Πώς «διάβασε» η κυβέρνηση το συλλαλητήριο για τη Μακεδόνια

Πώς «διάβασε» η κυβέρνηση το συλλαλητήριο για τη Μακεδόνια

Το συλλαλητήριο «ζαλίζει» την κυβέρνηση, που «μαζεύει» τους ακραίους χαρακτηρισμούς 

Πώς «διάβασε» η κυβέρνηση το συλλαλητήριο για τη Μακεδόνια
Αναγκασμένη πλέον να λάβει σοβαρά υπόψη της τον λαϊκό παράγοντα στις διαπραγματεύσεις και τους χειρισμούς της για το Σκοπιανό, είναι η κυβέρνηση μετά το νέο μεγαλειώδες συλλαλητήριο, που έγινε σήμερα στην Αθήνα. Το Μέγαρο Μαξίμου είχε έτσι κι αλλιώς αντιληφθεί τις τελευταίες ημέρες το λαϊκό ρεύμα και φρόντισε να χαμηλώσει τους τόνους έναντι της κινητοποίησης, αν και δεν αποφεύχθηκαν παραφωνίες υπουργών και στελεχών, που μίλησαν για ακραίες διαδηλώσεις και για γραφικότητες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, παρότι επισήμως δεν έχει κάνει ακόμη κάποιο επίσημο σχόλιο, εμφανίζεται στο παρασκήνιο να είναι προβληματισμένη και να εξετάζει τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο όλο θέμα. Πολύ περισσότερο που και νέα δημοσκόπηση κατέδειξε ότι σε ποσοστό 71% (αυξημένο σε σχέση με παλαιότερες μετρήσεις) η κοινή γνώμη διαφωνεί με τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια.

Κλείσιμο


Έχοντας εκτιμήσει ότι πολίτες απ' όλους τους χώρους προβληματίζονται και αντιδρούν σε έναν συμβιβασμό, η κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει ισορροπίες και να μην προκαλέσει το κοινό αίσθημα, χωρίς να εγκαταλείπει τη θεωρία ότι συντηρητικοί και ακραίοι κύκλοι επιδιώκουν να καπηλευτούν τις λαϊκές ανησυχίες και να εμφανίσουν τη συγκέντρωση ως αντικυβερνητική.

Από την κυβέρνηση επιμένουν να διαβεβαιώνουν ότι παρακολουθούν τις λαϊκές κινητοποιήσεις με νηφαλιότητα και με σεβασμό στις ευαισθησίες των πολιτών για το "Μακεδονικό". Η στροφή αυτή, σε σχέση με τα όσα ελέχθησαν από κυβερνητικά στελέχη για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, οφείλεται σαφώς στη διαπίστωση ότι στο “μακεδονικό” ρεύμα φουντώνει., τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι τα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά με τη συγκέντρωση της Αθήνας. Κατ' αρχάς η ΕΡΤ αποφάσισε να καλύψει το γεγονός αρκετά εκτεταμένα, με έκτακτη ενημερωτική εκπομπή και αποσπάσματα από τις τη συγκέντρωση.



Η “Αυγή” και το “left.gr” επέλεξαν, σε πρώτο χρόνο έστω, να παρουσιάσουν με ξερά ειδησεογραφικό τρόπο ακόμη και σκληρές αντικυβερνητικές αναφορές που έκαναν ομιλητές στο συλλαλητήριο. Άλλα μέσα, του ίδιου κλίματος, μιλούν για “λαοθάλασσα” και συναφείς διαπιστώσεις.

Το Μαξίμου προτιμά, από το να τα βάλει με το συλλαλητήριο, να συντηρήσει το μέτωπο της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, ενώ αναδεικνύει ιδιαίτερα και την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στο Σύνταγμα. 

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τη ΝΔ για ανεύθυνη και τυχοδιωκτική στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.

Ειδικά για το συλλαλητήριο, είπε ότι είναι δεδομένη η προσπάθεια της ΝΔ να δώσει αντικυβερνητική χροιά και τόνισε ότι «ένα αντικυβερνητικό συλλαλητήριο έχει οριζόντια συμμετοχή από όλο το πολιτικό φάσμα, ενώ τον τόνο στο συγκεκριμένο το δίνουν ακραίες συλλογικότητες». 







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης