Εκλογές στην Κύπρο: Χωρίς εκπλήξεις και εντάσεις το debate

Εκλογές στην Κύπρο: Χωρίς εκπλήξεις και εντάσεις το debate

Δεν έκαναν σοβαρά λάθη οι υποψήφιοι, που ουσιαστικά προχώρησαν σε μικρούς μονολόγους, υπερβαίνοντας συχνά όλοι τους τα δύο λεπτά

Εκλογές στην Κύπρο: Χωρίς εκπλήξεις και εντάσεις το debate
Χωρίς προφανή νικητή πραγματοποιήθηκε χθες το πρώτο – και τελευταίο – debate μεταξύ των πέντε κυρίων υποψηφίων για τη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου, απέφυγαν τα σοβαρά λάθη και δεν προκάλεσαν εντάσεις. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε οδήγησε σε μικρούς μονολόγους και σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι ξεπερνούσαν τον χρόνο των 2 λεπτών που είχε καθοριστεί για τις απαντήσεις στα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπερασπίστηκε την πενταετία της διακυβέρνησης του τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Ατυχές θεωρήθηκε, σχόλιο του κ. Αναστασιάδη σε σχέση με τα όσα συνέβησαν το 2013 με το κούρεμα των καταθέσεων, όταν απευθυνόμενος στον Σταύρο Μαλά, είπε ότι ίσως να μην θυμάται καλά γιατί ήταν στενοχωρημένος από την ήττα του στις προεδρικές εκλογές. Στην παρατήρηση του κ. Μαλά, ότι αυτή η αναφορά αναδεικνύει την αλαζονεία του κ. Αναστασιάδη, ο Κύπριος Πρόεδρος απολογήθηκε αν έδωσε αυτή την εντύπωση, αλλά, είπε ότι αυτό που έκανε ήταν ένας αστεϊσμός.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα που είχε να κάνει με τη διαχείριση της προσωπικής του οικονομικής κατάστασης, όπως αυτή προκύπτει από το πόθεν έσχες που έχει καταθέσει. Επίσης έδειξε να μην γνωρίζει την πορεία των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι αυτές αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ενώ στη πραγματικότητα παραμένουν σταθερές ή μειώνονται.   

Κλείσιμο
Ο Σταύρος Μαλάς, αναφέρθηκε σε ταύτιση των θέσεων του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας να νοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας άλλα λέει δημοσίως και άλλα σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Κύπριους πολιτικούς. Ο κ. Μαλάς προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, λέγοντας ότι δεν εννοούσε πως ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη σχοινοβατεί στο Κυπριακό, αλλά ότι αν παραμείνει ως έχει η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος οριστικής διχοτόμησης. 

Ο Γιώργος Λιλλήκας δυσκολεύτηκε να εξηγήσει πειστικά, την αλλαγή των θέσεων του σε σχέση με τη μορφή λύσης του Κυπριακού. Υποστήριξε ότι η αλλαγή συνέβη το 2004 όταν με το σχέδιο Ανάν κατανόησε τι ακριβώς εννοεί ο διεθνής παράγοντας με τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Τέλος ο Χρίστος Χρίστου, προσπάθησε να ικανοποιήσει το ακροδεξιό ακροατήριο τασσόμενος κατά της παραχώρησης υπηκοότητας σε ξένους, όπως η περίπτωση Αντετοκούμπο, λέγοντας πως δεν πρόκειται για προσωπικό θέμα, αλλά για ευρύτερο. Τάχθηκε επίσης υπέρ της περικοπής επιδομάτων σε αιτητές ασύλου και πολιτικούς πρόσφυγες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης