Φαρμακοβιομηχανία: Απειλείται η καινοτομία στο φάρμακο με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Φαρμακοβιομηχανία: Απειλείται η καινοτομία στο φάρμακο με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου απογοήτευσε τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας που με μια σειρά από επιχειρήματα εξηγούν γιατί με την κατάρτιση του αντί να γίνονται βήματα προόδου, στην πραγματικότητα γίνονται πολλά βήματα πίσω 

Φαρμακοβιομηχανία: Απειλείται η καινοτομία στο φάρμακο με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Βήματα οπισθοδρόμησης και αναχρονισμού που οδηγούν μακριά απο τις αρχές της ανεξαρτησίας, της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας, χαρακτηρίζουν οι εκπροσωποι του φορέα Pharma Innovation Forum  -που περιλαμβάνει μεγαλες φαρμακοβιομηχανίες με έμφαση στην καινοτομία- τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την Αξιολόγηση και Αποζημίωση Φαρμάκων που καταθέτει το υπουργείο Υγείας στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. 

Το νομοσχεδιο προβλέπει αντί για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αξιολόγησης φαρμάκων και τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), που σημειωτέον ειναι και μνημονιακή υποχρέωση, τη συσταση Επιτροπής τα μελη της οποίας θα διορίζονται απο τον υπουργό Υγείας. Ο τελευταίος επιφυλάσσει για τον εαυτό του και το δικαίωμα να συμφωνεί ή να διαφωνεί με την απόφαση της Επιτροπής. 

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου απογοήτευσε τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας που με μια σειρά απο επιχειρήματα εξηγούν γιατι με την κατάρτιση του αντί να γίνονται βήματα προόδου, στην πραγματικότητα γίνονται πολλά βήματα πίσω. 
 
"Το HTA είναι μία επιστημονική διαδικασία βαρύνουσας σημασίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων της Υγείας και οφείλει να ακολουθεί τις βασικές αρχές της αμεροληψίας, ανεξαρτησίας, διαφάνειας, όπως συμβαίνει και με άλλους καθιερωμένους οργανισμούς ΗΤΑ σε χώρες της Ευρώπης. Το HTA οφείλει να αποτελεί βασικό εργαλείο στήριξης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων από τους φορείς με τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένο, αναδεικνύοντας παράλληλα την κλινική και οικονομική αξία της υπό αξιολόγησης τεχνολογίας" αναφερει ο φορέας. 
 
Η φαρμακοβιομηχανία, οπως δηλώνουν, προσδοκούσε για μια ουσιαστική αλλαγή σελίδας προς μια τεχνοκρατική και ολιστική προσέγγιση. Αντ’ αυτού ομως "παρέλαβε μια στείρα προσθετική πράξη στα προϋπάρχοντα ανορθολογικά οριζόντια μέτρα των εξωτερικών κριτήριων και του τέλους εισόδου που έχει μάλλον χαρακτήρα υπαλληλικού κανονισμού και όχι την περιγραφή μιας διεπιστημονικής διαδικασίας, η οποία να συνοψίζει τις κλινικές, κοινωνικές, οικονομικές και ηθικές πτυχές σχετιζόμενες με την χρήση μιας τεχνολογίας υγείας". 
Κλείσιμο
 
Αρχή και τέλος της διαδικασίας στο υπουργείο Υγείας 

"Ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ένας συστηματικός, διάφανος, αντικειμενικός και μεθοδολογικός τρόπος επικύρωσης, διαφαίνεται μια διαδικασία που ξεκινά και καταλήγει στο Υπουργείο Υγείας" τονίζεται στην ανακοινωση, γεγονός που θέτει κατα τους φαρμακοβιομήχανους θέμα παραβίασης της ανεξαρτησίας και της διαφάνειας της διαδικασίας. 
Ειναι ενδεικτικό, πως ο υπουργός Υγείας ορίζει τα μέλη της επιτροπής και παίρνει τις αποφάσεις, με το νόμο να του δίνει το δικαίωμα και την ισχύ να αποκλίνει από τη γνώμη της επιτροπής, την οποία ο ίδιος έχει επιλέξει.

Επιπλέον,  οπως εκτιμούν οι εκπροςωποι του Pharma Innovation Forum, τα κριτήρια για την κλινική και οικονομική αξιολόγηση παραμένουν σκοπίμως ασαφή: "Πουθενά για παράδειγμα στο περίγραμμα του σχεδίου νόμου δεν προκύπτει ότι η διαφοροποίηση με βάση το  κλινικό όφελος θα οδηγεί σε διαφοροποιημένες επιβαρύνσεις. Αντιθέτως, όλα ανεξαιρέτως τα φαρμακευτικά προϊόντα διοχετεύονται σε ένα κανάλι που υπόκειται στη στρόφιγγα μιας επιτροπής διαπραγμάτευσης της οποίας τα πέντε μέλη από τα εννέα ορίζονται από τον ίδιο τον υπουργό και της οποίας ο Κανονισμός Λειτουργίας παραμένει ακόμα ένα μυστήριο. Παράλληλα, όχι μόνο τα νέα αλλά όλα τα προϊόντα τίθενται υπό καθεστώς επαναξιολόγησης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα σε ασθενείς που είναι ήδη υπό θεραπεία". 

Τέλος, στη διαδικασία δεν αφήνεται χώρος για την ιατρική κοινότητα και για τους ασθενείς. 

" Όταν η αρχή της ανεξαρτησίας καταρρίπτεται από το συγκεντρωτισμό, τότε η αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας καταρρέει" καταλήγει η ανακοίνωση. 
 
Οι εκπροσωποι της διεθνούς καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας δηλώνουν ότι εχουν καταθέσει προτάσεις διόρθωσης και βελτίωσης που "φιλοδοξούν να μετατρέψουν το ανεπαρκές και πιθανά επικίνδυνο σχέδιο σε δίκαιο, διαφανές και αυτοτελές" τοσο στο email του Υπουργού Υγείας όσο και στην ανοιχτή διαβούλευση (open gov).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης