Θεοδωράκης: Η διγλωσσία της κυβέρνησης δεν βοηθάει στην λύση του Σκοπιανού

Θεοδωράκης: Η διγλωσσία της κυβέρνησης δεν βοηθάει στην λύση του Σκοπιανού

«Είναι επικίνδυνο, εκτός από γελοίο, να υπάρχει μία κυβερνητική γραμμή και μία άλλη γραμμή, εκείνη του υπουργού Αμύνης», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού - Το όνομα και οι αλυτρωτικές διατάξεις του σκοπιανού Συντάγματος τα μεγάλα ζητήματα

Θεοδωράκης: Η διγλωσσία της κυβέρνησης δεν βοηθάει στην λύση του Σκοπιανού
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη
με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, για το νέο όνομα των Σκοπίων.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον
Αλέξη Τσίπρα
Κλείσιμο
στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε τη διγλωσσία της κυβέρνησης, η οποία οδήγησε τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και καυτηρίασε τη στάση του πρωθυπουργού απέναντι στον Πάνο Καμμένο
, χαρακτηρίζοντας «γελοίο» το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας εξέφραζε διαφορετικές θέσεις από την κυβέρνηση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη: 
Όπως γνωρίζετε το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος. Έχουμε τολμήσει να πούμε πολύ νωρίς την άποψή μας για το Μακεδονικό και εάν και οι υπόλοιποι είχαν μια καθαρή θέση τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα. Αναφέρομαι κυρίως στη διγλωσσία που υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα για το θέμα.

Τώρα εδώ που φθάσαμε χρειάζεται η ενημέρωση του κόσμου να είναι πλήρης, να καταλάβει ο κόσμος τι κερδίζουν οι Έλληνες από μία σωστή λύση, από μια σύνθετη ονομασία, παράλληλα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη FYROM ότι εγκαταλείπουν τον αλυτρωτισμό. Αν αυτή η συμφωνία υπάρξει θα είναι κερδισμένη η περιοχή μας και θα είναι κερδισμένοι οι Έλληνες, οι επόμενες γενιές.

-Από την ενημέρωση που είχατε βλέπετε λύση;

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα, κυρίαρχο είναι το θέμα των διατάξεων του Συντάγματος της FYROM. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν αλυτρωτικές διατάξεις, υπάρχει μια διάθεση, αλλά από το να περάσουμε από τη διάθεση σε συγκεκρμένες δεσμευτικές εγγυήσεις που θα μας επιτρέψουν να πούμε όλοι ότι «περασμένα, ξεχασμένα αυτά που είχατε πει πάμε σε νέα εποχή» νομίζω ότι θα χρειαστούμε ένα χρονικό διάστημα.

-Διάθεση συναίνεσης υπάρχει με τον κ.Τσίπρα;

Ο κ. Τσίπρας φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση αυτή τη συζήτηση. Όπως του επεσήμανα μπαίνοντας έπρεπε να τα είχαμε συζητήσει αυτά εξ αρχής, έπρεπε να τα είχαμε συζητήσει το Σεπτέμβρη. Θυμάστε ότι τρεις φορές τον έχω προκαλέσει στη Βουλή να κάνουμε μια καθαρή κουβέντα και να απαντήσει, του είχα πει τότε, στη διγλωσσία που εμφανίζει η κυβέρνησή του . Γιατί ήταν πραγματικά επικίνδυνο εκτός από γελοίο να υπάρχει μια κυβερνητική γραμμή και μια άλλη γραμμή του υπουργού Αμύνης. Του είχα ζητήσει του Πρωθυπουργού να το ξεκαθαρίσει από το Σεπτέμβρη δεν το έκανε και νομίζω ότι αυτό έδωσε και έδαφος σε όλα αυτά που ζούμε τώρα με τις ακραίες εκδηλώσεις.

-Στη σύνθετη ονομασία βάζετε κάποιο φίλτρο;

Είναι μια δεύτερη κουβέντα.Θα πρέπει να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία. Να σας πω μια παράμετρο που βάζουμε εμείς: Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μια λέξη και που θα είναι μια αμετάφραστη λέξη. Άρα μπορούμε να πάμε σε πολλές εκδοχές πολύ καλύτερες από το Βόρεια Μακεδονία ή το Άνω Μακεδονία. Να πάμε δηλαδή σε μια λέξη που δεν θα είναι αγγλική δεν θα είναι βέβαια ελληνική θα είναι μια λέξη στη σλαβική διάλεκτο. Προφανώς είναι ένα σημαντικό ζήτημα αλλά σας είπα το ένα είναι η ονομασία το άλλο θέμα είναι οι δεσμευτικές εγγυήσεις που θα φανερώνουν και στους Έλληνες ότι οι αλυτρωτικές διαθέσεις έχουν εγκαταλειφθεί.

-Από αυτά που σας είπε καταλαβαίνετε ότι πατάει πάνω στην εθνική γραμμή όπως έχει πει και ο ίδιος;

Ναι. Νομίζω ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπεραμύνονται της εθνικής γραμμής. Το θέμα είναι τί γίνεται πέρα από τις επίσημες συναντήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε.

-Ο κ.Καμμένος πιστεύετε ότι πατάει πάνω στην εθνική γραμμή;

Το ερώτημα για τον κύριο Καμμένο πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα, γιατί σας είπα και πριν ότι είναι γελοίο και επικίνδυνο ο Υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται. Και αυτό δίνει έδαφος σε ακραία στοιχεία στην κοινωνία να διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα σπάζοντας την εθνική ενότητα που είναι τόσο απαραίτητη αυτή την εποχή. Είμαστε ξεκάθαροι. Το Ποτάμι είναι απέναντι σε αυτές τις εκδηλώσεις, στις ακραίες φωνές, το φανατισμό που διχάζουν τους Έλληνες.













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης