Βουλή: Η συζήτηση για το μέρισμα «ανεβάζει το θερμόμετρο» - Σφοδρά αντιπολιτευτικά πυρά

Βουλή: Η συζήτηση για το μέρισμα «ανεβάζει το θερμόμετρο» - Σφοδρά αντιπολιτευτικά πυρά

Τα αντιπολιτευτικά πυρά κατευθύνονται και στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για τις τραγικές παραλείψεις στην εκπόνηση αντιπλημμυρικών έργων που είχαν ως συνέπεια απώλειες ανθρώπων και εκτεταμένες καταστροφές

Βουλή: Η συζήτηση για το μέρισμα «ανεβάζει το θερμόμετρο» - Σφοδρά αντιπολιτευτικά πυρά
Σφοδρή επίθεση για την κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έχει εξοντώσει φορολογούμενους και ασφαλισμένους και έχει εξαφανίσει την μεσαία τάξη εξαπολύει η αντιπολίτευση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το μέρισμα.

Επίσης τα αντιπολιτευτικά πυρά κατευθύνονται και στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για τις τραγικές παραλείψεις στην εκπόνηση αντιπλημμυρικών έργων που είχαν ως συνέπεια απώλειες ανθρώπων και εκτεταμένες καταστροφές.

«Φταίει η Περιφέρεια και η Δούρου για 40 χρόνια ανομίας;» έσπευσε να δικαιολογήσει τις ευθύνες τις αυτοδιοίκησης ο κ. Μάκης Μπαλαούρας.

Κλείσιμο
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως το νομοσχέδιο δεν αποτελεί «απλό βοήθημα» αλλά προϊόν «της ιδεολογίας μας και της ψυχής της Αριστεράς που και εντός μνημονίων δείχνουμε ταξική μεροληψία στους μη έχοντες και κατέχοντες». Επίσης, επιφύλαξε και ειρωνική διάθεση για την ευρύτατη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της κεντροαριστεράς σχολιάζοντας πως «μας λέτε για την κεντροαριστερά όμως κεντρικοί ψηφοφόροι ήταν ο Μάνος και ο Ψωμιάδης. Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη».

Ο κ. Μπαλαούρας υποστήριξε ότι το μέρισμα δεν αποτελεί προϊόν υπερφορολόγησης αλλά προήλθε από μη παραμετρικά μέτρα όπως η πάταξη της φοροδιαφυγης και το λαθρεμπόριο. Ειπε μάλιστα πως εισπράχθηκαν 550 εκατ. ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου για να τον διορθώσει ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης εξηγώντας ότι το ποσό αφορά τα βεβαιωθέντα πρόστιμα και πως οι πραγματικές εισπράξεις ανέρχονται σε μόλις 31 εκατ. ευρω.

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Γιάννης Βρούτσης εξήγησε πως «όλοι πρέπει να σταθούμε πάνω από μικροκομματικές και μικρόψυχες τοποθετήσεις και να σταθούμε με υπευθυνότητα δίπλα στον κόσμο που έχε πληγεί από τις καταστροφές. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μέτρα που θα απαλύνουν τον πόνο τους. Είναι ηθική και πολιτική υποχρέωση του πολιτικού συστήματος» ωστόσο τόνισε πως υπάρχουν ευθύνες για την κυρία Δούρου και πως πρέπει να αναζητηθούν.
Αναφορικά με το μέρισμα αλλά και την συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είπε πως «ο κ. Τσακαλώτος με προκλητικό τρόπο κουνώντας το δάχτυλο σαν να είμαστε μαθητές μας εγκαλούσε γιατί τολμήσαμε να πούμε ότι 3 χρόνια με τη δική σας οικονομική πολιτική χάσαμε 30 δις ευρώ πλούτου. Μας είπε ότι εισοδήματα 12.000 έως 18.000 ευρώ καθορίζουν την μεσαία τάξη. Μας εγκάλεσε που δεν στηρίξαμε το βοήθημα που δώσατε πέρυσι αλλά δεν θυμήθηκε την ταπεινωτική επιστολή που έστειλε ο ίδιος στους Θεσμούς ζητώντας τους συγγνώμη».
«Πρέπει να πάει και το ένα ευρώ στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αυτή η φιλοσοφία ΝΔ. Διαφωνούμε όμως γιατί με το σκοτεινό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η φτωτοχοποίηση του λαού και η πολιτική των επιδομάτων για να εξαρτήσουν πελατειακά έναν καθημαγμένο κόσμο» εξήγησε.

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος επισήμανε ότι η νομοθετική ρύθμιση για το μέρισμα έχει ασάφειες εξηγώντας πως δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι δικαιούχοι θα καθορίζονται από το τεκμαρτό εισόδημα και τι θα γίνει με τους «φιλοξενούμενους ανέργους».

«Πρέπει να σέβεστε όσα λένε οι επιστήμονες της Βουλής που σας επισημαίνουν πως δεν μπορείτε να πάρετε τέτοια εξουσιοδότηση από την Βουλή» είπε σε άλλο σημείο ζητώντας να ξεκαθαριστούν τα κριτήρια των δικαιούχων του βοηθήματος.

Αναφορικά με την τροπολογία για τους πληγέντες είπε ότι « Πρέπει να βρούμε με ποιους πρακτικούς τρόπους θα βοηθήσουμε τους πληγέντες. Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες από τις πυρκαγιές του 2007. Δεν λύνονται αυτά με τροπολογίες της πλάκας» ενώ πρόσθεσε «Δεν μπορεί να μην έχει ευθύνη η κυρία Δούρου που διοικεί 3 χρόνια. Δεν μπορεί να φταίω εγώ από την Αμαλιάδα και να μην ευθύνεται η κυρία Δούρου».

Ο κ. Κουτσούκος υπενθύμισε ότι «Εμείς συμβάλαμε στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και δώσαμε κοινωνικό μέρισμα. Εκείνο που ο Τσίπρας έλεγε ματωμένο. Συμβάλαμε και πέρυσι αν και σας εξηγήσαμε ότι έπρεπε να κατευθυνθεί αλλού όπως σε οικογένειες, σε επιχειρήσεις να πολλαπλασιάσουμε εισοδήματα. Έρχεστε σήμερα και επαναλαμβάνετε το λάθος. Δεν πρέπει να είναι στόχος η φτωχοποίηση των πολιτών και μετά να παριστάνετε ότι τους βοηθάτε».
Ο ίδιος τόνισε πως επι κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επήλθαν «27 περικοπές και 17 φόροι. Είναι τα μέτρα του 3ου και 4ου μνημονίου που έφεραν πλεόνασμα 18 δις ευρώ από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Πανηγυρίζετε για την ανάπτυξη αλλά την ίδια ώρα μειώνονται τα δηλούμενα εισοδήματα.  Οι ευθύνες είναι δικές σας και του κ. Βαρουφάκη και του κ. Τσακαλώτου. Ο κ. Τσακαλώτος μας έκανε και μάθημα. Μας είπε ότι αν βάζαμε τον κ. Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έβγαινε αλλά δεν θυμάται ότι τον αποκαλούσαν «Τσιριμώκο» και μας έλεγαν ότι ακόμα και τον Τσίπρα να βάζαμε θα καταψήφιζαν για να πέσει η κυβέρνηση». Όταν δε ο κ. Τσακαλώτος τον ρώτησε από τα υπουργικά για τους λόγους που η τότε κυβέρνηση δεν έκλεισε την 5η αξιολόγηση είπε «Δεν κλείσαμε την αξιολόγηση γιατί πήγε ο Τσίπρας και είπε έξω ότι θα μας ρίξει. Να μην μας υπολογίζουν.

Το email Χαρδούβελη σας πείραζε με το 1 δισ. ευρώ μέτρα και ήρθατε για να πάρετε 12 δις ευρώ μέτρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και θα σας συνοδεύει. Το μέρισμα αντιστοιχεί στο 1/10 από όσα πήρατε από αύξηση φορολογίας, ΦΠΑ και εισφορών . Η ρύθμιση είναι ατελέσφορη και προβληματική. Οσα είπε το διάγγελμα ο πρωθυπουργός πρέπει να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο. Να ξεκαθαριστούν τα κριτήρια και να μην τα αφήσουμε για μια υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει».
 
Ο κ. Χρήστος Κατσώτης εγκάλεσε την κυβέρνηση για «απύθμενο θράσος» καθώς επιχειρεί να εμφανιστεί ως φιλολαϊκή την ώρα που έχει εξοντώσει τα λαϊκά εισοδήματα. Επίσης οξύτατη κριτική επιφύλαξε στους αρμόδιους υπουργούς και την περιφέρεια με αφορμή τις εκτεταμένες καταστροφές στην Δυτική Αττική.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης