Στην επιτροπή Διαφάνειας η υπόθεση με τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία

Στην επιτροπή Διαφάνειας η υπόθεση με τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία

Χωρίς Παπαδόπουλο δεν ήθελε να πουλήσει ο Καμμένος, αποκαλύπτει με έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος - Εξώδικο Σπυράκη στον Καμμένο - Δικαιολογίες Κατρούγκαλου που «τα γυρνάει» για τον πρέσβη

Στην επιτροπή Διαφάνειας η υπόθεση με τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία
Σε ρυθμούς βλημάτων και Σαουδικης Αραβιας θα κινηθεί η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (12:00) καθώς αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα της ΝΔ για κλήση και εξέταση όλων των πρωταγωνιστών της προβληματικής υπόθεσης.

Την ίδια ώρα νέες επιμέρους πτυχές της προβληματικής υπόθεσης με την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία φέρνουν στο φως έγγραφα που κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος
καθώς εμφανίζουν τον ενδιάμεσο Βασίλη Παπαδόπουλο να παραβιάζει τους όρους πληρωμής που συνοδεύουν την συμφωνία από την πρώτη στιγμή.

«
Κλείσιμο
Η ανέκκλητη πίστωση δεν κατετέθη ποτέ. Και αντί το υπουργείο να αρχίσει να αναρωτιέται για την φερεγγυότητα εκείνου με τον οποίο υπέγραψε, συνέχισε να του την ζητά. Οκτώ φορές!» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει: «Με κορυφαία στιγμή την 30ή Αυγούστου, που ζητά απεγνωσμένα, θα έλεγε κανείς, αυτή τη διασφάλιση ξανά από τον Παπαδόπουλο, έχοντας όμως διώξει μια μέρα πριν τους αυθεντικούς εκπροσώπους του Βασιλείου και μαζί με αυτούς το ζεστό χρήμα που διέθεταν για να αγοράσουν. Ο κ. Καμμένος δεν ήθελε τα λεφτά των Σαουδαράβων και παρακαλούσε 2,5 μήνες μετά τον Παπαδόπουλο για την ανέκκλητη πίστωση».


Τα γυρνάει ο Κατρούγκαλος για τον πρέσβη
Απάντηση στις νέες καταγγελίες του κ. Λοβέρδου επιχείρησε να δώσει ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων δεν υπάρχει σκάνδαλο καθώς «αποκλείστηκε το ενδεχόμενο μίζας».

Εκτός αυτών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να ανασκευάσει τις καταγγελίες της κυβέρνησης για την δράση του έλληνα πρέσβη στο Ριάντ. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει στην  Βουλή πως ο Ελληνας διπλωμάτης λειτούργησε εκπροσωπώντας τα συμφέροντα άλλου επιχειρηματία που ήθελε να «αρπάξει» την δουλειά από τον κ. Παπαδόπουλο.

«Είστε βέβαιος ότι ο πρέσβης ευθύνεται;» είπε ο κ. Κατρούγκαλος για να υποστηρίξει ότι είναι αντιφατική η θέση της αντιπολίτευσης που ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την μη ανάκληση του πρέσβη από την στιγμή τον θεωρεί εντολοδόχο μεσαζόντων. «Υπήρχε πληρεξουσιότητα. Αν αυτό συμβαίνει, πώς ήταν δυνατή η χορήγηση μίζας» υποστήριξε σε άλλο σημείο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για να συμπληρώσει: «Όταν παρουσιάστηκαν αυτά τα στοιχεία  και αποκλείστηκε το ενδεχόμενο μίζας, η ΝΔ πήγε σε φαιδρές δικαιολογίες περι γνησιότητας εγγράφων. Η διαρροή εγγράφων είναι σε επίπεδο Ποινικού Κώδικα μια κακουργηματική πράξη και βαρύτατο πειθαρχικό αδίκημα. Από τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Εξωτερικών έχει διατάξει ανάκριση και οι ευθύνες θα αποδοθούν».


Λοβέρδος: Χωρίς Παπαδόπουλο ο Καμμενος δεν πούλαγε 
Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος εξήγησε: «Είναι υποχρέωσή μου απέναντι στους πολίτες να αποκαλύψω στο βαθμό που μπορώ το μέγεθος και τις διαστάσεις της υπόθεσης της πώλησης των πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία  και αυτή την υποχρέωση θα την τηρήσω εις το ακέραιο. Η εμμονή του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην συμμετοχή του μεσάζοντα Παπαδόπουλου στην πώληση των πυρομαχικών είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή» και πρόσθεσε: «Χωρίς τον Παπαδόπουλο ο κ. Καμμένος δεν ήταν διατεθειμένος να πουλήσει. Καταθέτω σήμερα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το υπουργείο ζήτησε από τον Παπαδόπουλο ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις αλλά οκτώ φορές την κατάθεση Ανέκκλητης Ενέγγυας Πίστωσης. Ήταν όρος της συμφωνίας που υπέγραψαν στις 13.6.2017 ότι εντός δέκα ημερών ο Παπαδόπουλος θα την κατέθετε προκειμένου να διασφαλιστεί το ελληνικό Δημόσιο και να μην χάσει τα χρήματά του. Η ανέκκλητη πίστωση δεν κατετέθη ποτέ. Και αντί το Υπουργείο να αρχίσει να αναρωτιέται για την φερεγγυότητα εκείνου με τον οποίο υπέγραψε συνέχισε να του την ζητά. Οκτώ φορές! Με κορυφαία στιγμή την 30ή Αυγούστου που ζητά απεγνωσμένα, θα έλεγε κανείς, αυτή την διασφάλιση ξανά από τον Παπαδόπουλο, έχοντας όμως διώξει μια μέρα πριν τους αυθεντικούς εκπροσώπους του Βασιλείου και μαζί με αυτούς το ζεστό χρήμα που διέθεταν για να αγοράσουν. Ο κ. Καμμένος δεν ήθελε τα λεφτά των Σαουδαράβων και παρακαλούσε δυόμιση μήνες μετά τον Παπαδόπουλο για την ανέκκλητη πίστωση. Και το ερώτημα που τίθεται είναι "γιατί"; Ο κ. Καμμένος οφείλει να δώσει εξηγήσεις γιατί επεδίωκε διακαώς την εμπλοκή του μεσάζοντα Παπαδόπουλου». 

Δείτε τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος:






























 
 
Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σήμερα τα βλήματα της Σαουδικής Αραβιας
Πάντως σήμερα στις 12 θα συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα της ΝΔ για άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν στο αίτημα τους ότι, μετά την πρόσφατη σχετική συζήτηση στη Βουλή, «εγείρονται βάσιμες ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί ο κ. υπουργός, για τη φαλκίδευση των διαδικασιών, για το κύρος του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και για το κύρος του Ελληνικού Κράτους στις διεθνείς του σχέσεις».

Καταγράφουν το ιστορικό των γεγονότων και υπογραμμίζουν ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν έσοδα 66 εκ. ευρώ συν τα έξοδα αποθήκευσης και καταστροφής λόγω της εμπλοκής του μεσάζοντα - εκπροσώπου κ. Παπαδόπουλου και της επιμονής του κ. Καμμένου να υπογράψει ως μεσάζοντας τη διακρατική συμφωνία με το ΒΣΑ».

Καταλήγοντας αναφέρουν ότι «ως εκ τούτου, καθίσταται αδήριτη ανάγκη να κληθούν άμεσα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της, κατά το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής, οι αρμόδιοι Υπουργοί - Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος και αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας και Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς- καθώς και όσα πρόσωπα κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα αυτά, αλλά και να ενημερώσουν την Επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους της χώρας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της, του δημοσίου συμφέροντος της χώρας, του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, καθώς και την αποκατάσταση της νομιμότητας των ενεργειών της διάθεσης του στρατιωτικού εξοπλισμού».


Με εξώδικο απαντά η Μαρία Σπυράκη στον Πάνο Καμμένο
Την ίδια ώρα η πολιτική σύγκρουση για τα πυρομαχικά λαμβάνει και διαστάσεις προσωπικής αντιπαράθεσης καθώς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος ισχυρίστηκε ότι η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη υπήρξε συνεργάτης του κ. Ακη Τζοχατζόπουλου.

Η αντίδραση της κυρίας Σπυρακη ήρθε με εξώδικο. «Οι νέες χυδαιότητες του Πάνου Καμμένου δεν θα μείνουν αυτή τη φορά αναπάντητες, ακόμη κι αν ισχυριστεί ότι τις έγραψε κάποιος συγγενής του» τόνισε η ίδια, συμπληρώνοντας: «Αύριο το πρωί στο γραφείο του θα τον υποδεχθεί ένα εξώδικο και αν δεν ανακαλέσει αμέσως ζητώντας δημοσίως συγγνώμη, η επόμενη συνάντησή μας θα είναι στα αστικά δικαστήρια στα οποία έχει συνηθίσει πλέον να πληρώνει αγωγές».

Να σημειωθεί ότι το tweet του κ. Καμμένου που «άναψε φωτιές» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αν η συνεργάτης του Τσοχατζόπουλου -- Κούλη  ψάχνει όπλα στη Συρία να ρωτήσει τα αφεντικά που την πληρώνουν από τα μαύρα και τα αρπάζουν διαχρονικά από τον Ελληνικό λαό».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης