Σήμερα αποφασίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες - Θα δώσουν τα χέρια με τη Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης;

Σήμερα αποφασίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες - Θα δώσουν τα χέρια με τη Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης;

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση,το 61% των Γερμανών επιθυμούν την συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού»

Σήμερα αποφασίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες - Θα δώσουν τα χέρια με τη Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης;
Σήμερα οι Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς αποφασίζουν αν θα συνεργαστούν με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ βάζοντας μπρος τις μηχανές για τον σχηματισμό «ενός μεγάλου συνασπισμού».

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση,το 61% των Γερμανών επιθυμούν την συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την «Infratest dimap» για λογαριασμό του γερμανικού δικτύου «ARD», το ποσοστό των Γερμανών που προτιμούν τον «μεγάλο» συνασπισμό έχει αυξηθεί κατά 16 μονάδες τους τελευταίους δύο μήνες. Υπέρ μιας κυβέρνησης μειοψηφίας των CDU και CSU τάσσεται το 34%, ενώ το 59% αντιτίθεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 Σε ότι αφορά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων του «μεγάλου» συνασπισμού, το 52% εκτιμά ότι το κόμμα της Μέρκελ  βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση,ενώ την αντίθετη άποψη έχει το 33%, με μόλις το 8% να θεωρεί ότι τα κόμματα έχουν ίδια διαπραγματευτική ισχύ.
Κλείσιμο

Συνεδριάζει στο Βερολίνο το προεδρείο του SPD


Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών θα συζητήσει με το προεδρείο του τα όσα συζητήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών με τους  Χριστιανοδημοκράτες και τους Βαυαρούς εταίρους τους,τους Χριστιανοκοινωνιστές To μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν τα στελέχη του κόμματος, στη συνάντηση δεδομένου ότι εμφανίζονται διχασμένα για το εάν θα πρέπει να συναινέσουν σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, κι αν ναι, με ποιο μοντέλο.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές της Μέρκελ στην πλειοψηφία τους επιθυμούν άμεση συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης. Αντιθέτως,οι Σοσιαλδημοκράτες αναζητούσαν εναλλακτικές, όπως κυβέρνηση μειοψηφίας ή κυβέρνηση μεταβλητών πλειοψηφιών- τη λεγόμενη «ΚοΚο» (κυβέρνηση συνεργασίας) στην οποία θα εκπροσωπούνται μεν με υπουργούς, αλλά θα μπορούν να επιβάλουν σημαντικά πρότζεκτ με την κοινοβουλευτική στήριξη άλλων κομμάτων.Την «KoKo», όμως απέρριψαν τελικά οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές.

Το θέμα που θα συζητήσει επίσης το προεδρείο του SPD είναι τα υπουργεία που θα πρέπει να διασφαλίσει αν τελικά συνεργαστεί με το CDU.  

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Bild», αν το SPD δώσει σήμερα το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τότε ο «μεγάλος συνασπισμός» (GroKo) θα μπορούσε να είναι σχηματιστεί νωρίτερα από ότι όλοι αναμένουν, δηλαδή ακόμη και πριν από το Νέο Έτος. 

Η συνεδρίαση του προεδρείου του SPD στο Βερολίνο ξεκινά σήμερα στις 11π.μ ώρα Ελλάδος. Το συμβούλιο που απαρτίζεται από 45 στελέχη θα κληθεί να αποφασίσει εάν το κόμμα θα δώσει τα χέρια με το κόμμα της Μέρκελ. Το μεσημέρι αναμένεται ανακοίνωση του ηγέτη του κόμματος του SPD,Μάρτιν Σουλτς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης