Παρίσι: Τι συζήτησαν Τσίπρας-Μακρόν στο Ελιζέ

Παρίσι: Τι συζήτησαν Τσίπρας-Μακρόν στο Ελιζέ

Δεν έκαναν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση - Συμφώνησαν να προγραμματιστεί η επόμενη συνάντηση των χωρών του Νότου τον Γενάρη του 2018

Παρίσι: Τι συζήτησαν Τσίπρας-Μακρόν στο Ελιζέ
Χωρίς κοινές δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα
με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας
Εμανουέλ Μακρόν,
η οποία διήρκησε μια ώρα και ένα τέταρτο.
Κλείσιμο

Η υποδοχή του κ. Τσίπρα από τον Εμανουέλ Μακρόν ήταν ιδιαίτερα θερμή. Κατά την άφιξη, περίμενε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου των Ηλυσίων και κατέβηκε να τον υποδεχθεί κατά την έξοδο του από το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, η πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο συντονισμός για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την Ευρωζώνη και το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και η επιτάχυνση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Πηγές τονίζουν ότι Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν, επίσης, να προγραμματιστεί η επόμενη συνάντηση των χωρών του Νότου τον Γενάρη του 2018.



Φωτογραφίες από τη συνάντηση με Μακρόν




















Ο Αλέξης Τσίπρας χθες βραβεύτηκε για το «πολιτικό σθένος» του, εις αναγνώριση της «στροφής» που έκανε από το 2015, υιοθετώντας και υλοποιώντας το πλαίσιο που έθεσαν οι δανειστές για την Ελλάδα, τερματίζοντας την αβεβαιότητα περί Grexit.

Μάλιστα, μιλώντας κατά την τελετή παραλαβής του βραβείου από το περιοδικό Politique Internationale, σημείωσε πως θα είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση στη Γερμανία, δείχνοντας ανυπομονησία για τη επαναφορά της πολιτικής σταθερότητας στο Βερολίνο, αφού η παράταση των διαπραγματεύσεων εκεί, μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο και αφού ξεκίνησε την ομιλία του με μία φράση στα γαλλικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το σθένος το δικό μας είναι το σθένος του λαού μας», εξηγώντας ότι «από αυτόν και τη δική του ιστορική εμπειρία και ωριμότητα αντλούμε το θάρρος και την αντοχή να στεκόμαστε όρθιοι στο λυκόφως της μεγάλης δοκιμασίας της τελευταίας επταετίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαριστεί για το βραβείο στα γαλλικά



«Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος που επέδειξαν οι Έλληνες σε δύσκολες συνθήκες. Προσηλωμένοι στο σχέδιό μας και αυτό που πρεσβεύαμε ως σωστό, καταφέραμε να αντισταθούμε στις Σειρήνες και να οδηγήσουμε το σκάφος που λέγεται Ελλάδα και Ευρώπη στην ασφάλεια. Αποφύγαμε την άτακτη χρεωκοπία, τα σχέδια ορισμένων κύκλων για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» τόνισε ο κ. Τσίπρας, σαν ένα είδος αυτοκριτικής.

Μάλιστα παρομοίασε τον εαυτό του με τον Οδυσσέα, που προφανώς φτάνει στην Ιθάκη του: «Θέλω να σας εκμυστηρευτώ κάτι, μιας και αναφερθήκατε στον Κρέοντα και την Αντιγόνη. Εγώ να πιάσω ένα άλλο μυθικό πρόσωπο και να σας πω τώρα, βλέποντας από μακριά αυτή τη μεγάλη εμπειρία, θαρρώ πως πολλές φορές βρισκόμουν και εγώ ο ίδιος μέσα στον μύθο του Οδυσσέα που είπε στους συντρόφους του να τον δέσουν στο κατάρτι, προκειμένου να μην αντιδράσει ακούγοντας το τραγούδι των σειρήνων».

Κατά τα άλλα, στην ομιλία του στη διάρκεια της εκδήλωσης με τη διεύθυνση του Politique Internationale και επιχειρηματίες επέμεινε και πάλι στο θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εκτίμηση πως το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2%. Τόνισε τη σημαντική μείωση της ανεργίας από το 27% κοντά στο 20% πλέον, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση και για τη συνέχεια.


Βραβείο από τον Δικηγορικό Σύλλογο
Λίγο αργότερα, σε μία δεύτερη εκδήλωση, έλαβε το παρεμφερές Βραβείο Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες από τον δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού.

Επανέλαβε δε ότι το βραβείο που παραλαμβάνει είναι για τον ελληνικό λαό που υπέφερε παρά πολύ στα χρόνια της κρίσης και παρέμεινε προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή πορεία. Σημείωσε δε ότι η Ευρώπη υπνοβατεί προς τη διαίρεση αλλά ταυτόχρονα αναζητεί και τη διεύρυνση και τόνισε ότι στα χρόνια της κρίσης υποχώρησε η αρχή του κράτους δικαίου και τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Αφήνοντας και πάλι αιχμές για το Βερολίνο είπε ότι οι αποφάσεις στην Ευρώπη λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δε λογοδοτούν στους Ευρωπαίους πολίτες.

Πρόσθεσε δε ότι οργανική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει όσο αυτή παραμένει μόνο νομισματική και όχι οικονομικό κοινωνική, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι η ευρωζώνη πρέπει γρήγορα να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης.



Συνάντηση και με Ολάντ
Χθες βράδυ ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και την ευρωπαϊκή αριστερά.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.


Στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Μακρόν, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, στην οποία μετέχουν οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ και των έξι ανατολικών χωρών - εταίρων (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης