PROTOTHEMA

Πολιτική

Συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters

Ντιμιτρόφ για Σκοπιανό: Οι υπουργοί Εξωτερικών θα αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις

Ντιμιτρόφ για Σκοπιανό: Οι υπουργοί Εξωτερικών θα αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις

Συμφωνήσαμε να συγκροτήσουμε ομάδες εργασίας, υπό την ηγεσία των υπουργών Εξωτερικών και να αναζητήσουμε απευθείας τις πιθανές λύσεις δήλωσε ο Ντιμιτρόφ μετά την συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά - «Φεύγει» η διαδικασία από τα Ηνωμένα Έθνη

Η Ελλάδα και η πΓΔΜ συμφώνησαν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας, με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών, προκειμένου να ξεκινήσουν συνομιλίες για την εξεύρεση μιας λύσης στο θέμα του ονόματος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.


Ο Νικολά Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. "Αναχωρήσαμε, πεπεισμένοι ότι υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουμε προς τα εμπρός" είπε.

Σύμφωνα με τον Ντιμιτρόφ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας, υπό την ηγεσία των ΥΠΕΞ, για να συζητήσουν απευθείας πιθανές λύσεις. "Αναμένω ότι η πρώτη συνάντηση μπορεί να γίνει ακόμη και τον Φεβρουάριο", πρόσθεσε.

Η επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου. Οι υπουργοί Εξωτερικών δεν έχουν εμπλακεί απευθείας στις συνομιλίες αυτές.

"Έχουμε τεράστια ευθύνη" είπε ο Ν. Ντιμιτρόφ, προσθέτοντας ότι η πΓΔΜ αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι γειτονικές χώρες. "Είναι σαφές ότι η ταυτότητα είναι πολύ σημαντική για εμάς. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να πείσουμε τους Έλληνες συναδέλφους μας ότι υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ της χώρας μας και μιας περιοχής που περιλαμβάνει τη βόρεια Ελλάδα", συνέχισε.

Αναφερόμενος στην επίλυση του ονοματολογικού, δήλωσε ότι είναι "συγκρατημένα αισιόδοξος".

Σχετικά με την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι ελπίζει να οριστεί τον Ιούνιο μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενώ θα επιδιώξει να λάβει και μια πρόσκληση για να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο οποίο είναι ήδη μέλη οι περισσότερες γειτονικές χώρες.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Detonation15/01/201823:38

Από την στιγμή που συζητάει η κυβέρνηση μαζί τους για το όνομα , το Μακεδονία θα είναι σίγουρα μέσα στην νέα ονομασία. Αν δεν ήταν μέσα δεν θα χρειαζότανε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Θα διάλεγαν ένα άσχετο όνομα και τελείωσε. Από την στιγμή που γίνετε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση θα υπάρχει μέσα το όνομα Μακεδονία. Εδώ θα ήμαστε και θα το δείτε. Τα Σκόπια και ΗΠΑ καίγονται να τους βάλουνε στο ΝΑΤΟ και αντί να αρπάξουμε την ευκαιρία γίνετε το αντίθετο. Πως γίνετε αυτό; Αυτά για τους απάτριδες που κυβερνάνε. Η ψήφος έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Μπορείτε να ξεπουλήσετε και να καταστρέψετε την πατρίδας σας. Την επόμενη φορά σκεφτείτε καλά τι θα ψηφίσετε και πρέπει όλοι οι Έλληνες να ψηφίσουν και όχι το 25% πραγματικά Ελλήνων γιατί την επόμενη φορά το 15% θα είναι ο Χασάν.

Απάντηση
Μήτσος13/01/201822:47

Μήτσος Τάκης ή σύνθετη ονομασία Μητσοτάκης, νομίζω η σύνθετη ονομασία τον εκπροσωπεί καλύτερα.

Απάντηση
ο σύριζα είναι μια τρίχα απο τα @@ μας 13/01/201817:18

δημοψήφισμα προδότες εφιάλτες των επόμενων γενιών ελλήνων

Απάντηση
Αν περιμένουμε από τους ΥΠ.ΕΞ...σωθήκαμεεεε!!!!13/01/201811:53

Κοίτα που ο γυφτοσκοπιανός θέλει να κάνει το πρόβλημα του....δικό μας! Ας όψονται οι "Εφιάλτες" που του έδωσαν τέτοιο δικαίωμα......

Απάντηση
Η αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος13/01/201820:56

Κάθε προσπάθεια στοιχειώδους προβληματισμού και επιμόρφωσης φαίνεται να είναι μάταια. Η αξιοκρατία, και κυρίως η αξία της γνώσης και του διαλόγου, έχουν πλήρως εκτοπιστεί. Επιβεβαιώνεται κάθε τόσο ότι οι πιο πολλοί πνευματικοί κληρονόμοι της κλασικής Ελλάδας είναι πια στην υπόλοιπη Ευρώπη και μάλλον πολύ λιγότερο εδώ. Εδώ το συναίσθημα είναι στο επίκεντρο! Όλο και περισσότερη προτίμηση για τα ευχάριστα συνθήματα, το θυμό, την κολακεία του θυμούς και της αγανάκτισης, την κολακεία γενικότερα και την αυτοκολακεία. Και όλο και περισσότερη απομόνωση. Όπως στην εποχή ανόδου των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Απάντηση
@13:44Οταν το γυφτο- είναι ρατσιστική έκφραση ...13/01/201814:43

Τα'χαμε που τα'χαμε όλα...ήλθατε και εσείς οι προχώ-Τσυριζαίοι να μας "αποκαθιστάτε" εις την τάξη και κυρίως με αντιρατσιστικές(!) προσβολές! Αφού υποβιβάζεις έτσι το μεγαλείο του να είσαι Ελληνας ...κακώς κρατάς και την ιθαγένεια...!

Απάντηση
@13/01/201817:53

Μη διαβάζεις στο σκοτάδι μες'την καλλιόπη!

Απάντηση
@προς..."διευκρίνιση"& "ενημέρωση"!!!!!!13/01/201816:03

Tώρα αν σου πώ ότι διαβάζοντας τις παρλαπίπες σου....προτιμώ με φανατισμό τον απόλυτο σκοταδισμό??? Τι να τις κάνω τις αντιρατσιστικές ..σύγχρονες αντιλήψεις σε έναν κόσμο που δήθεν ανταπτύσσεται(!) ενώ στην ουσία παραμένει πολτοποιημένη μάζα?

Απάντηση
@14:43 και οι άλλοι Συνέλληνες13/01/201815:59

Συμπατριώτες, ας το συνειδητοποιήσουμε επιτέλους!. Η ακατανόητη και οδυνηρή για την πατρίδα μας είναι (κάποιος Ψευτονίκος ήδη βγάζει κραυγές χαράς μέσα από τη σιχαμερή του ανθελληνική ψυχή, με συνεχή σχόλια υπέρ των γυφτοσκοπιανών) η ειλημμένη απόφαση τής πλειοψηφίας των πολιτικών μας, με πρόσχημα κάποιων πιέσεων από φίλες χώρες, να εκχωρήσουν/δωρίσουν το ολόλαμπρο πανάρχαιο Ελληνικό Όνομα Μακεδονία στους άξεστους και μπαμπέσηδες, συνειδητούς παραχαράκτες τής ιστορίας μας, βουλγαροσκοπιανούς... ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ απαιτούμε. Αλλιώς δημιουργείται αυθόρμητα εκ τού μηδενός Κίνημα Αποσκίρτησης, για να παραμείνει ελεύθερη η Μακεδονία μας, (θα γίνουμε όπως η Αυστρία με τη Βαυαρία) κι απ' το προδοτικό κι ανάλγητο υδροκεφαλικό πολιτικό κατεστημένο των Αθηνών. (Η Μακεδονία είναι τα πνευμόνια σας, η τροφή σας, θα ψοφήσετε χωρίς αυτήν εκεί στην Αθήνα, που την καταντήσατε μια πανάσχημη χαβούζα τής Ευρώπης.) Η Μακεδονία, που είναι αναπόσπαστο τμήμα/κομμάτι τής Ελλάδας εδώ και τρεις χιλιετίες, ανήκει εσαεί στην Ελλάδα και στους Ολύμπιους Θεούς της... (Ο.Ε.)

Απάντηση
Για ενημέρωση 13/01/201815:46

Καθόλου Συριζαίοι. Σιγά μην χαρίζαμε στην οπισθοδρομική αριστερά ή ακροδεξιά το αυτονόητο του σύγχρονου πολιτισμού να είναι κανείς αντί-ρατσιστής. Αντιρατσιστές είναι όλος ο σύγχρονος κόσμος, δείτε πχ ακόμα και τις πολύ τελευταίες διορθωτικές δηλώσεις Τραμπ που καταδικάζει τον ρατσισμό. Η αριστερά μάλιστα είναι η τελευταία που θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο του αντί-ρατσισμού και θα το έκανε και μάλλον υποκριτικά δεδομένων και των δογματικών και ολοκληρωτικών αντιλήψεων της (μην ξεχνάμε πχ και τις διώξεις με φυλετικά κριτήρια που έγιναν επι Στάλιν). Η αναζήτηση της αλήθειας κσι των αμοιβαία καλύτερων λύσεων οφείλει να είναι διαρκής. Οι ταμπέλες, δημαγωγίες και οι γενικεύσεις (φυλετικές ή οποίου αλλού είδους) συσκοτίζουν και εμποδίζουν την αναζήτηση λύσεων και την ουσιαστική κριτική κι, επομένως, τελικά, καθυστερούν την πρόοδο της χώρας. Όχι των άλλων, αλλά της δικής μας.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία