Επιμένει ο Κοντονής για τους οκτώ Τούρκους: Αν ζητηθεί, μπορούμε να τους δικάσουμε εμείς

Επιμένει ο Κοντονής για τους οκτώ Τούρκους: Αν ζητηθεί, μπορούμε να τους δικάσουμε εμείς

Η υπόθεση είναι διαφορετική από του Οτσαλάν γιατί υπάρχει δικαστική απόφαση και δεν υπάρχει περίπτωση ούτε έμμεσης έκδοσής τους, υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Επιμένει ο Κοντονής για τους οκτώ Τούρκους: Αν ζητηθεί, μπορούμε να τους δικάσουμε εμείς
Αν η Τουρκία μας το ζητήσει επισήμως, τότε έχουμε την δυνατότητα να δικάσουμε στην Ελλάδα τους οκτώ Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, επανέλαβε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο κύριος Κοντονής απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο έκδοσής τους στην Τουρκία, ακόμα και έμμεσης, ενώ τόνισε πως η υπόθεσή τους είναι διαφορετική από την υπόθεση Οτσαλάν, καθώς τότε, όπως είπε, δεν υπήρχε δικαστική απόφαση. 

«Έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν υπάρχει», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Ραδιόφωνο 24/7 και συνέχισε: «Ούτε με έμμεσο τρόπο μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία».

Αναφερόμενος στην άρση ασύλου που ζητά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τον αξιωματικό που του δόθηκε άσυλο, είπε ότι το υπουργείο, είχε κάποιες ενστάσεις και ζήτησε να παγώσει το θέμα μέχρι να βγει απόφαση από το δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι «και ο Τούρκος αξιωματικός θα έκανε το ίδιο εάν η δευτεροβάθμια επιτροπή δεν του έδινε άσυλο». Τόνισε ότι εάν η Τουρκία υποβάλλει μήνυση με κατηγορίες που μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα, «τότε θα αρχίσει η διαδικασία από τα στάδιο της προανάκρισης». Ωστόσο -όπως είπε- η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει μήνυση.

Σημειώνεται πως σήμερα εξετάζεται η αίτηση ακύρωσης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό η οποία διαβιβάστηκε την Τρίτη στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών από το αστυνομικό Τμήμα.
Κλείσιμο

Αναφερόμενος στο πόθεν έσχες των δικαστών είπε ότι οι ίδιοι έπρεπε να είναι εκείνοι που επιδιώκουν τη διαφάνεια. Επισήμανε ότι ο νόμος ζητά να δηλωθούν χρήματα και τιμαλφή προκειμένου να γίνεται έλεγχος κάθε χρόνος, ώστε να μπορεί να εξεταστεί μια αγορά μεγάλης αξίας. Χαρακτήρισε "προφάσεις επιχειρήματα όπως η πιθανή στοχοποίηση τους". Υπογράμμισε ότι "είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζουν καθεστώς μια κυβέρνηση που θέλει τη διαφάνεια και την εφαρμογή των νόμων".

Ο κ. Κοντονής είπε ότι "εάν υπάρχουν εξαιρέσεις και αστερίσκοι, τότε δεν υπάρχει πόθεν έσχες και κοροϊδεύουμε την κοινωνία".

Αναφορικά με τα paradise parers είπε ότι είναι θέμα ελέγχου και επισήμανε ότι "μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις αποκαλύψεις".

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι με το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση ιδιωτικοποιείται η δικαιοσύνη, τόνισε ότι "αυτό το επιχείρημα δεν ευσταθεί". Πρόσθεσε ότι "δίνεται η δυνατότητα σε αντίδικους να λύσουν τη διαφορά τους εξωδικαστικά". Ξεκαθάρισε ότι "ο διαμεσολαβητής δεν λαμβάνει απόφαση, αλλά περιορίζεται στη διεκπεραίωση, καθώς οι αντίδικοι εκπροσωπούνται από δικηγόρους".

Για το περιουσιολόγιο, είπε ότι "η κυβέρνηση έχει πει ότι είναι ένα εργαλείο ελέγχου".

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε, εν κατακλείδι, και στο ζήτημα της δικαστικής διαμάχης των γονιών για την επιμέλεια του παιδιού τους μετά από διαζύγιο, και εξέφρασε την άποψη ότι "αντί να μιλάμε για συνεπιμέλεια που με βάση το ελληνικό δίκαιο κατά τη γνώμη μου δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο, γι αυτό και τα δικαστήρια είναι σταθερά στις αποφάσεις τους για την επιμέλεια στον έναν από τους δύο συζύγους, να δούμε πώς θα διασφαλίσουμε και πώς θα εξοφλήσουμε και πώς θα λειτουργήσει εξισορροπητικά το δικαίωμα της επικοινωνίας.

Γι αυτό το λόγο έχω πει και έχω ζητήσει να συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία σε εύλογο χρονικό διάστημα θα καταλήξει στην αναθεώρηση συγκεκριμένων διατάξεων του αστικού κώδικα για τον εξοπλισμό του δικαιώματος της επικοινωνίας με ένα πιο σαφή και εμπεριστατωμένο τρόπο ώστε να μη χρειάζεται εξαιτίας ενός προβλήματος που έχει να κάνει με την επικοινωνία, να μιλάμε για συνεπιμέλεια".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης