Νέα επεισόδια στο θρίλερ με τα όπλα στη Σαουδική Αραβία

Νέα επεισόδια στο θρίλερ με τα όπλα στη Σαουδική Αραβία

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας από την εισαγγελέα Διαφθοράς για τις συνθήκες του deal και αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες - ΝΔ: Γιατί σιωπά ο κ. Τσίπρας επί 11 ημέρες;

Νέα επεισόδια στο θρίλερ με τα όπλα στη Σαουδική Αραβία
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για τις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» αναφορικά με τους προβληματικούς χειρισμούς στην πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία
με την εμπλοκή αμφιλεγόμενου και καταδικασμένου για λαθρεμπόριο επιχειρηματία ως μεσάζοντα καθώς η εισαγγελία Διαφθοράς θα «ξεσκονίσει» όλες τις όζουσες πτυχές της υπόθεσης.  

Θέλεις συνεχή ενημέρωση; Την πίσω πλευρά των γεγονότων; Συνεντεύξεις με ουσία; Συντονίσου από τις 20 Νοεμβρίου στον ΘΕΜΑ 104,6 FM
Κλείσιμο
      
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, παρήγγειλε στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η πώληση 300.000 βλημάτων. Επίσης, η κυρία Δημητρίου παρήγγειλε στην κυρία Τουλουπάκη να αναζητηθεί εάν ανακύπτουν ευθύνες ποινικά κολάσιμες  και σε καταφατική απάντηση να δρομολογηθούν τα δέοντα. Παράλληλα, η κυρία Δημητρίου διαβίβασε στην Εισαγγελέα Διαφθοράς και σχετικά δημοσιεύματα του «Πρώτου Θέματος» και όσων ακολούθησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έσπευσε να σχολιάσει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter πως χαίρεται για τις εξελίξεις.
«Χαίρομαι ιδιαίτερα για την εντολή διερεύνησης της υπόθεσης διακρατικής για τη Σαουδική Αραβία. Όλα τα στοιχεία αποστέλλονται στην εισαγγελέα να σταματήσει επιτέλους η σπέκουλα του συγκροτήματος και των υπαλλήλων του».

Την ίδια ώρα η Βουλή αποφάσισε να συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη η επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία προς τον κ. Καμμένο για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, η ενεργοποίηση της δικαιοσύνης και η προοπτική σύνταξης δικογραφίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για ισχυρότερες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στην κατεύθυνση της περαιτέρω διερεύνησης.   
                  
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες με τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν σε υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την Σαουδική Αραβία για την πώληση και μεταφορά 300.000 βλημάτων αξίας 66 εκατ. ευρώ που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχη.

Το υλικό θα χρησιμοποιηθεί από τη σαουδαραβική κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, που έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.

Η υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας έγινε μέσω του Έλληνα επιχειρηματία Βασιλείου  Παπαδόπουλου,  ο οποίος εμφανίζεται ως αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων. Υπεγράφη την 13η  Ιουνίου στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη υπό προβληματικές συνθήκες καθώς λίγες ώρες πριν η Ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του πενταγώνου πως, οι Σαουδάραβες αγνοούν τις δραστηριότητες του κ. Παπαβασιλείου.  
                   
Εκτός από την αγορά πυρομαχικών για άρματα μάχης, στη διακρατική συμφωνία περιλήφθηκε και πρόβλεψη για πιθανή πώληση στο Ριάντ και αεροπορικών βομβών τύπου MK-82 και MK-83, αφού ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας το έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

ΝΔ: Γιατί σιωπά ο κ. Τσίπρας επί 11 ημέρες;

Μετά την παραγγελία για διενέργεια έρευνας από την αρμόδια δικαστικό για θέματα διαφθοράς η Νέα Δημοκρατία  κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί. Η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Aπό την πρώτη στιγμή καλέσαμε τον Πάνο Καμμένο να δώσει εξηγήσεις για την σκοτεινή ιστορία της πώλησης αμυντικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, και - κυρίως - να απαντήσει γιατί επέλεξε να υπάρχει μεσάζοντας, ενώ αυτό ρητά απαγορεύεται από το νόμο. 
 
Σήμερα ο Άρειος Πάγος διέταξε έρευνα την οποία θα αναλάβει η εισαγγελέας διαφθοράς.
 
Ρωτάμε ευθέως τον κ. Τσίπρα: Γιατί εδώ και 11 μέρες σιωπά για τις επιλογές του συναρχηγού του;».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης