PROTOTHEMA

Πολιτική

Το παρασκήνιο μίας live αντιπαράθεσης

Δυσφορία στην κυβέρνηση για το πώς εξελίχθηκε η συνάντηση Παυλόπουλου-Ερντογάν

Δυσφορία στην κυβέρνηση για το πώς εξελίχθηκε η συνάντηση Παυλόπουλου-Ερντογάν

Η δημόσια κόντρα σφράγισε την επίσκεψη και οριοθέτησε εξαρχής και τις συνομιλίες Τσίπρα-Ερντογάν

Σε live αντιπαράθεση θέσεων εξελίχθηκε η υποδοχή του Τούρκου προέδρου από τον Έλληνα ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.


Ο Παυλόπουλος εξέθεσε αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε όσα είχε πει ο
Ερντογάν στη συνέντευξή του στον Σκάι. Το γεγονός αυτό υποχρέωσε και τον Τούρκο πρόεδρο να εγκαταλείψει τις σημειώσεις του με τη σύντομη αντιφώνηση και να μπει κι αυτός στην ουσία, εκθέτοντας τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας και για τα ελληνοτουρκικά και για το Κυπριακό.

Αναμφιβόλως, ο τρόπος που εξελίχθηκε η υποδοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο είναι καινοφανής. Δεν έχει υπάρξει κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Προφανώς, ο Παυλόπουλος εμπνεύσθηκε από την ιστορική προσφώνηση του προκατόχου του Κώστα Στεφανόπουλου στο δείπνο κατά την επίσκεψη του προέδρου Κλίντον στην Αθήνα. Ο σημερινός Πρόεδρος Δημοκρατίας, μάλιστα, προτίμησε να πει όσα είχε να πει “με το καλημέρα”.

Ο Παυλόπουλος είχε ενημερώσει την κυβέρνηση πως θα έδινε μία πρώτη απάντηση, αλλά ούτε το Μέγαρο Μαξίμου ούτε το υπουργείο Εξωτερικών ανέμεναν πως τα πράγματα θα εξελίσσονταν έτσι όπως εξελίχθηκαν. Στην πραγματικότητα, η δημόσια αντιπαράθεση σφράγισε την επίσκεψη Ερντογάν και οριοθέτησε εξαρχής και τις συνομιλίες Τσίπρα-Ερντογάν. Με τον τρόπο αυτό δεν άφησε κανένα περιθώριο για ελιγμούς και αναζήτηση κοινών τόπων.

Αυτός είναι ο λόγος που –σύμφωνα με πληροφορίες– η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε και δυσφόρησε με τον χειρισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν έχει, βεβαίως, κανένα περιθώριο ούτε να εκφράσει τη δυσφορία της και πολύ περισσότερο να διαφοροποιηθεί από τη γραμμή Παυλόπουλου. Επί της ουσίας, άλλωστε, δεν διαφωνεί. Απλώς, δεν ήθελε η επίσκεψη ουσιαστικά να εγκλωβισθεί εξ αρχής σ’ ένα ανελαστικό πλαίσιο.

Από τη στιγμή, άλλωστε, που ο Έλληνας πρόεδρος εξέθεσε δημοσίως και με ξεκάθαρο τρόπο τις ελληνικές θέσεις ήταν δεδομένο πως ο Τούρκος ομόλογός του θα απαντούσε αναλόγως. Και θα εξέθετε τις γνωστές τουρκικές θέσεις για όλο το φάσμα των διμερών προβλημάτων. Ο Ερντογάν, μάλιστα, φρόντισε να διευκρινίσει πως δεν θα έλεγε αυτά που είπε εάν δεν υποχρεωνόταν. Με τον τρόπο αυτό επέρριψε την ευθύνη για την εξέλιξη στον χειρισμό του Παυλόπουλου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εκατέρωθεν δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου κινήθηκαν σε πολύ διαφορετικό μήκος κύματος. Εκεί κυριάρχησε η ρητορική περί της ανάγκης προσέγγισης και όχι η αντιπαραθετική έκθεση των εκατέρωθεν εθνικών θέσεων.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Θ.Γ.07/12/201719:24

Ο Ερντογάν απαξιώθηκε ως προσωπικότητα, του συμπεριφέρθηκαν σαν δάσκαλοι σε μαθητή. Ο ένας ο Παυλόπουλος πρακτικά του είπε ότι ως καθηγητής δικαίου τον βρήκε ανεπαρκή, και ο άλλος ο Τσίπρας συστήθηκε σε αυτόν ως επιστήμων μηχανικός , ενώ ο Ερντογάν κενός, πέρα από να ψελίσει κάτι για υποκειμενικές γνώσεις δικαίου, πρακτικά δεν είχε να αναφέρει τίποτα, ούτε γλώσσες δεν μιλάει ο άχρηστος. Φαίνεται είχαν προετοιμαστεί να του συμπεριφερθούν σε προσωπικό επίπεδο υποτιμητικά. Τέτοιος συνχρονισμός μεταξύ Παυλόπουλου/Τσίπρα αδύνατον να έγινε τυχαία. Είχε τη σημασία του αυτή τους η συμπεριφορά. Να αναδείξετε αυτή τη λεπτομέρεια.

Απάντηση
Αγύριγο κεφάλι 07/12/201718:34

Δεν ΕΙΔΑ να υποχωρούν κατά τι οι ΣΤΕΡΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας στο Προεδρικό Μέγαρο. __________Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να έλεγε ΠΑΝ Ο,ΤΙ ήθελε.______________Δεν σημαίνει όμως ότι συμφωνούμε και εμείς σε αυτό._____________Οι ΛΕΚΤΙΚΟΙ ΠΑΛΙΚΑΡΙΣΜΟΙ είναι γιά την ... τηλεόραση. ______Όχι γιά την ΟΥΣΙΑ της κάθε υπόθεσης!..

Απάντηση
Δυσφορία τώρα ; 07/12/201717:51

Γνωρίζατε τις δυνατότητες του προέδρου που εσείς επιλέξατε ,γιατί δεν τον προστατέψατε δίδοντάς του οδηγίες και ελέγχοντας το περιεχόμενο της πρισφωνήσεώς του . Ξέρατε την ασυγκράτητη φλυαρία του .

Απάντηση
Έδωσαν τη ευκαιρία που περίμεναν οι Τούρκοι 07/12/201717:46

Πανέξυπνος τελικά ο Ερντογάν άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσαν οι δικοί μας ηλίθιοι ηγέτες και είπε αυτά ακριβώς που ήθελε να πει και μέσα απο μια επίσημη επίσκεψη ,για να τα εμπεδώσουν οι πάντες.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία