Κοντονής: Προστασία δεν είναι να σταματήσει ο πλειστηριασμός, αλλά να είναι διαφανής...

Κοντονής: Προστασία δεν είναι να σταματήσει ο πλειστηριασμός, αλλά να είναι διαφανής...

...και να καταλήγει στο μέγιστο εκπλειστηρίασμα - Επέμεινε στο σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ο υπουργός αλλά ζήτησε να μην εξαιρεθούν από τους πλειστηριασμούς τα ιδιωτικά χρέη

Κοντονής: Προστασία δεν είναι να σταματήσει ο πλειστηριασμός, αλλά να είναι διαφανής...
Τον κυβερνητικό ορισμό της «προστασίας» των πολιτών που βλέπουν να βγαίνουν τα σπίτια τους στο σφυρί έδωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής
λέγοντας: «Η προστασία δεν είναι να σταματήσει ο
πλειστηριασμός αλλά η διαδικασία να είναι διαφανής, να υπάρχει έλεγχος και να καταλήγει στο μέγιστο δυνατό εκπλειστηρίασμα».

Κλείσιμο
Υπο αυτά τα δεδομένα, ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι κεντρικό σύνθημα της κυβερνητικής πολιτικής παραμένει το… «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»!

«Είναι υποχρέωσή μας και αυτό έκανε η κυβέρνηση με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, να προστατέψει τον πολίτη που βρίσκεται σε δεινή θέση και βλέπει να πλειστηριάζεται το σπίτι του. Η προστασία δεν είναι να σταματήσει ο πλειστηριασμός αλλά η διαδικασία να είναι διαφανής να υπάρχει έλεγχος και να καταλήγει στο μέγιστο δυνατό εκπλειστηρίασμα. Η διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού τα εξασφαλίζει. Εξασφαλίζει τον έλεγχο την διαφάνεια και την ακώλυτη συμμετοχή των πλειοδοτών ούτως ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό εκπλειστηρίασμα» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει την προστασία πρώτης κατοικίας για στεγαστικά δάνεια που έλαβαν συνάνθρωποί μας που ξαφνικά με έναρξη κρίσης βρέθηκαν να μην μπορούν να το εξυπηρετήσουν εως 31.12.2018.Γι αυτό και το σύνθημα κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη εμείς το αποδεχόμαστε απολύτως γιατί το λέμε και τώρα. Η προστασία της πρώτης της λαϊκής κατοικίας είναι το πρώτο ζητούμενο».

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την επίμαχη τροπολογία που έχει προκαλέσει ένταση και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είπε αρχικά πως η ρύθμιση έρχεται να επεκτείνει το καθεστώς που ισχύει από το 1950 και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ο κ. Κοντονής επισήμανε ότι οι διώξεις ίσχυαν για όσους παρακώλυαν πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία και με την τροπολογία θα ισχύουν και για όσους εμποδίζουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θα διεξάγονται στα ιδιωτικά γραφεία των συμβολαιογράφων.  Ωστόσο, είπε πως η κυβέρνηση εξετάζει να αποσύρει από την τροπολογία την αναφορά περι διώξεων κατά όσων απειλούν συμβολαιογράφους που διεξάγουν πλειστηριασμούς. Να σημειωθεί ότι για την επίμαχη τροπολογία έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση εδώ και περίπου 10 μήνες νομοθέτησε την διενέργεια όχι μόνο φυσικών πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία αλλά και ηλεκτρονικών. Η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι απολύτως θετική διαδικασία που έπρεπε να έχει νομοθετήσει η Βουλή πριν από 20 χρόνια όταν όλες οι χώρες του κόσμου και της Ευρώπης το έπραξαν. Επρεπε να το έχουμε κάνει και εμείς για δύο λόγους» είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός για να εξηγήσει «Θυμόμαστε τι καταστάσεις επικρατούσαν στους πλειστηριασμούς. Στην αρχή οι πλειστηριασμοί γίνονταν στους Δήμους και εκεί μπορούσε ο καθείς να εμφανιστεί και να πλειοδοτήσει και θυμάστε τι τραγικές καταστάσεις ελάμβαναν χώρα με την παρουσία ακόμα και ανθρώπων του υποκόσμου που απειλούσαν υποψήφιους πλειοδότες για να μην λάβουν μέρος και να πλειστηριάζονται σπίτια για το τίποτα. Αυτή την παθογένεια επιχείρησε να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με κλειστές προσφορές σε ειρηνοδικεία. Ήταν προσπάθεια να αντιμετωπιστεί υπόκοσμος. Ηταν όμως αλυσιτελής γιατι με κλειστές προσφορές δεν μπορούσε να επανέλθει πλειοδότης και πλειστηριάζονται ακίνητα για ένα κομμάτι ψωμί» και να προσθέσει μετά τις «ευεργετικές» συνέπειες που δημιούργησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για εκείνους που χάνουν τα σπίτια τους.

Αναφορικά με την κριτική περι απουσίας προστατευτικού πλαισίου της πρώτης κατοικίας είπε «η κυβέρνηση από τα πρώτα νομοσχέδια που έφερε ήταν η προστασία πρώτης κατοικίας. Δεν αμφισβητείται αυτό».

Αντέτεινε πως η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε αφήσει πλήρως ακάλυπτες τις πρώτες κατοικίες καθώς ο τότε νόμος έληγε στις 31.12.2014. «Δεν υπήρχε πλαίσιο προστασίας και τότε φωνάζαμε και δικαίως φωνάζαμε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ανέφερε για να συνεχίσει «Εμείς με νόμο Σταθάκη είπαμε πως όποιος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία μπορεί να απευθυνθεί στην Δικαιοσύνη και να εξαιρεθεί από αναγκαστικές  εκτελέσεις. Ο Νόμος Σταθάκη λήγει 31.12.2018 ένα ολόκληρο έτος και ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η κυβέρνηση το εξετάζει το ζήτημα και όταν δει ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα θα το αντιμετωπίσει. Η κυβέρνηση λοιπόν είχε νομοθετήσει την προστασία πρώτης κατοικίας για στεγαστικά δάνεια που έλαβαν συνάνθρωποί μας που ξαφνικά με την έναρξη της κρίσης βρέθηκαν να μην μπορούν να το εξυπηρετήσουν. Γι αυτό και το σύνθημα κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη εμείς το αποδεχόμαστε απολύτως γιατί το λέμε και τώρα. Η προστασία της πρώτης της λαϊκής κατοικίας είναι το πρώτο ζητούμενο».

Κοντονής: Να μην εξαιρεθούν από τους πλειστηριασμούς τα ιδιωτικά χρέη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δεν πρέπει να εξαιρεθούν από τους πλειστηριασμούς τα ιδιωτικά χρέη ενώ επιτέθηκε σε όσους συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών υποστηρίζοντας ότι προστατεύουν εκατομμυριούχους.

«Έχουμε στήσει παρατηρητήριο και παρακολουθούμε ένα προς ένα τους πλειστηριασμούς. Πριν 10 ημέρες εκπλειστηριάστε ακίνητο – πρώτη κατοικία- με  δάνειο 1,45 εκατ. ελβετικά φράγκα και κάτω υπήρχαν διαμαρτυρόμενοι πολίτες για να προστατέψουν αυτό το «φτωχό άνθρωπο». Να τους συγχαρούμε για την διαμαρτυρία τους; Εχε καμία λογική με το κίνημα προστασίας λαϊκής κατοικίας;» είπε χαρακτηριστικά για να υποστηρίξει «Εγινε κανένας πλειστηριασμός – όχι μόνο ηλεκτρονικά αλλά και με φυσικό τρόπο στο ειρηνοδικείο που να αφορά σε λαϊκή κατοικία;».

Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και χαμός στη Βουλή για τους πλειστηριασμούς

Εκνευρισμό, δυσφορία και έντονο προβληματισμό προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνητική τροπολογία για τις διώξεις όσων διαμαρτύρονται για τους πλειστηριασμούς κατοικιών.

Ηδη ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ζητά από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει την τροπολογία επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίση».

Επίσης ο Νίκος Φίλης μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό επισήμανε «Πάνω από 40.000 πλειστηριασμοί έχουν υπολογιστεί να γίνουν για το 2018. Αυτοί δεν θα αφορούν μόνο βίλες με πισίνες, αλλά και φτωχόκοσμο. Ανθρώπους της πρώην μεσαίας τάξης που εξουθένωσε η κρίση».

Ανάλογες απόψεις εκφράζουν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αντιλαμβάνονται ότι η ρύθμιση θα προκαλέσει «κύμα» συλλήψεων και διώξεων κατά όσων διαμαρτύρονται επειδή χάνουν τα σπίτια τους.

«Θα μείνει στην ιστορία ότι με νόμο της Αριστεράς φυλακίζονται όσοι μετέχουν σε λαϊκές κινητοποιήσεις» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Σημειωτέον ότι πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει μέχρι τώρα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για σαφή και ρητή προστασία της λαϊκής κατοικίας, παραδεχόμενοι ουσιαστικά ότι υπάρχει πρόβλημα και άρα δικαίως, έως ένα βαθμό, εκδηλώνονται διαμαρτυρίες στα ειρηνοδικεία ατά των πλειστηριασμών. Μόλις το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για την ξεκάθαρη προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Το κλίμα γενικευμένου προβληματισμού που μπορεί να οδηγήσει και σε «αντάρτικο» κατά την σχετική ψηφοφορία της τροπολογίας ανάγκασε τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή που εισηγείται την ρύθμιση να συγκαλέσει εκτάκτως άτυπη συνεδρίαση προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι. Πάντως, ο κ. Κοντονής μιλώντας στην Ολομέλεια υπερασπίστηκε την προωθούμενη ρύθμιση λέγοντας ότι δεν εισάγει αυστηρές διώξεις αλλά επεκτείνει το υπάρχον πλαίσιο και στους χώρους που θα διεξάγονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Τόνισε δε μεταξύ άλλων ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι εξασφαλισμένη έως το τέλος του 2018.



Μιχελογιαννάκης: Να αποσυρθεί η τροπολογία

«Σήμερα στο νομοσχέδιο « Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις", στο οποίο κατατέθηκε τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία λέει ότι προβλέπεται αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη με ποινή φυλάκισης έξι ή τριών μηνών κατά περίπτωση, σε όποιον εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών και φέρεται κατά της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο κ. Μιχελογιαννάκης για να προσθέσει « Ο βουλευτής θα εισηγηθεί και θα παρακαλέσει τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρει την τροπολογία, μιας και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι επιβεβλημένο να νομοθετηθεί νομικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση.

Επίσης, ο κ. Φίλης είχε επισημάνει ότι «πρέπει να υπάρξει οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση την αξία και να μην μείνει η κυβέρνηση στην συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες. Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τις διοικήσεις των τραπεζών έδειξε ότι υπάρχουν όρια, ενδεχομένως και αδιέξοδα στην υπόθεση. Πάνω από 40.000 πλειστηριασμοί έχουν υπολογιστεί να γίνουν για το 2018. Αυτοί δεν θα αφορούν μόνο βίλες με πισίνες, αλλά και φτωχόκοσμο. Ανθρώπους της πρώην μεσαίας τάξης που εξουθένωσε η κρίση. Θα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα του δανειολήπτη να παίρνει το σπίτι του στην τιμή που θα τα αγοράζουν τα funds ή ο μειοδότης. Είναι στο χέρι μας να έρθουν καλύτερες μέρες».

Άδωνις: Δεν ψηφίζουμε

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ΝΔ εμφανίζεται απρόθυμη να στέρξει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεφύγει από το αδιέξοδο. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση τη ρύθμιση.

«Η τροπολογία αυτή είναι πολύ σκληρή για τα δικά μου δεδομένα. Η ιδέα ότι κάποιος τιμωρείται με φυλάκιση μόνο και μόνο γιατί παρίσταται χωρίς να έχει δουλειά σε έναν πλειστηριασμό, ομολογώ δεν μου είχε περάσει καν από το μυαλό. Η πρώτη φορά αριστερά καταφέρνει και κάνει πράγματα, που ούτε εγώ δεν τα είχα φανταστεί. Φαίνεται το μέγεθος της υποκρισίας, της ψευτιάς και της αναισχυντίας» είπε χαρακτηριστικά (στον real) ο κ. Γεωργιάδης.

Την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφήνοντας την κυβέρνηση να αναμετρηθεί με τον εαυτό της.

Χαμός στη Βουλή για τις διώξεις όσων εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η αντιπολίτευση στη Βουλή για τη ρύθμιση που διευρύνει τις αυτεπάγγελτες διώξεις και τις φυλακίσεις κατά όσων εμποδίζουν πλειστηριασμούς κατοικιών αλλά και για άλλες προβληματικές διατάξεις όπως η διαγραφή φορολογικών προστίμων που το Μέγαρο Μαξίμου  επιλέγει να νομοθετήσει με «νυχτερινές» τροπολογίες.

Ανοίγοντας τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που ήδη έχει δεχθεί 16 υπουργικές τροπολογίες μεταξύ των οποίων και η επίμαχη για τους πλειστηριασμούς ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να αποσύρει τη ρύθμιση.

«Το καινούργιο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια βγαίνουν στο σφυρί. Αυτή είναι η νέα κατάσταση. Δεν κάνουμε παραπληροφόρηση. Λέμε ότι δημιουργούνται καταστάσεις για βία με τη διάταξη που φέρνετε. Ποιος σας λέει ότι εμείς συμφωνούμε με την υφιστάμενη διάταξη;» ανταπάντησε ο κ. Παφίλης.

Για απόλυτη αφοσίωση της κυβέρνησης στους πλειστηριασμούς μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης υπενθυμίζοντας το σύνθημα του πρωθυπουργού «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη».

Απευθυνόμενος δε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βορίδης ρώτησε: «Είστε εντάξει; Νιώθετε καλά; Από το κίνημα, από τους δρόμους και τα δεν πληρώνω φτάσατε στην περαιτέρω ποινικοποίηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Το λέω γιατί είναι σημαντικό να νιώθετε καλά».


Συγκέντρωση της ΛΑΕ

"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ξεπεράσει κάθε όριο σε αυταρχισμό και αποδεικνύεται η πλέον πιστή συνεργάτης των δανειστών και με κάθε τρόπο προσπαθεί να υλοποιήσει τις επιλογές τους" δηλώνει η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με αφορμή την προωθούμενη ρύθμιση για την ποινικοποίηση των διαμαρτυριών κατά των πλειστηριασμών. Και προσθέτει ότι "είναι απαράδεκτη και προκλητική για κάθε εργαζόμενο-η, για κάθε δημοκράτη, η ν-τροπολογία σύμφωνα με την οποία η αντίσταση μετατρέπεται σε ιδιώνυμο αδίκημα και τιμωρούνται με φυλάκιση, όσοι διαμαρτύρονται και αγωνίζονται κατά των πλειστηριασμών των λαϊκών περιουσιών".

Καταγγέλλει δε ότι "η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να εξυπηρετήσει τους δανειστές και τους τραπεζίτες, χρησιμοποιεί κάθε μέσον" κι τονίζει ότι "κάνουν λάθος οι μνημονιακοί αν νομίζουν ότι τέτοιες ενέργειες θα σταματήσουν τις αντιστάσεις. Αντιθέτως το κίνημα θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Η επιχείρηση λεηλασίας των λαϊκών κατοικιών θα φέρει και την ανατροπή τους. Είναι χρέος των συνδικάτων , του πνευματικού και επιστημονικού δυναμικού της χώρας, των κινημάτων που αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας, των δανειοληπτών, η μαζική και συλλογική αντίδραση στο ΙΔΙΩΝΥΜΟ".

Η ΛΑΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 4 το απόγευμα έξω από τη βουλή την ώρα που θα ψηφίζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης