Συναίνεση της αντιπολίτευση για το Σκοπιανό, λόγω αντάρτικου των ΑΝΕΛ, επιδιώκει ο Τσίπρας

Συναίνεση της αντιπολίτευση για το Σκοπιανό, λόγω αντάρτικου των ΑΝΕΛ, επιδιώκει ο Τσίπρας

Η εκτίμηση των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μόνο έτσι μπορεί να ξεπεραστεί και η αντίδραση και διαφορετική τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου στο θέμα

Συναίνεση της αντιπολίτευση για το Σκοπιανό, λόγω αντάρτικου των ΑΝΕΛ, επιδιώκει ο Τσίπρας
Να προλάβει τυχόν πολιτικό αδιέξοδο στο Σκοπιανό, λόγω της στάσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που αρνούνται λύση με τη χρήση του ονόματος Μακεδονία, επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς διαμήνυσε ότι χωρίς τη χρήση αυτού του όρου δεν είναι ρεαλιστική μία λύση.

Η εισήγηση που έκανε χθες βράδυ ο κ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενδεικτική των προθέσεών του να κάνει άνοιγμα στην αντιπολίτευση, τοποθετώντας τη διαχωριστική γραμμή απέναντι στις «εθνικιστικές φωνές» και τονίζοντας την ανάγκη «να δημιουργηθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση για την επίλυση». Η αντιπολίτευση πρέπει να τοποθετηθεί με σαφήνεια και χωρίς να παίζει  κρυφτούλι, επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, με τα μέλη του οργάνου να συμφωνούν ότι πρόκειται για  ένα εθνικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί,  καθώς έχει ταλαιπωρήσει τη χώρα για παραπάνω από 25 χρόνια και είναι προς το συμφέρον της χώρας και της ευρύτερης περιοχής να αρθεί η εκκρεμότητα.

Μάλιστα η εκτίμηση των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μόνο έτσι μπορεί να ξεπεραστεί και η αντίδραση και διαφορετική τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου στο θέμα.

Κλείσιμο
Κομματικές πηγές σημείωναν χαρακτηριστικά ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει πει πως εφόσον υπάρξει μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο και πως έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών..

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού ενισχύει την αίσθηση ότι εντός του επόμενου διαστήματος και ανάλογα με την πρόοδο των συζητήσεων με τα Σκόπια, είναι πιθανόν να αναλάβει και στην πράξη πρωτοβουλίες για την επίτευξη εθνικής συναίνεσης γύρω από το ονοματολογικό.

Δεν είναι σαφές πώς μπορεί να εκδηλωθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, αλλά είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα φέρει το θέμα στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, ανεξάρτητα από τη στάση των ΑΝΕΛ, επιδιώκοντας μάλιστα να προσπεράσει τις εσωτερικές της αντιφάσεις καταφεύγοντας στη συνδρομή της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης να υπάρξει εκτενής ενημέρωση του ελληνικού λαού για το ζήτημα, σημειώνοντας ότι το κόμμα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και να αναλάβει πρωτοβουλίες, ενημερώνοντας για την πραγματική διαπραγματευτική διπλωματική ιστορία από το 1992 έως σήμερα.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης