Τρεις συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψαν Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία

Τρεις συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψαν Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία

Στους τομείς ενέργειας, πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς αναγνώριση της εκπαίδευσης και των πιστοποιητικών των ναυτικών της Ιορδανίας για υπηρεσία σε πλοία υπό κυπριακή και ελληνική σημαία

Τρεις συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψαν Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία
Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία υπέγραψαν σήμερα τρεις συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αναγνώριση της εκπαίδευσης και των πιστοποιητικών των ναυτικών της Ιορδανίας για υπηρεσία σε πλοία υπό κυπριακή και ελληνική σημαία.

Συγκεκριμένα, μετά τις δηλώσεις των ηγετών των τριών χωρών, που ακολούθησαν την πρώτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, υπεγράφησαν από υπουργούς των τριών χωρών Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Συμφωνία για την Αποτροπή κλοπής, απόκρυψης, εκταφής και παράνομης εμπορίας, εξαγωγής, μεταφοράς ή κατοχής πολιτιστικής περιουσίας, και για την Προώθηση της Αποκατάστασής της, καθώς και Διευθέτηση για αναγνώριση της Εκπαίδευσης και των Πιστοποιητικών των Ναυτικών της Ιορδανίας για υπηρεσία σε πλοία υπό κυπριακή και ελληνική σημαία.

Η υπογραφή έγινε στην παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Κλείσιμο



«Πυλώνες ασφαλείας Ελλάδα και Κύπρος»

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη σημασία που έχει η αναβάθμιση και η επέκταση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου με την προσθήκη της Ιορδανίας, μιας χώρας που διαδραματίζει ρόλο στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του είπε ότι η εμβάθυνση της σχέσης με την Ιορδανία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της περιοχής.

Οι δύο άντρες είχαν διμερή συνάντηση στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας που φιλοξενεί η Λευκωσία. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα εγκαινιάζεται μια συνεργασία σε τριμερές επίπεδο με μια πολύ σημαντική χώρα της περιοχής.

«Η Ιορδανία παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη διακίνηση των προσφυγικών ροών. Η κοινή στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει για να αναδείξουμε την Κύπρο και την Ελλάδα ως πυλώνες ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή είναι μια στρατηγική που έχει παράξει ουσιαστικά αποτελέσματα και συνεχίζουμε για να αναβαθμίσουμε το ρόλο και την παρουσία μας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Αναστασιάδης στη δική του τοποθέτηση εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο και είπε ότι «από τη μια έχουμε μέσα στα πλαίσια των τακτικών επαφών μας στενή συνεργασία, αλλά το πιο σημαντικό είναι η συνέχιση της κοινής πολιτικής για διεύρυνση των σχέσεων μας με τις χώρες της περιοχής".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης