Σκοπιανό: «Δεν πρέπει να χρονοτριβούμε» ο Νίμιτς, «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα» ο Κοτζιάς

Σκοπιανό: «Δεν πρέπει να χρονοτριβούμε» ο Νίμιτς, «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα» ο Κοτζιάς

Πρέπει να εκμεταλλευθούμε το μομέντουμ, είπε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Σκοπιανό: «Δεν πρέπει να χρονοτριβούμε» ο Νίμιτς, «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα» ο Κοτζιάς
Την ώρα που ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, τονίζει σε κάθε ευκαιρία -και το έκανε και σήμερα, κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά- ότι η ευκαιρία για να λυθεί το χρονίζον ζήτημα είναι τώρα και «δεν πρέπει να χρονοτριβούμε», ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς, όπως είπε, «αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε».

Ο κ. Κοτζιάς αφήνει έτσι να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να συνεχιστεί και το 2019. Αναλυτικότερα: 


«Πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία, να ακούσουμε τις δύο πλευρές, το ζήτημα το συζητάμε 25 χρόνια τώρα, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα αποφάσεων. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε και να χρονοτριβούμε» ανέφερε σε δήλωσή του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων Μαθιου Νίμιτς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον υπουργό Εξωτερικών
Νίκο Κοτζιά.

Κλείσιμο


Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς τον υποδέχθηκε με αναφορά για τις Αλκυονίδες ημέρες. «Πόσο χαίρομαι που σας βλέπω. Είστε τυχερός γιατί έτυχε να μας επισκεφτείτε σε τόσο ηλιόλουστες ημέρες, υπέροχος καιρός. Ξέρετε αυτές οι καλοκαιρινές ημέρες εν μέσω χειμώνα ονομάζονται Αλκυονίδες ημέρες» είπε ο κ. Κοτζιάς, έχοντας δίπλα του τον διπλωμάτη Αδαμάντιο Βασιλάκη. «Αυτές οι Αλκυονίδες ημέρες ισχύουν και για τις διαπραγματεύσεις;» ρωτήσαμε τον υπουργό μόνο και μόνο για να λάβουμε την απάντηση: «και με κακό καιρό εμείς πάντα κάνουμε καλές συζητήσεις». 

Παρ' όλα αυτα, εντύπωση προκαλεί η συντομία στη διάρκεια της συνάντησης των δύο, η οποία και διήρκησε κάτι παραπάνω από ένα 15λεπτο. Ο Μαθιου Νιμιτς προπορεύτηκε, αν και εμφανίστηκε φειδωλός στις δηλώσεις του, εστιάζοντας στην ανάγκη «να εκμεταλλευτούμε το μομέντουμ». Όταν ρωτήθηκε περί χρονοδιαγράμματος επανέλαβε ότι «είναι στιγμή αποφάσεων», εξηγώντας ότι μετά από λίγες εβδομάδες συζητήσεων ακόμα «πρέπει να έχουμε αποτελέσματα διότι δεν πρέπει να καθυστερήσουμε ή να φρενάρουμε». 

Ξεκαθάρισε ότι συζήτησαν τις προτάσεις του, αλλά με μια διάθεση χιούμορ είπε ότι «είμαι διαμεσολαβητής και όχι δικαστής». Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σοβαρή και έχει ενεργοποιηθεί στη λύση του προβλήματος». Ο Νίκος Κοτζιάς αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. 



Είχε προηγηθεί συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ στο δωμάτιό του στο ξενοδοχείο Μεγάλης Βρετανίας, η οποία διήρκεσε μια ώρα και κατέληξε σε μια ανθρώπινη συνομιλία για τις διακοπές και τις οικογένειες τους. Ο ειδικός απεσταλμένος Μάθιου Νίμιτς φεύγει το βράδυ στις 20:00 για τα Σκόπια, όπου θα συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ.







Κοτζιάς: Παραγωγική η συνάντηση για το ελληνικό Σύμφωνο

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε «δημιουργική και παραγωγική» τη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, σημείωσε ότι στη συνάντηση ανέφερε την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο και τη γνώμη του για το τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα θετικά σημεία των προτάσεων και σε αυτά που προβληματίζουν την κυβέρνηση, ενώ πρότεινε εναλλακτικές μεθόδους. 

«Νομίζω ότι καλή τη πίστη πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι αφήνει «τα άλλα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κριτική χωρίς λόγο».

Ερωτηθείς για το χρόνο συνάντησης με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ, υποστήριξε ότι θα γίνει «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας». Επίσης είπε ότι  η «άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, και πρόσθεσε ότι «εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή».

Πάντως, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κι ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς όπως είπε «αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε».

«Εμείς το είχαμε πει αυτό, όχι σε σχέση με τρίτους παράγοντες, σε σχέση να μην μπερδευτεί η διαδικασία συμφωνίας με χώρες όπως η Αλβανία και η ΠΓΔΜ, με τις ελληνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019» προσέθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης