Βλήματα στη Σαουδική Αραβία: Από τον Φεβρουάριο γνώριζαν για το μεσάζοντα - Στο κάδρο και ο Κοτζιάς

Βλήματα στη Σαουδική Αραβία: Από τον Φεβρουάριο γνώριζαν για το μεσάζοντα - Στο κάδρο και ο Κοτζιάς

Στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ υπήρχε το όνομά του - Διαμαρτυρία Λοβέρδου για τη στάση Κοτζιά για τα έγγραφα - Ράπισμα και από την ΕΕ για το εμπόριο όπλων - Ομοβροντία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Βλήματα στη Σαουδική Αραβία: Από τον Φεβρουάριο γνώριζαν για το μεσάζοντα - Στο κάδρο και ο Κοτζιάς
Στη γραμμή ότι δεν ισχύει πλέον η συμφωνία με την Σαουδική Αραβία για την πώληση όπλων
και άρα δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο, πάει η κυβέρνηση και επίσημα από το βράδυ της Τετάρτης, καθώς
ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος εμφάνισε την υπόθεση ως να έχει τελειώσει, λόγω αναδίπλωσης του Ριάντ, που δεν κατέθεσε την προβλεπόμενη προκαταβολή.

Κλείσιμο
Ο κ. Καμμένος
δήλωσε (στον ΑΝΤ1) ότι «συμφωνία χωρίς ανέγκλητη πίστωση δεν υπάρχει» και διευκρίνισε ότι «όσο δεν έχουν μπει χρήματα στον λογαριασμό, δεν υπάρχει συμφωνία». Ως εκ τούτου  η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την πώληση των 300.000 βλημάτων έχει λήξει από τις 10 Οκτωβρίου, σημείωσε και ισχυρίστηκε ότι «τη συμφωνία τη χάλασε ο κ. Σφακιανάκης».

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Καμμένου έρχεται να επιβεβαιώσει τη στροφή, που εδώ και ημέρες «έψηνε» η κυβέρνηση, ώστε να βρει διέξοδο από την δυσώδη αυτή υπόθεση, διατηρώντας όμως τα προσχήματα και προσπαθώντας, όχι απλώς να μην δικαιώσει την αντιπολίτευση για την κριτική που έχει ασκήσει, αλλά και να της επιρρίψει μέρος της ευθύνης για το ναυάγιο.

Η αναδίπλωση αυτή της κυβέρνησης, υλοποιείται κατά ένα μέρος από τον υπουργό Άμυνας, με τις συγκεκριμένες δηλώσεις, αλλά και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν να ακυρωθεί σε κάθε περίπτωση η όποια συμφωνία για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους, επικαλούμενοι ότι δεν μπορεί η χώρα να πουλάει όπλα στη Σαουδική Αραβία, επειδή εμπλέκεται στη γενοκτονία που συντελείται στην Υεμένη - και προς τον εκεί πόλεμο, προορίζονται στην πραγματικότητα τα βλήματα που θέλει να αγοράσει από την Αθήνα το Ριάντ. 

Η θέση αυτή, που πλασάρουν τις τελευταίες ημέρες βουλευτές όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Κώστας Δουζίνας και άλλοι, συντάσσεται και με την συζήτηση που γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να καταλήξει σε πρόταση του ευρωκοινοβουλίου για εμπάργκο πώλησης όπλων στο Ριάντ την προσεχή Τετάρτη. Η ευρωπαϊκή αυτή πρόθεση «αδειάζει» μεν τις μέχρι τώρα κυβερνητικές ενέργειες για συναλλαγή με τη Σαουδική Αραβία, αλλά ταυτόχρονα διευκολύνει το Μαξίμου να ξεφύγει από την υπόθεση, η οποία στο μεταξύ είχε λάβει δύσοσμες διαστάσεις, λόγω της εμπλοκής του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου και τους υπαινιγμούς έως καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί σκανδάλου.

Επιχειρώντας να απαντήσει σε τέτοιου είδους αιτιάσεις χθες βράδυ ο κ. Καμμένος, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει μίζας, αυτά μόνο η ΝΔ θα μπορούσε να τα σκεφτεί, είναι ντροπή» και ότι «εγώ δεν έχω βάλει πουθενά υπογραφή».

Υποστήριξε και πάλι ότι δεν όρισε η κυβέρνηση τον κ. Παπαδόπουλο, αλλά η Σαουδική Αραβία, διευκρινίζοντας ότι είθισται να ορίζεται κάποιος εκπρόσωπος για τα διαδικαστικά. Ομολόγησε πάντως ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα λάβει κάποια χρήματα από τη Σαουδική Αραβία για ορισμένες διαδικασίες!


 
Η αντιπολίτευση κλιμακώνει την επίθεση
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απεμπλακεί από την υπόθεση, η αντιπολίτευση κλιμακώνει την κριτική της και σφίγγει τον κλοιό.

Η ΝΔ κατέθεσε αίτημα για άμεση σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να διερευνηθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατέθεσαν το αίτημα επισημαίνουν ότι, μετά την πρόσφατη σχετική συζήτηση στη Βουλή, «εγείρονται βάσιμες ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί ο κ. Υπουργός, για τη φαλκίδευση των διαδικασιών, για το κύρος του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και για το κύρος του Ελληνικού Κράτους στις διεθνείς του σχέσεις».

 
Καταγγελία Λοβέρδου για Κοτζιά
Στο μεταξύ η κόντρα της αντιπολίτευσης με τον υπουργό Εξωτερικών, για τα απόρρητα έγγραφα καλά κρατεί.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε ότι πήγε στο ΥΠΕΞ, αλλά δεν του επέτρεψαν να δει τα στοιχεία, για τα οποία είχε μιλήσει τη Δευτέρα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οι ανακοινώσεις του κ. Κοτζιά είναι ακατανόητες. Ο πρωθυπουργός την Δευτέρα είπε ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που κατέθεσε προφορικά και κάλεσε τους προέδρους των κομμάτων να πάνε στο υπουργείο Εξωτερικών, για να τα δουν. Μου ζήτησε η κυρία Γεννηματά να πάω εκ μέρους της και να τα δω. Πήγα και ένας υπάλληλος από το διπλωματικό γραφείο του υπουργού μου είπε ότι δεν είχε ενημέρωση και εντολή. Διαμαρτυρήθηκα και εισέπραξα την απαράδεκτη κριτική από τον κ. Κοτζιά. Δεν έκανα κάτι παραπάνω από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε: «Απειλήθηκα  και εξεπλάγην από την επίθεση Κοτζιά. Όμως, απεσύρθη η έκπληξή μου από τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Καμμένος. Είδα ότι στις 23/2/17 τα μέλη του ΚΥΣΕΑ ήξεραν ότι υπάρχει Παπαδόπουλος. Καταθέτω και την εισήγηση Καμμένου στο ΚΥΣΕΑ για το σχέδιο συμφωνίας. Το σχέδιο συμφωνίας που εισήγαγε στο ΚΥΣΕΑ υπογράφεται από τον Παπαδόπουλο. Τα ήξερε όλα ο Κοτζιάς και γι' αυτό μας απειλεί με διώξεις και μας καθυβρίζει».











Ενστάσεις για την εγκυρότητα των εγγράφων που παρουσίασε ο κ. Καμμένος εκφράζουν η ΝΔ και οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς, προσθέτοντας μία ακόμα διάσταση στην υπόθεση. Η αντιπολίτευση διαπιστώνει σειρά λαθών με την εκφορά στην αγγλική γλώσσα, που προδίδει προχειρότητα στη σύνταξη εγγράφων  συνταχθεί. Όπως αναφέρουν υπάρχει ένα πιστοποιητικό τελικού χρήστη, το οποίο έχει δύο όπλα δύο διαφορετικών κλάδων: βλήματα 105 mm και αεροπορικές βόμβες. Το συγκεκριμένο έγγραφο που περιέχει βλήματα του πυροβολικού υπογράφει ένας αξιωματικός της αεροπορίας. Επίσης, στο συγκεκριμένο έγγραφο η εταιρεία του κ. Παπαδόπουλου περιγράφεται ως εξαγωγική οντότητα και όχι ως εισαγωγική, που έχει παρουσιαστεί από την πλευρά της κυβέρνησης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης υποσχέθηκε περισσότερες αποκαλύψεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης