Τσίπρας: Θα ζητήσω βοήθεια από την Ευρώπη αλλά πρέπει να λάβω υπόψη τη γραφειοκρατία

Τσίπρας: Θα ζητήσω βοήθεια από την Ευρώπη αλλά πρέπει να λάβω υπόψη τη γραφειοκρατία

«Άρα πρέπει πρώτα από όλα να βοηθήσουμε τους πολίτες με τις δικές μας δυνάμεις» είπε σε δήλωσή του από το Γκέτεμποργκ

Τσίπρας: Θα ζητήσω βοήθεια από την Ευρώπη αλλά πρέπει να λάβω υπόψη τη γραφειοκρατία
Τις ευχαριστίες του προς τα ευρωπαϊκά κράτη που θέλησαν να βοηθήσουν την Ελλάδα μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα
που άφησαν πίσω τους 16 νεκρούς εξέφρασε ο
Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του προσερχόμενος στη «διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη» που συγκαλούν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν.

Κλείσιμο
ΘΕΜΑ 104,6 FM. Η καλύτερη παρέα όπου κι αν βρίσκεσαι

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα» και είπε ότι θα ζητήσει  βοήθεια.

Ωστόσο άφησε αιχμές για την γραφειοκρατία στην Ευρώπη και, όπως είπε, «άρα πρέπει πρώτα από όλα να βοηθήσουμε τους πολίτες με τις δικές μας δυνάμεις».

Δείτε υποτιτλισμένη τη δήλωση στα αγγλικά του Αλέξη Τσίπρα από το Γκέτεμποργκ:



Στη Σουηδία,μία χώρα που για πολλούς θεωρείται πρότυπο κοινωνικού κράτους,διεξάγεται σήμερα η Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
     
Στη «διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη», που συγκαλούν στο Γκέτεμποργκ ο πρόεδρος της Κομισιόν,Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών, αρμόδιοι υπουργοί, εκπρόσωποι συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων, φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών .  
  
Στο τέλος της διάσκεψης αναμένεται να υπογραφεί σχετική «Διοργανική Διακήρυξη»-μεταξύ των οργάνων της ΕΕ - από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και τον Γιούρι Ράτας, Πρωθυπουργό της Εσθονίας, η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
 
Κατά το γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα ακολουθήσει, η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε ζητήματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, και ειδικότερα στην ενίσχυση της κινητικότητας και του επιτυχημένου προγράμματος Erasmus, την αμοιβαία αναγνώριση τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τις ψηφιακές υποδομές στην εκπαίδευση και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής βιομηχανίας...

Τι θα περιλαμβάνει η "ατζέντα" της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε
  
Στην Κοινωνική Σύνοδο, τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της διάσκεψης είναι η δημιουργία ενός δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, οι ίσες ευκαιρίες και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όπως επίσης η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων των κοινωνικών μοντέλων της χωρών της Ε.Ε, η κοινωνική προστασία και κοινωνική ένταξη.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, απώτερος σκοπός είναι η σύσταση ενός "Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων". Ο «Κοινωνικός Πυλώνας» ορίζει βασικές αρχές και δικαιώματα για τη στήριξη της καλής λειτουργίας και της δίκαιης διάστασης των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας.
 
Αισθητή η απουσία της Μέρκελ
  
Αισθητή θα είναι η απουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία θα παραμείνει στο Βερολίνο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην ΕΕ είναι μεγάλο το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων, Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης.Σε ότι αφορά την οικονομική ισχύ,το κόστος εργασίας, την αγοραστική δύναμη και την κοινωνική πρόνοια οι αντιθέσεις στην γηραιά ήπειρο είναι εντονότατες.
 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία το μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΕΕ το 2016 ήταν 29 χιλιάδες ευρώ.Στο Λουξεμβούργο,ωστόσο,ήταν υπερδιπλάσιο,ενώ στη Βουλγαρία μικρότερο από το μισό. Αντιστοίχως μεγάλο είναι και το χάσμα στο πεδίο της ανεργίας μεταξύ των χωρών-μελών.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης