συγκρούσεις. Πολλοί μιλούν για ένα νέο «βρώμικο 89» και για προσπάθεια της κυβέρνησης να «λασπώσει» και να συκοφαντήσει τους αντιπάλους της.

Κάποιοι μάλιστα συνδέουν την εμφάνιση του θέματος ακόμη και με εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Το Μαξίμου επιμένει από την άλλη στον ισχυρισμό ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους και προειδοποιεί με νέες αποκαλύψεις, συστήνοντας προς όλες τις πλευρές να αναμένουν εξελίξεις. Μάλιστα σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και τα επόμενα βήματα του κυβερνώντος κόμματος, καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση ότι πρόθεση του Μαξίμου είναι να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή στη Βουλή.

Η επίμαχη δικογραφία διαβιβάστηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή και προκάλεσε πολιτική θύελλα. Ειδικά όταν εμπλεκόμενοι και κόμματα άρχισαν να ενημερώνονται, όπως δικαιούνται, για το περιεχόμενό της. Το συμπέρασμα των περισσοτέρων είναι ότι οι κατηγορίες που διατυπώνονται είναι τουλάχιστον διάτρητες νομικά και ότι όλη η υπόθεση μοιάζει περισσότερο με κυνήγι πολιτικών αντιπάλων, παρά με μία δικογραφία, που διαθέτει ισχυρή βάση από κάθε άποψη. Γι’ αυτό και οι αντιδράσεις τους ήταν σφοδρές και έντονες.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για σκευωρία και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει σήμερα στον Άρειο Πάγο «μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί ΝΔ που σήμερα είναι υπουργός δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους εντός κι εκτός του δικαστικού σώματος».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε «να αποκαλυφθούν οι κουκουλοφόροι μάρτυρες» μίλησε για νέα υπόθεση τύπου «πάμπερς» και για «επικίνδυνη Δημοκρατικά γελοιότητα», ενώ χαρακτήρισε «εξευτελιστική την κατάσταση της Βουλή και της Δικαιοσύνη».

Μήνυσε προανήγγειλε ότι θα κάνει και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τελικά πρόκειται για απόλυτη γελοιότητα». Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναρωτήθηκε εάν «είναι λογικό υπουργοί να γνωρίζουν τις καταθέσεις μαρτύρων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «τοξικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας τις τελευταίες ημέρες» και διαμηνύοντας ότι «όταν η πολιτική ζωή του τόπου βουλιάζει στη σκανδαλολογία και στη λάσπη είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση».

Η ΝΔ επίσης τόνισε σε non paper ότι «το μόνο σίγουρο σκάνδαλο που έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής από την δικογραφία, είναι η εξόφθαλμη εμπλοκή της κυβέρνησης στην εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και η κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών».

  
Ο Αλέξης Τσίπρας μπέρδεψε τον πατριωτισμό με τη… Novartis
Στο χορό της πολιτικής και επικοινωνιακής εκμετάλλευσης της υπόθεσης Novartis μπήκε χθες βράδυ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε με έμμεσες αιχμές από την Πάτρα, κατά όσων φέρονται εμπλεκόμενοι.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να συνδέσει το όλο θέμα με την έννοια του πατριωτισμού, κάνοντας να νιώθουν δικαιωμένοι όσοι λένε ότι η υπόθεση Novartis πλασάρεται από την κυβέρνηση ως αντιπερισπασμός στις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις για τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό και ειδικά ως «τιμωρία» πολιτικών της αντιπάλων, που πρωταγωνιστούν σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

Χωρίς να αναφερθεί άμεσα στην υπόθεση Novartis, αλλά παραπέμποντας προφανώς σε αυτή, διακήρυξε ότι το «δικό μας πολιτικό και ποινικό μητρώο είναι πιο καθαρό από τον ξάστερο ουρανό» και επικαλέστηκε μία αναφορά του Κωστή Στεφανόπουλου στον πατριωτισμό: «Έλεγε λοιπόν ο Κωστής Στεφανόπουλος πως: "Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται. Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας».

Και πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας για να μην μείνει αμφιβολία τι ακριβώς εννοεί ότι «είναι εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες»!
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Γιάννης Κ07/02/201810:00

τσίπρα παίζεις το τελευταίο σου χαρτί με αυτή την αθλιότητα της Novartis. Αλλά είναι καμένο και δεν σε σώζει ΤΙΠΟΤΑ πλέον.... Ο Σαμαράς θα σε κλείσει μέσα και πάει το ...λευκό ποινικό σου μητρώο.

Απάντηση
Αντιδραστικό στοιχείο07/02/201809:47

Ρε άθλιε, ρε απατεώνα, έχεις ρίξει την χώρα στον βούρκο. Έχεις καθαρό DNA Απριλιανού όπως του Απριλιανού Πατέρα σου. Μας έπριξες με τα Panama Paers, Λίστες Λαγκαρτ, Μπόγιαρνς, άντε άσχετε ε άσχετε

Απάντηση
casuffit07/02/201808:52

Ότι να ναι από όποιον να ναι. Ο απόλυτος πανικός και η πλήρης ασεβεια απέναντι στους Έλληνες. Λάθος απάντηση αλεξη, για σένα χτυπά η καμπάνα και το μόνο που καταφερνεις με κάτι τέτοιες σαχλαμάρες για διανοητικα ανάπηρους είναι να εξοργισεις ακόμα περισσότερο τους πολίτες που αγνοησες με τόσο θράσος. Δεν δικαιούσαι να κυβερνάς με την οικτρη μειοψηφία σου, κάνε τώρα δημοψήφισμα πριν να ναι πολύ αργά.

Απάντηση
Αν παραδώσεις όμως τη μισή Ελλάδα07/02/201808:38

για να σε κρατήσουν "κάποιοι " πρωθυπουργό, χωρίς να βάλεις στη τσέπη ουτε ένα ευρώ, είσαι πατριώτης !!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία