Η κυβέρνηση θόλωσε τα νερά, αντί να ξεκαθαρίσει το σκάνδαλο με τα όπλα στη Σαουδική Αραβία

Η κυβέρνηση θόλωσε τα νερά, αντί να ξεκαθαρίσει το σκάνδαλο με τα όπλα στη Σαουδική Αραβία

Το άγχος του Τσίπρα να καλύψει τον Π. Καμμένο και οι απαντήσεις που δεν δόθηκαν, ούτε για την επιλογής πώλησης όπλων στο Ριάντ, ούτε για τον μεσολαβητή Β. Παπαδόπουλο - Ο πρωθυπουργός αναζήτησε σωσίβιο στον αντιπερισπασμό με τον Τζον Σφακιανάκη

Η κυβέρνηση θόλωσε τα νερά, αντί να ξεκαθαρίσει το σκάνδαλο με τα όπλα στη Σαουδική Αραβία
Σε πολύωρους και ιδιαίτερα… εφευρετικούς ελιγμούς επιδόθηκε η κυβέρνηση, κατά
τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή
για την υπόθεση με την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβίας
, περιπλέκοντας και θολώνοντας ακόμη περισσότερο, παρά ξεκαθαρίζοντας την κατάσταση.
Κλείσιμο

Αν η τακτική και η επιλογή της κυβέρνησης ήταν να ξεφύγει από τα αδυσώπητα ερωτήματα, που είχαν ανακύψει από τις συνταρακτικές αποκαλύψεις και τα ερωτήματα, δημιουργώντας ένα κλίμα σύγχυσης και απαρέσκειας τελικά, το κατάφερε. Αλλά δεν έκανε κανέναν σοφότερο, ούτε παρείχε, ως όφειλε, αποδείξεις ότι οι χειρισμοί του αρμόδιου υπουργού Άμυνας
Πάνου Καμμένου
, ήταν οι ενδεδειγμένοι και δεν εξέθεσαν ή έβλαψαν τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας και ο κ. Καμμένος δεν έδωσαν πειστικές και ουσιαστικές απαντήσεις στα τρία βασικά ερωτήματα, που προκύπτουν από την υπόθεση:

Πρώτον, γιατί η χώρα επέλεξε να πουλήσει πολεμικό υλικό στη Σαουδική Αραβία, παρότι η διεθνής κοινότητα έχει θέσει το Ριάντ σε μία ιδιότυπη καραντίνα, λόγω της εμπλοκής του στον εμφύλιο και τη γενοκτονία που συντελείται στην Υεμένη. Σημειωτέον ότι η κριτική προς την κυβέρνηση, για την επιλογή αυτή ασκείται κυρίως από το εσωτερικό (Φίλης, Σκουρλέτης, Κυρίτσης κ.α.) και τα αριστερά (ΚΚΕ, ΛΑΕ κ.α.) του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος και η δράση του αμφιλεγόμενου επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλου, ο οποίος εμφανίζεται κατά την κυβέρνηση, ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας και κατά την αντιπολίτευση, ως μεσάζοντας στη συμφωνία αυτή. Το πλήθος ερωτημάτων για τον κ. Παπαδόπουλο και τις προνομιακές του σχέσεις με το υπουργείο Άμυνας, που προκάλεσαν άλλωστε μέχρι και την αντίδραση των αρμόδιων στρατιωτικών, προσπεράστηκε στην πραγματικότητα από την κυβερνητική πλευρά, η οποία έκανε και αντιπερισπασμό: ο κ. Τσίπρας, επικαλέστηκε έγγραφο του πρέσβη στο Ριάντ, σύμφωνα με το οποίο ένας άλλος Έλληνας, που διατηρεί σχέσεις με την Σαουδαραβική κυβέρνηση, ο Τζον Σφακιανάκης, ήταν η «πηγή», που αμφισβήτησε τον, ορθό για την κυβέρνηση, ρόλο του κ. Παπαδόπουλου.

Και τρίτον, γιατί δεν έχει προχωρήσει η συμφωνία πώλησης των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και εάν τελικά θα ολοκληρωθεί ή όχι. Η αίσθηση που έχει διαμορφωθεί είναι ότι πρόκειται για μία βαλτωμένη συμφωνία, που όμως καμία πλευρά δεν παίρνει την ευθύνη να τερματίσει και τυπικά. Ο κ. Τσίπρας ήταν δε ιδιαίτερα προσεκτικός, κάνοντας θερμές αναφορές στη Σαουδική Αραβία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποσαφήνισε τι ισχύει και τι πρόκειται να γίνει!

Ουσιαστικά η κυβέρνηση «απέδρασε» από τη συζήτηση στη Βουλή, μην ξεκαθαρίζοντας τίποτα απ’ όλα όσα έχουν τεθεί στο τραπέζι, στηριζόμενη κυρίως σε επικοινωνιακά τερτίπια και στον αιφνιδιασμό με την επίκληση εγγράφων, όπως αυτό που αναφερόταν στον κ. Σφακιανάκη.

Φάνηκε εξ αρχής δε, ότι στόχος των κυρίων Καμμένου και Τσίπρα, ήταν να καταφύγουν σε ελιγμούς, που θα έφερναν σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση και θα της περιόριζαν το πεδίο… βολής, παρά να εξηγήσουν πώς έμπλεξαν η χώρα και η κυβέρνηση σε μία τόσο δύσοσμη υπόθεση.

Με την τακτική των συμψηφισμών και την επίκληση κάθε είδους σχετικού  επιχειρήματος, η κυβερνητική πλευρά προσπάθησε να μπερδέψει την αντιπολίτευση, παρά να δώσει απαντήσεις. Ο υπουργός Άμυνας κατέφυγε σε διάφορες παλιές ιστορίες, άνευ νοήματος, ενώ ο πρωθυπουργός επιστράτευσε και πάλι τα γνωστά επιχειρήματα για τα… Paradise Papers, τη Siemens και άλλα παρόμοια, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι θα προκαλέσει προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, για τη διαφθορά!

Υπό αυτό το πρίσμα, στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν σχεδόν ενθουσιασμένοι χθες βράδυ, θεωρώντας ότι η υπόθεση που ταλαιπωρεί την κυβέρνηση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ξεπεράστηκε με το μικρότερο δυνατό κόστος και μάλιστα, όπως εκτιμούν, συσσώρευσε νέα προβλήματα πλέον για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης