«Σφυροκόπημα» της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2018

«Σφυροκόπημα» της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2018

«Φόροι στα πάντα», το κεντρικό δόγμα, σύμφωνα με τον κεντρικό εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Δένδια - Βέττας (ΣΥΡΙΖΑ): Το πρόβλημα δεν είναι η υπερφορολόγηση, αλλά η υποφορολόγηση

«Σφυροκόπημα» της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2018
Σφοδρό σφυροκόπημα εξαπολύει η αντιπολίτευση στην Βουλή
κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με αφορμή την έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 στην Ολομέλεια.

Ο εισηγητής της
Νέας Δημοκρατίας
Κλείσιμο
, Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι το κεντρικό δόγμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι «φόροι στα πάντα» και πρόσθεσε «Η ζημιά που προκαλείτε είναι τεράστια σε όλα τα επίπεδα. Η ζημία στους Θεσμούς είναι ασύλληπτη, στην Δικαιοσύνη, στις Ανεξάρτητες Αρχές και στο Κοινοβούλιο. Με τι ηθικό ανάστημα μας μιλάτε εσείς όταν ο πρόεδρος του ΣτΕ σας καταγγέλλει για ωμή παρέμβαση στην δικαιοσύνη; Είστε αποτέλεσμα εξαπάτησης του λαού και απότοκο της κρίσης. Ο προϋπολογισμός αυτός θα είναι ο τελευταίος σας κι μιας και έχουμε γιορτινές μέρες να σας ευχηθώ: Και του χρόνου με το καλό στο σπίτι σας».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Γιάννης Κουτσούκος χαρακτήρισε «ψέμα» το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου περι εξόδου από τα μνημόνια το 2018 καθώς υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει δεσμευτεί για νέα μέτρα εως το 2022, υψηλά πλεονάσματα έως το 2060 και έχει παραχωρήσει την δημόσια περιουσία στο Υπερταμείο για έναν αιώνα.

Βέττας (ΣΥΡΙΖΑ): Το πρόβλημα δεν ήταν η υπερφορολόγηση αλλά η υποφορολόγηση

Από την άλλη πλευρά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας υποστήριξε ότι εντός του 2018 δεν θα ψηφιστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα ενώ παραδέχθηκε ότι ορισμένες επαγγελματικές ομάδες έχουν υποστεί άδικες επιβαρύνσεις. «Είναι δύσκολος προϋπολογισμός αλλά αισιόδοξος γιατί το 2018 είναι η τελευταία χρονιά δημοσιονομικής προσαρμογής. Νέα μέτρα εντός του 2018 δεν θα νομοθετηθούν» υποστήριξε ο κ. Βέττας για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Υπάρχουν φορολογικές αδικίες κυρίως στις ομάδες που έχουν επιβαρυνθεί και από το φορολογικό και από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το μεγάλο πρόβλημα στο παρελθόν όμως δεν ήταν η υπερφορολόγηση αλλά η υποφορολόγηση».

Δένδιας: Ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

«Ο προϋπολογισμός δεν υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά γιατί εφαρμόζει την αποτυχημένη πολιτική υπερφορολόγησης που δεν αποδίδει. Για το 2018 έχετε αύξηση μισό δις ευρώ άμεσων φόρων» ανέφερε στην εισαγωγή του ο κ. Δένδιας για να συνεχίσει «Το μόνο σας σύνθημα είναι: φόροι παντού. Εσείς που καλούσατε να μην πληρωθούν, έχετε επιβάλλει 27 νέους φόρους. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι κάτω των στόχων. Η χώρα έχει υποστεί αποεπένδυση. Καταγγέλλατε την γενιά των 700 ευρώ και σε δύο χρόνια δημιουργήσατε την γενιά των 360 ευρώ».

Ο ίδιος είπε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το κράτος έχει διογκωθεί και έχει επιβαρυνθεί με το κόστος νέων αχρείαστων δομών που στήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τον κομματικό στρατό. «Δημιουργήσατε 100 νέες γραμματείες, άλλους 575 μετακλητούς, 281 νέες θέσεις προϊσταμένων, αυξήσατε κατά χιλιάδες τις νέες οργανικές θέσεις στο δημόσιο. Όλα αυτά ήταν απαραίτητα και έπρεπε να πληρώσουμε περισσότερους φόρους; Το εθνικό μουσείο αγροτικού κινήματος ήταν αναγκαίο; Σπατάλη και υπερφορολόγηση των ελλήνων για το βόλεμα ημετέρων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ζημιά που προκαλείτε είναι τεράστια σε όλα τα επίπεδα. Η ζημία στους θεσμούς ασύλληπτη. Στη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές, το Κοινοβούλιο. Βέβαια εσείς πετάτε την ευθύνη για όλα στο παρελθόν. Εσείς που παριστάνετε ότι είστε αντισυστημικοί υιοθετήσατε τις χειρότερες πρακτικές και τα ανάποδα της αντιπολίτευσης. Με τι ηθικό ανάστημα μας μιλάτε εσείς την στιγμή που ο πρόεδρος του ΣτΕ σας κατάγγελλε για ωμή παρέμβαση; Εσείς που υποτάξατε τις Ανεξάρτητες Αρχές στο κομματικό σας συμφέρον. Με τι ηθικό ανάστημα μιλάτε όταν ψηφίσατε εκατοντάδες ρουσφετολογικές ρυθμίσεις και μας κουνάτε το δάχτυλο για διαφθορά; Ποιον εξυπηρετήσατε με την παράταση στις οφ σορ, με την κατάργηση αυτοτελών προστίμων για πλαστά και εικονικά τιμολόγια; Τόση αυθαιρεσία δεν έχει υπάρξει ποτέ από την σύσταση του ελληνικού κράτους. Τα 40 χρόνια μεταπολίτευσης έγιναν λάθη. Η χώρα που παρέλαβε ο Κ. Καραμανλής πήγε μπροστά και οι έλληνες είδαν την ζωή τους να αλλάζει. Εσείς αυτά τα 40 χρόνια επικροτούσατε το λάθος. Είστε αποτέλεσμα εξαπάτησης του λαού και απότοκο της κρίσης. Ο προϋπολογισμός αυτός θα είναι ο τελευταίος σας» είπε τέλος ο Δένδιας.

Κουτσούκος (ΔΗΣΥ): Δεσμεύσατε τη χώρα σε διαρκή λιτότητα

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος εξήγησε ότι το τέλος των μνημονίων δεν θα επέλθει το καλοκαίρι του 2018 καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ήδη δεσμευτεί για νέα μέτρα εως το 2022, για υψηλά πλεονάσματα εως το 2060 και για την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο για έναν αιώνα.

«Οι επόμενοι προϋπολογισμοί του 2019 και 2020 - όποιος και να τους καταθέσει - θα ενσωματώνουν μέτρα 4,9 δις ευρώ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  προνομοθέτησε. Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει την χώρα για υπερβολικά πλεονάσματα έως το 2060 και την δημόσια περιουσία στο υπερταμείο. Θα έχουμε συνέχιση τις ίδιας φορολογικής αφαίμαξης για να επιτευχθούν τα ματωμένα πλεονάσματα του Τσίπρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούκος για να προσθέσει «η κυβέρνηση θα παραδώσει μια χώρα δεσμευμένη στην διαρκή λιτότητα και με υπονομευμένη την προοπτική ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση. Βυθίσατε την χώρα στην ύφεση. Είχαμε απώλεια ΑΕΠ ίση με τα υπερβολικά πλεονάσματα που βγάλατε». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης