Μαριάς: Να κατοχυρωθεί ο Ελληνικός γύρος σαν Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν

Μαριάς: Να κατοχυρωθεί ο Ελληνικός γύρος σαν Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν

Eπισήμανε ότι «η χρήση φωσφορικών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος δημιουργεί διάφορους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών

Μαριάς: Να κατοχυρωθεί ο Ελληνικός γύρος σαν Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν
Τη νομοθετική κατοχύρωση του Ελληνικού γύρου σαν Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) ζήτησε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στις 13/12/2017.

Ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι «η χρήση φωσφορικών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος δημιουργεί διάφορους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, μάλιστα η επέκταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα παρασκευάσματα κρέατος που ψήνονται σε κάθετες σούβλες, όπως είναι το γνωστό τουρκικό κεμπάπ και ο τουρκικός γύρος, που πωλείται στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, είναι εστία κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών».

Και συνέχισε: «Στην Ελλάδα ο Ελληνικός γύρος και το κεμπάπ δεν έχουν φωσφορικά άλατα, καθώς η τρυφεροποίησή τους, η σταθεροποίηση και η παραγωγή του τελικού προϊόντος επιτυγχάνεται με άλλους τρόπους καθαρά υγιεινούς. Στην ουσία ο Ελληνικός γύρος συνιστά ένα εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν που χρήζει αναγνώρισης και νομοθετικής προστασίας. Επομένως η απαγόρευση χρήσης φωσφορικών αλάτων στον γύρο θα οδηγούσε, στην ουσία, σε απαγόρευση εισαγωγής του τουρκικού γύρου στη Γερμανία».

Κλείσιμο

Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς είπε: «Η λύση είναι απλή: Αξιοποιήστε τον Ελληνικό γύρο που είναι υγιεινός. Απαγορέψτε την εισαγωγή κατεψυγμένου γύρου από την Τουρκία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης